Egy egész falut találtak Isztambulban

A Marmaray egy alagút a Boszporusz alatt.
A Marmaray egy metró, ami két kontinens kötött fog közlekedni.
A Marmaray egy mérnöki csoda!
A Marmaray a tenger alatt megy.
A Marmaray a szárazföld alatt is megy.

Vagyis ott még mindig nem megy, mert a szárazföld alatt mindig találnak valamit.

Amikor évszázadokkal először felröppent az ötlet, hogy kellene valami összekötés Európa és Ázsia között, akkor az ötletadó hamar egy zsákban találta magát, ami éppen lefele indult a Boszporusz feneke felé. A többiek pedig másnapra kijózanodtak. De azért nem mindenki felejtette el ezt a furcsa ötletel. Leonardo da Vinci is ott volt azon az éjszakai mulatozáson, és ő komolyan el is gondolkozott rajta, miként lehetne összekötni a két kontinens. Talán egy híddal?

Persze akkoriban még őrültségnek tűnt egy ekkora vállalkozás. A probléma nehézségét mindenki a hídban látta, ami a Boszporusz felett átível.

Azóta épült egy híd a Boszporusz felett. És még egy. Sőt! Nemsokára lesz egy harmadik is. Úgyhogy egy kontinenseket összekötő hídban már igazán semmi izgalmas nem maradt. Úgyhogy a változatosság kedvéért alagutat fúrnak. Mi lehet ebben a bonyolult? A Csatorna alatti is elkészült…

De azért a biztonság kedvéért előtte kipróbálták, tényleg olyan egyszerű-e. Először csak kicsiben (Ali két fia: Mehmedke és Musztafácska a homokozóban sikeresen átfúrt egy 30 cm-es dombocskát), majd pedig nagyobban. És minden rendben is volt!

Úgyhogy el is kezdődhetett a fúrás!

Arra persze mindenki felkészült, hogy a Boszporusz alatti rész nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy Mehmedke és Musztafácska a homokozóban prezentálta. Úgyhogy mindenki erre az 1.4 km-es szakaszra koncentrált. A szárazföldi rész rutin munkának számított, azzal nem foglalkozott senki. “Még reggeli előtt befejezzük!” Mondogatták viccesen.

Mindez még 2004.-ben történt, mielőtt elkezdtek volna ásni. Majd nagyon hamar kiderült, hogy ebédre sem lesz kész a szárazföldi alagút…

A tengeralatti szakasz 4 év múlva, 2008. szeptember 23-án befejeződött. Csak az a jelentéktelen kis szárazföldi szakasz az, amelyik sorozatosan ellenáll. Legkülönfélébb eszközöket küldi csatába.

Először még csak pár cserépdarab került elő (ezeket hívják nem szaknyelven kisköcsögöknek). Majd találtak még párat. És még párat. Majd 2012. végén összeszámolták őket. Majd meglepődtek, mert összesen 1.000,000 darab került elő.

És ezek még csak a kisköcsögök.

Ugyanis találtak még hajót is. Ez mondjuk nem olyan nagy meglepetés, mintha a sivatagban találták volna, hiszen a metró mégiscsak az egykori kikötő területe alatt halad. Valószínűleg a korabeli földalatti szervezetek csempésztek földalatti dolgokat a földalatti hajókon. De az is lehet, hogy csak a bizánci  vámosok így akadályozták meg hogy mindenféle illegális császárokat csempésszenek be az országba. Esetleg csak a békés éjszakai fáklyás felvonulás békés éjszakai hajógyújtogatássá alakult át.

A lényeg tehát, hogy hajót is találtak. Mégpedig 36 darabot. Ebből 30 volt vitorlás (ma már vitorlátlan), 6 pedig gálya.

Már pedig az úgy mégsem lehet, hogy a föld és tengeralatti metró hajók között cikázzon. Így a hajókat össze kellett szedni, és el kellett onnan vinni.

Aztán találtak még mást is. Az úgynevezett egyéb kategóriát, ami se nem hajó, se nem kisköcsög. Szaknyelven őket egyszerűen csak leletnek hívják. Az ők csak összesen 40.000 darab lett.

De ebben nincsen benne Ali, az első kebabárus.

És ez mind még nem volt elég!

Ahogy Alit kiásták, találtak egy templomot (Ali valószínűleg a templom előtti téren árulta a kebabot). Ahogy viszont a templomot kiásták, találtak egy falut. Miden jel szerint a térség legrégebbi falvát.

Most ott tartanak, hogy tanácskoznak. Ugyanis mi van, ha kiássák a falut, és találnak még valamit? Mi lesz a metróval, ha a a falu alatt megtalálják Atlantiszt?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Egy egész falut találtak Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

5 Replies to “Egy egész falut találtak Isztambulban

  1. Atlantiszt ugyan én sem találtam meg (nem volt olyan ásóm), csak a Geospecial 5/2012-es német nyelvű számát, amely Istanbul-ról szól.
    Linket nem adnok meg itt, de ha kell akkor privátban.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .