Volt itt egy Atatürk szobor…

A Török Köztársaság ünnepén mi éppen Magyarországon voltunk.

Gondoltunk egyet, hogy akkor megnézzük az Atatürk szobrot, ami oly sok vitát, nehézséget, és kavarást okozott, hogy még a média sem mert merte a pontos helyét. Ehhez Ankarába kellett menni. Köszönjük Pistinek a címet!

Úgyhogy fagyos szélben, és havas esőben Kőbánya-Kispest metróállomástól nekiindultunk egy szál török nyári ruhában, hogy megkeressük a török vezér magyarországi szobrát.

A park Kispesten a Fő utca Üllői úti végén található. A metrótól könnyen odataláltunk. És még nem is fagytunk meg. Bár kinéztük pár meleg helyet, ahova be lehet bújni, ha az időjárás mégis rosszabbra fordult.

A parkot elérve viszont rá kellett jönnünk, hogy valami nincs rendben.

Atatürk ex-szobra Kispesten
Atatürk ex-szobra Kispesten

Nem lehet azt mondani, hogy a szobornak csak a hűlt helye volt. Mert még a helye is eléggé borzasztóan nézett ki.

Nemcsak, hogy a szobor tűnt el, de leöntötték festékkel, és az emléktáblát is összetörték. Mint megtudtuk egy helyi embertől, alig pár nappal a szobor avatása után történt.

Szomorú, hogy egyesek ilyen kicsinyes módon állnak bosszút valami olyan eseményen, ami csak az ő képzeletvilágukban él. Inkább hálásaknak kellene lenniük, hogy az I. Világháború körüli kavarásban Atatürk került ki győztesen, és nem pedig valami olyan gátlástalan nacionalista, aki a teljes török nép egyesítésében gondolkozik. Ilyenből eléggé sok volt, és ők olyan birodalomban gondolkodtak, ami mellett nem maradt volna Görögország, vagy Örményország. Inkább pont hogy Atatürknek köszönhető, hogy ezek az országok ma léteznek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Volt itt egy Atatürk szobor..., 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

10 Replies to “Volt itt egy Atatürk szobor…

 1. Ha az örmények elfogadták, hogy jól érzik magukat Magyarországon, akkor azt is el kellene fogadniuk, hogy a magyarok nincsenek rosszban a törökökkel, a 150 év ellenére. És ezt tiszteletben tartaniuk. Primitív bunkók! Látom már, lett egy második ország (Örményország) is, ahova nem vágyom a lakossága miatt!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Azért az otthoniak nem olyanok, mint a külföldiek.
   Szerintem ez is olyan, mint a görög-török ellentét. Papíron létezik, meg külföldön. De ha egy török elmegy Görögországba, akkor ott mindenki mindjárt összehaverkodik vele.

   Nem is beszélve a Törökországban élő őshonos görögökről, a rum-okról. Ők már többször elmondták, hogy a görögök hagyják már őket békén, mert ők nem görögországiak, hanem anatóliaiak. Mint ahogy a magyarországi sváboknak is vajmi kevés közük van Németországhoz.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Az a baj, hogy más vonalról, rádióamatőröktől hallottam, hogy a múltkori eset óta az örmény rádióamatőrök egy nek kis része nem hajlandó szóbaállni magyar rádióamatőrökkel, akik a sávokban eddig barátok voltak. (én a török hívójellel duplán számítok ezekszerint a szemükben 🙂 ) Szóval tuti, hogy ott is a nép nagy része normális, csak a kisebb rész feltűnőbb sajnos…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Meg ugye az a kérdés, hogy ez az egész kinek jó?
   Mert az egy dolog, hogy a franciák játszótérnek használják a világot, és most barátot keresnek a térségben. De ahelyett, hogy valami megbékélés (és múltbeli ügyek tisztázása) fele haladna az ügy, inkább egyre csak növelik az indulatokat. És azért meg kell hagyni, hogy Törökország a legerősebb a térségben, gazdaságilag is. Örményország sokat nyerne egy barátsággal.
   Helyette viszont az megy, hogy a Törökországban élő örményeknek lesz egyre nehezebb.

   És ugyebár egy ilyen szoborbontási üggyel sem fognak a kapcsolatok javulni. 😛

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Nagyon sajnálom, hogy magyarországon egy Atatürk szobornak nem tudjuk megadni, megadatni a legalapvetőbb tiszteletet. Mélyen elítélem azokat, akik bármilyen módon is ilyen eszmék és szimbólumok rongálásába ill eltüntetésében élik ki magukat.
  Ez egyszerűen büdös bunkóság.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. És nemcsak, hogy bunkó volt az illető, de meglehetősen gyáva is.
   Tette volna inkább nappal. Vagy próbálta volna itt, Isztambulban.
   De még a felelősséget sem vállalja a tettéért. 😛

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Kedves CyberMacs!
  Mindig élvezettel olvasom írásaidat. 🙂 Ez úton köszönöm meg, mindig jót derülök, és sokat tanulok belőle.
  Kispesten lakom, és sikerült lefényképeznem a szobrot, mielőtt még meggyalázták volna.
  Szívesen elküldöm a képet.

  A szobor meggyalázásáról meg nem írom le a véleményem, mert moderálhatnád rendesen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Emailben átküldtem a képeket. 🙂
  Jó hírem is van! Ma reggel láttam a villamosról, hogy újra a helyén van a szobor. Hétfőn megyek és lefényképezem. Remélem még ott lesz akkor is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A kép megérkezett, köszönjük!
   Várjuk az új képeket is, és akkor mindjárt lesz belőle egy post is. 🙂
   Reméljük, most tovább bírja majd a szobor! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .