Mire Taksimba érnek, össze is házasodnak

Isztambulban a dolmuş egy igazi szociális rulett.

Nemcsak azért, mert a szerencsén múlik, hova is jutunk el vele (néha pedig az is kész szerencse, hogy eljutunk valahova), hanem mert az is egy nagy rejtély, kivel utazunk együtt.

dolmuş belülről" src="http://farm4.staticflickr.com/3523/5789613118_d79c2d9d04.jpg" alt="A dolmuş belülről" width="500" height="375" />
A dolmuş belülről

A dolmuş része Isztambul közlekedésének, és szociális éltének. Ez ugyanis egy olyan kisbusz, amiben 6-8 fő utazhat. Azaz legalább 9-en ülnek benne a sofőrrel együtt. Majd amikor megtelik (innen is a neve: dolu = tele, dolmuş = megtelt), elindul a kijelölt célállomás felé. Valahogy. De biztosan nem lassan, pláne nem egyenesen.

Viszont a dolmuş-ok nem luxusautók. Nincs benne sok hely. Pontosabban lenne, de minden talpalatnyi helyen szék van. Jobb esettben. Néha csak egy puff. Úgyhogy az utastársainkkal igencsak össze vagyunk zsúfolva. Ami egyébként nem olyan vészes, ha mindenki rendesen fürdik.

Sőt! A Beşiktaş-Taksim vonalon a dolmuş mindig tele van fiatalokkal. Úgyhogy aki esetleg szeretne ismerkedni, annak csak ajánlani tudom ezt a járatot. Itt ugyanis biztosan mindenki összerázódik. Főleg szó szoros értelemben.

A Beşiktaş-Taksim útvonal ugyanis nem egyszerű (erről bővebben itt). Főleg nem a reggeli csúcsidőben. Főleg nem úgy, hogy a Taksim tér le van zárva. Úgyhogy a dolmuş-ok igencsak cikk-cakkos útvonalon járnak. Hegyre fel, völgybe le.

Persze azért, mert az út kanyarodik, még nem kell feltétlenül lassítani is. A lassítás egyébként is turistáknak való dolog, nem pedig török dolmuş/taxi sofőröknek. Egyébként sem borulunk fel, mert ahhoz útban van a domboldal. Az utasok pedig…

Az utasok pedig, hátul elkezdenek ismerkedni a gravitációval, majd a centripetális gyorsulással, végül pedig egymással. Amikor is a hátul ülők egymás ölében kötnek ki. Na akkor aztán lehet kezdeni az ismerkedést.

– Helló, Ayşe vagyok!
– Helló, én pedig Ezel, de nem a sorozatból. Nem iszunk meg egy teát?

Persze ha komolyan bedugul a forgalom, és sokáig tart eljutni a végállomásra, akkor akár még eljegyzés is lehet a végén.

Úgyhogy aki Isztambulban dolmuş-ra szál, annak jó ismerkedést (ha már utazást nem is) kívánok!

 

 

 

Dolnus élmények meg az éles kanyarok

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Mire Taksimba érnek, össze is házasodnak, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 10 °C. Páratartalom: 71%. Szél: 50° 6km/hr few clouds
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .