Közeledik a karácsony

Végül is már december van, Isztambulban is. Igaz, hogy közben kb. 20 fok van, és tűző napsütés. Meg egyébként sincs Karácsony a töröknél. Pontosabbanúgy nincs Karácsony, mint Magyarországon.

Szóval kint vannak már a kommandós Mikulások az ablakban, és tele van a város karácsonyfákkal is, több, mint egy hónapja. Csak mi eddig elkerültük egymást. De most már találtunk egy feldíszített bevásárló központot.

Kezdődik a Karácsony
Kezdődik a Karácsony

Törökország nem muszlim állam, hanem muszlim többségű. Ez a többség 99%-ot jelent. A maradék 1% azért így is nagyon-nagyon sok embert jelent. Akik között fellelhető a világ összes keresztény vallástípusa. Éppen ezért nem olyan egyszerű megfogalmazni azt, hogy mikor is van Karácsony Törökországban (erről majd bővebben december végén). Mindenki akkor tartja, amikor jól esik (lehet, hogy én jövőre majd augusztusban is tartok egyek). Fenyőfát, meg díszeket egész évben lehet kapni. Bár a Papír Bazár ilyenkor változik át igazán Karácsonyi Bazárrá.

Igazándiból a törökök nagyon-nagy többsége nem tartja a Karácsonyt. Nem állít fát, stb… Viszont ne felejtsük el, hogy a törökök imádnak mindent, ami csillog, villog, meg színes, pláne ha hangos. Így bár hivatalosan nincs Karácsonyfa, van helyette Újévi fa. Ezt viszont nem otthon állítják fel, hanem a boltokban, no és persze leginkább a bevásárló központokban. Hiszen ott pedig van karácsonyi/újévi akció (pont ilyen ne lenne?).

Hó nincs (+20°C), jó lesz a fehér kő is!
Hó nincs (+20°C), jó lesz a fehér kő is!

Ráadásul itt is érvényes a török dekorációs felfogás (ez vonatkozik a kozmetikumokra is): a több a jobb. Úgyhogy nem lehet elég, ha a sarki kis fodrász csak 8000 izzóval ékesíti a kis üzletét. Kell még oda 6-8 karácsonyfa is. Az se baj, ha e miatt már senki sem fér majd be.

Természetesen miért is ragadnánk le olyan elavult dolgoknál, minthogy a fa csak zöld lehet? Mennyivel szebb, ha a boltba mindjárt narancssárga, rózsaszín és neonkék fákat is bepakolunk. A csúcson pedig egyszerre legyen angyalka, üstökös, és csillag is. Főleg csillag. Mindjárt kettő!

No és persze az ünnepi hangulathoz hozzátartozik pár száz illatos gyertya is. Természetesen mindegyik különböző illatban.

És ha már olyan szép csinosra sikerült a boltot feldíszíteni, akkor kinek van szíve mindezt januárban lebontani? Csak azért, mert véget ért a Karácsony? És akkor mi van? Hagy maradjon még pár napig. A kínai munkának köszönhetően úgyse marad meg augusztusnál tovább. És legalább a macskák is egy jót játszhatnak az elgurult díszekkel.

Mikulásfalva a Capitol-ban (2011)
Mikulásfalva a Capitol-ban (2011)

Természetesen a Karácsonynak leginkább a bevásárló központok örülnek. Ilyenkor speciális akciók vannak, amelyik máskor nincsenek. Kivéve a januártól novemberig tartó időszakot. De olyankor más speciális, egyszeri akciónak hívják.

Az igazi különbség mégsem az, hogy a Bálint-napi (újmagyarul: Valentin-nap) szívecskék/Húsvéti nyuszik/stb… állatkák helyett most Karácsonyfák vannak. Hanem az, hogy ilyenkor sok boltban lehet Mikulást is kapni. És ki tudna ellenállni egy olyan aranyos mosolygós-napszemüveges-elektronikus-gitáros Mikulásnak? Az elem ajándékban jár mellé. És ha hatot veszünk, akkor kapunk mellé egy kupont, amivel január 31-ig kedvezményesen vásárolhatunk csíkos zoknit. A hülyének is megéri!

Mobil Karácsony (Capitol, 2010)
Mobil Karácsony (Capitol, 2010)

Így tehát elkezdődött. Isztambul nem hivatalosan, de beöltözött a karácsonyi vásárnak megfelelően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük