Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből

Egy jó kis hátsó utcában, egy kis eldugott könyvesboltban találtunk egy jó kis eldugott könyvet.

Türk-Macar tarihi ilişkilerinden kesitler - Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből
Türk-Macar tarihi ilişkilerinden kesitler – Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből

Ilyen jó kis könyvesboltból, pláne jó kis hátsó utcából szerencsére eléggé sok van Isztambulban. És bizony lehet találni magyar, vagy magyar vonatkozású könyveket is. Mint pl. a Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből c. könyvet.

Ezt a nem éppen pehelysúlyú könyvet még az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es program keretében adták ki. Nem is akár milyen helyszínen!

Mint utólag megtudtuk (két és fél év végülis nem nagy idő), a Dolmabahçe  Palotában volt egy kiállítás a török és a magyar kapcsolatokról. A könyv ennek volt a kísérője.

A Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből c. könyv – annak ellenére, hogy magyarok is dolgoztak rajta, és még az akkori magyar parlament is megáldotta – leginkább a törököknek szól. Nekik mutatja be, milyen is a magyarok, és hogy a történelem során milyen sokszor kerültek a törökökkel kapcsolatban. Ez leginkább az olyan részeken látszik, ahol nemcsak annyit írnak le, hogy Bartok Béla, hanem el is magyarázzák, hogy ő ki is volt. Mondjuk erre lassan Magyarországon is szükség lenne. Legalább olyan szinten, hogy annyit azért mindenki tudjon, Bartók nem havymetal énekes volt.

Tehát a könyv eredendőek a töröknek szól. De magyarra is le van fordítva. És persze fordítva is le van fordítva. Értitek, na… 🙂

Itt van mindjárt a híres magyar atatürki gyászjelentés törökül is, amit olyan sok török kért tőlem. Ez eddig csak magyarul volt elérhető.

Atatürk gyázsjelentés - Atatürk obituarist
Atatürk gyázsjelentés – Atatürk obituarist

A könyvet még nem sikerült jól átböngészni, csak belelapozni. De már így is sok érdekességet találtunk benne.

Gróf Széchényi Ödön
Gróf Széchényi Ödön
Gróf Széchényi Ödön és tűzoltó csapata
Gróf Széchényi Ödön és tűzoltó csapata

És ahogy a könyvet lapozgatjuk, ebben tényleg mindenki benne van. Nemcsak a híresebbek, mint Rákóczi, Kossuth, Bartók, hanem még Mátyás király is, aki azért nem lehetett a törökök kedvence. 🙂

Természetesen megtaláljuk a korai török turisták útvonalait is, mint Mohács, Szigetvár, de azt a helyet is, ahol elsőre nem kaptak szállást: Eger várát. De találunk benne ajánlatokat is a modern turistáknak, akik remélhetőleg pénzzel és nem fegyverrel fognak érkezni.

Nem tudom, van-e hasonló könyv, ami a magyaroknak mutatja be a több évszázados török-magyar kapcsolatot (és nemcsak azt a bizonyos 150 évet). Ha valaki tud ilyet, léci írjon!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (7 votes cast)
Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből, 9.1 out of 10 based on 7 ratings
 

2 Replies to “Fejezetek a török-magyar kapcsolatok történetéből

 1. Szia! Én ezt a könyvet már tavaly felfedeztem a Dolmabahcében, mikor ott jártam. Azt hittem, tudsz róla! Amúgy birtokomban van még egy török-magyar könyv, Rákóczi életét írja le, kitalálhatjátok, honnan szereztem….bárki megvásárolhatja!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Bevallom, hogy a Dolmabahçe -ben már 7 éve nem jártam. Leszámítva a (most már) tavalyi november 10-én, de akkor túl sokan voltak, hogy bármit is meg lehessen nézni). Ugyebár a budapestiek sem járnak a Várba vagy a Parlamentbe túl sűrűn 🙂 (az utóbbiba még azok sem, akiknek ez lenne a dolguk).
   A Rákóczi könyv viszont érdekelne. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .