Elkezdődött a tél Isztambulban

 

Isztambulban onnan lehet tudni, hogy véget ért a nyár, hogy már napok óra folyamatosan esik az eső.

És ez bizony így lesz még pár hónapig.

Lehet egyébként havat is látni, mondjuk a Híradóban.

Azért Isztambulban is van tél. Sőt! Olyan nagyon nem is különbözik az időjárása Budapestétől. Még hó is szokott lenni, igaz csak pár napig. Olyankor egyébként mókás a város, mert szinte egyáltalán nem lehet közlekedni, úgy bedugul. Éppen ezért ha esik a hó, minden gyerek örül, mert jó eséllyel aznap nem kell iskolába menni.

De a hó leginkább nem Isztambulban esik. Törökországról legtöbbször a nyár és a tengerpart jut eszünkbe, holott az ország tele van hegyekkel. Nem ritkák a 3000 m is magasabbak. Még a híres Kappadokya is egy 1000 m magas felföld (emlékeztetőül: Kékes – 1014 m). Ezért a hó egyáltalán nem ritkaság Törökországban. A keleti részen akár már szeptemberben is havazhat.

Isztambul sem egy sík város. Környékén sok olyan domb van (főleg a Fekete-tenger közelében), ahol viszonylag korán megérkezik az első hó. A tv-riporterek pedig már kint sátraznak valahol az erdőben, hogyha leesik az első hópehely, akkor ők azt mindjárt közvetíthessék a fűtőtest mellett üldögélő lakosságnak. Ők a mi hőseink! Micsoda áldozatot hoznak ezért a fontos információért!

Addig viszont, míg az első hó meg nem érkezik, folyamatosan esik az eső. És ha Isztambulban esik, akkor azt komolyan is gondolja. Elkezdődők reggel, 00:00-kor, és nem is fejeződik be mondjuk májusig. Ráadásul úgy esik, mint egy nyári zivatarban.

Mindehhez hozzátartozik, hogy Isztambul csatornázásában több a kreativitás, mint a hasznosság. Végül is, miért legyen a lefolyó az utca legmélyebb pontján? Tegyük inkább valami magas helyre, ahol mindenki jól látja majd. Jah, hogy a pataknak felhalmozódott esővíz kikerüli? Sebaj, hiszen van még lefolyó! Majd egy másikon…

És persze Isztambul nem egy vízszintes település, hanem a hétszáz hegy városa. A jó meredek utcákon remek folyók keletkeznek. Egyes helyeken pedig még vízeséseket is láthatunk.

Isztambul, eső és a csatornák
Isztambul, eső és a csatornák

Tehát most esik az eső. Meg várhatóan holnap is. És még jó pár hétig, hónapig.

Az Isztambulba látogatóknak ajánljuk az esőkabátot, a vízálló felszerelést, no és persze a csónakot.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Elkezdődött a tél Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .