Lemegyünk a mélybe!

A Pokolig azért nem megyünk le, csak nagyon közel hozzá. Viszont odalent nagyon hideg van… Talán mégis befagyott a Pokol?

Şişhane az utolsó metrómegálló, mielőtt a földalatti metró kitörne a felszínre, és áthaladna az Aranyszarv-öböl felett. De itt még nem tartunk, mert még nincs készen a híd. Addig pedig Şişhane a végállomása Isztambul egyik fontos metróvonalának, az M2-nek.

A megállót hatalmasra építették, tele érdekes faldíszekkel. Viszont a hatalmas mérete miatt állandóan hideg van benne.

A Şişhane metrómegállónak egyik érdekessége, hogy a központi alagúthoz több helyről is le tudunk jutni. Azaz felfele jövet nagyon meg kell nézni, melyik kijáratot is választjuk, ha nem akarunk feleslegesen hegyet mászni. Az egyik kijárat pont az önkormányzat kapujába visz, hogy szegény dolgozóknak ne kelljen sokat gyalogolniuk az egésznapos fárasztó munka után.

A másik érdekesség, hogy itt a metró már felkészül az Aranyszarv-öböl feletti áthaladásra. Ez most így kicsit furcsán hangzik. Lent vagyunk a föld mélyén (mindjárt láthatjuk is, pontosan milyen mélyen), mégis itt már a metró a felszín feletti továbbhaladásra van előkészítve. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy Isztambul tele van hegyekkel. Ez a „domb” pl. 75 m magas. Ebbe rejtették el a metrót.

Légnyomásos magasságmérővel (mert a GPS nem működik már odalent) kimértem, hogy az állomás 55m mélyen van az İstiklâl Caddesi-től. Azaz még mindig 20 m-el az öböl felett. Ahhoz, hogy ezt a szintkülönbséget megtegyük, öt és fél mozgólépcsőn kell végigutaznunk (eközben kb. 400 m-t haladunk vízszintesen). Azért öt és fél, mert az egyik nem igazi lépcső, hanem csak mozgójárda. De azért még az is lefele halad.

Tettem fel nektek egy videót is, amiben láthatjátok, milyen hosszú úton jutunk le a metróig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Lemegyünk a mélybe!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 7 °C. Páratartalom: 45%. Szél: 100° 6km/hr clouds and visibility OK
 

4 Replies to “Lemegyünk a mélybe!

  1. jó a dekoráció itt is. meghoztad a kedvet, h elmenjek megnézni, bár semmi dolgom azon a környéken

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .