KGS, OGS meg a HGS

Jól nézünk ki, mi is elkezdtünk kódolva írogatni…

Mi ez? Olyan, mint a KGST? Pedig nem az! Hanem beléptető rendszer autósoknak.

Törökországban az autópálya nem ingyenes. De még az Isztambul-hidak sem. A használathoz fizetni kell.

Néhány éve ezt még készpénzzel is meg lehetett tenni. És még török líra sem volt szükséges, mert lehetett Euróval is fizetni. Sőt! Mindjárt egy szőnyeget is vehetettünk az útszéli autópályamatrica-árus bácsitól.

Ma már viszont komoly rendszer fogadja a száguldani vágyókat. Ez a KGS (kiejtés: kegesze).

Jelentése kártyás belépő rendszer (Kartlı Geçiş Sistemi).

A KGS kártya használatában nincs semmi meglepő. A kapuknál (röviden gişe, ami a szlengben bejárati izét jelent) rá kell tenni az érzékelőre. Az pedig levonja a pénzt, és kijelzi a maradékot. Hosszabb szakaszokon a belépéskor is meg kell mutatni a kártyát. Ez alapján tudja a rendszer, hogy hol léptünk be, hol mentünk ki, és az alapján számolja az összeget. Ilyenkor a belépésnél is kiírja, mekkora összeg van még a kártyánkon.

A KGS kártya beszerzése már izgalmasabb kérdés. Bár ez sem nehéz, hiszen az autópálya üzemeltetőinek az a célja, hogy minél többet eladjanak belőle. Kivéve persze, ha éppen egy jó sorozat megy a TV-ben…

A KGS kártyát a belépő kapuknál, és a bankoknál (leginkább İŞ bank, Zirat bankası) tudjuk megvásárolni és feltölteni. De ők hétvégén nem szeretnek nyitva lenni. Olyankor lehet egyes benzinkutaknál (pl. Shell) is próbálkozni. No meg az útmenti szőnyegárus bácsinál.

A kártyát érdemes jó állapotban megőrizni. Ami azért nem könnyű a mediterrán éghajlaton. Az ablakban felejtett KGS kártya szépen fel tud pöndörödni a melegben. 🙂 A jó hír, hogy azért a kártya eléggé sok mindent kibír. És lehet, hogy már nem lehet könyvjelzőnek se használni, de a belépő kapu azért még jó eséllyel le tudja olvasni.

Persze a törökök nem szeretne sorban állni holmi kapuknál. Pláne nem szeretnek lassítani, ha már egyszer kormány van a kezükben, és pedál a lábuk alatt. Nekik találták ki az automatikus beléptető rendszert, ami törökül OGS (az ó az az automatikus török változata: otomatik. Kiejtése pedig ógesze).

OGS
OGS

Az OGS esetében a kártyát az autó szélvédőjére helyezzük fel (belülre persze, nehogy a menetszél lefújja), így a kapuknál nem kell lassítani. Sőt! A törökök szeretnek ilyenkor még gyorsabban menni, hátha mégse sikerül a kapunak levonnia az összeget a kártyáról.

Az OGS nagyon hasonlít a (régebbi) magyar és az osztrák autópálya matricákhoz. Annyi a különbség, hogy itt azért nagyon komoly rendszer bújuk meg a dobozban. Beszerzése sem olyan egyszerű, mint a KGS, vagy az osztrák matrica. Ilyet nem árul az útszéli szőnyegárus bácsi. Ehhez el kell menni valamelyik bankba, és vinni kell egy halom papírt is (személyes adatok, autó adatai, szomszéd adatai, macskáink adatai, meg a várható időjárás az elkövetkező 18 évre, stb…).

Az OGS-hez ugyanis kell egy számla, azon fog a pénzünk szunyókálni, míg mi száguldozunk (vagy éppen mi is szunyókálunk), majd pedig a belépő kapuk erről a számláról fogják a pénzt levonni. Így elvileg az OGS sosem fog lemerülni amíg kapunk fizetést, hiszen hasonlóan működik, mint a kredit kártya.

Az OGS kapuk is olyanok, mint a matricás leolvasók. De ezek nem véletlenszerűen vannak elrejtve az úton, hanem csak a bejáratnál találjuk őket. Este a legizgalmasabb, amikor a teljes sötétből hirtelen bekerülünk a fénybe. Aztán reménykedhetünk, hogy nem az UFO-k akarnak elrabolni éppen.

Az OGS nagy hátránya tehát az, hogy macerás kiváltani, és utána csak az adott járműre lehet használni.

Éppen ezért egy köztes megoldás is született nemrég. Ez pedig a HGS (kiejtés: hegesze). Ennek jelentése pedig Gyors Beléptető rendszer. És öööö…. nos innentől egy kicsit zavaros az egész…

Ugyanis ott az OGS. Annál pedig nincs gyorsabb, mint amikor egy török padlógázzal áthajt a belépő kapun. Persze a sima KGS-nél azért gyorsabb lesz. De leginkább, mert ott nagyon hosszú a sorban állás.

Így pedig egy jó darabig jó nagy homályban volt mindenki, hogy mégis, mi lesz ebből.

2012. szeptemberében viszont elindult a HGS is. Egyenlőre még minden belépő kapunál csak egy ilyen átjáró van, de idővel egyre több lesz. Elsősorban a KGS leváltását szolgálja, amiből jelenleg 8 millió van valahol az országban (beleértve azokat is, amelyek elvesztek a tengerparton). Így pedig el fog tartani még egy darabig, míg mindenki átáll a HGS-re.

A HGS pedig valami olyasmi, mint a sima autópálya matrica. A postákon (PTT) lehet megvásárolni, majd pedig felragasztani az autóra. De ellentétben az általunk megszokott megoldásokkal, nem időkorlátos, hanem itt is van rajta egy összeg.

Az egyszerűbb, vagy inkább az egyszer használatos papír HGS 5 TL kerül. Míg a többször használatos, kártya formájú 15 TL. Ez az 5 líra nem tűnhet túl soknak, de állítólag ha HGS-t használunk, akkor 20%-al olcsóbban közlekedhetünk.

Aztán pedig, hogy mégis, mennyire jó, vagy nem jó, azt majd idővel meglátjuk. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (5 votes cast)
KGS, OGS meg a HGS, 8.4 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .