Atatürk eredeti hangja

A XX. század a találmányok százada volt.

Sok jó, meg rossz találmány született (persze az, hogy valami jó, vagy rossz, attól függ, hogy használjuk). Sok mindent ki lehetne emelni, amiknek sok mindent köszönhetünk. De talán az egyik legértékesebbnek a fényképezést, a videózást és a hangfelvételt lehetne mondani.

Miért is? Mert velük lehetségessé vált a történelmi személyeket megőrizni. Végre nemcsak festmény maradt fent a híres emberekről (és ugyebár egy festmény nem volt mindig hiteles), hanem a fényképük. És nemcsak, hogy a képet lehet ma már megörökíteni, de a mozgást is, és a hangot is.

Így a XX. század eleji embereknek már szerencséjük volt. Legalábbis ebben a tekintettben. Vagy még inkább nekünk van szerencsénk, hogy jobban megismerhetjük őket.

Festmények, és rajzok eddig is voltak. Így azért valamennyire elképzelhettük, milyenek is lehettek a hősök (meg a rosszfiúk) a valóságban. Sőt! A modern technikáknak köszönhetően a csontok alapján is el lehet készíteni valakinek a 3D-s alakját.

De az, hogy milyen volt, amikor beszélt. Milyen volt a hangja… az csak a hangfelvevő feltalálása utáni időszaktól ismerhettük meg. Holott a beszédstílus nagyon, de nagyon sokat elárul az illetőről.

Szerencsére Atatürkről is megmaradt egy olyan videó, amiben a hangját halljuk.

Persze azóta majdnem 100 év telt el, és a korabeli film minősége sokat romlott. Ezért sem a kép, sem pedig a hang nem adja vissza a valóságot.

2010. októberében viszont a Mimar Sinan Szépművészeti Egyetem Mozi és Televíziózási szaka számítógépes technikával felújította a filmet és a hangot is. Így előkerült Atatürk eredeti hangja.

A film 1936-ban készült, amikor Mustafa Kemal Atatürk a Nagy Török Nemzetgyűlésen beszél.

A film érdekessége, hogy egy elveszett tekercsről van szó, amit Prof.Dr. Şekeroğlu talált egy élelmiszerbolt raktárában 1975-ben.  A professzor elmondása szerint éppen a boltba ugrott le (akkor még nem volt interneten rendelhető McDonnalds), amikor egy gyereket látott az utcán a filmmel játszani. Amikor a kissrác látta, hogy a professzor a filmért érdeklődik, akkor természetesen azonnal felajánlotta, hogy 500 líráért eladja neki. De mivel nem volt ajándékbögre, a prof 250 lírára le tudta alkudni. Aztán pedig a gyerek megmutatta a raktárat, ahol összesen 300 m-nyi film volt.

A film felújítását az egyetem a Kulturális és Turisztikai Minisztériummal közösen végezték. És mindent bevetettek, amit csak a jelenlegi technológiával lehetséges.  A teljes projektben a számítógép több, mint 200 órán keresztül számolt.

A felújítás után előjött Atatürk eredeti hangja, ami nagy meglepetést okozott. Ugyanis hangja sokkal mélyebb és erősebb volt, mint az a közhiedelemben szerepel.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Atatürk eredeti hangja, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .