A 110-es busz Isztambulban

Minden színháznak van saját fantomja. Minden alagútnak van saját macskája. És minden városnak van egy híres buszjárata.

Rómában ott van a 110-es busz, ami körbevisz a városon, és minden turistáknak ajánlani szokták. Budapesten pedig ott a 7-es busz, ami pedig azon felül, hogy átmegy a városközponton, egy kulturális járat is egyben. Főleg reggel, meg csúcsidőben, és este. Bár Budapest kitüntet helyzetben van, mert a 7-es busz mellett van a 6-os villamos, ami még híresebb.

Ezek után nem meglepő, hogy Isztambulban is van egy kiemelt járat.

Bár a fentiekkel ellentétben Isztambul nem az a város, ahova csak úgy be lehetne tenni egy olyan buszt, ami végigviszi a turistákat a legfontosabb látnivalók között. Azok ugyanis többnyire egy kupacban vannak a Kék mecset környékén. Mindazt pedig érdemesebb gyalog végigjárni, minthogy busszal próbáljunk meg bemenni a Fedett bazárba.

Szóval azon a területen inkább ne buszozzunk!

Az isztambuli 110-es busz is ezt a nézetet vallja. Inkább nem is próbálkozik a belvárossal. Mindjárt a turistanegyed széléről indul, a Taksim térről.

A különlegessége viszont az, hogy átmegy Ázsiába.

Sok útikönyv ajánlja, hogy a Taksim téren szálljunk fel egy buszra, és menjünk át vele Ázsiába. Csak azt nem írja, hogy melyik busszal. Sem pedig azt, hogy miután elküldött minket 60 km-e a külvárosba, akkor onnan hogyan jutunk vissza.

A 110-es busz viszont pont a megfelelő. Igaz, nem emeletes, de amikor majd a Boszporusz-hídon megy át, akkor már nem igazán fog számítani az a +2 m. Így is elég magasan leszünk a sikoltozáshoz.

Az isztambuli 110-es busz tehát elindul a Taksim térről, Európából. Átmegy a Boszporusz-hídon. A végállomás pedig Kadıköy, Ázsia. Innen könnyedén visszajuthatunk az európai oldalra egy hajóval (Karaköy, vagy Eminönü irányába). Persze miután körbenéztünk ezen az oldalon is, meg minden ismerősünknek hazaSMSztük, hogy letettük a lábunkat Ázsiába.

Természetesen a módszer visszafele is működik. Áthajózhatunk Ázsiába. Majd pedig miután jól megebédeltünk, megvacsoráztunk, akkor a 110-es busszal visszamehetünk a Taksim térre. Mégpedig át a Boszporusz-hídon.

A busz mindkét végállomása eléggé tele van (főleg Ikarus buszokkal). Így ha nem találjuk, akkor kérdezgessük az otobüs yüzon-t. E mellett ne felejtsük el, hogy a Boszporusz híd nagyon népszerű. Naponta több millió autó szeret áthaladni rajta, hogy egy jót dudáljon a tenger felett. Így számítsunk arra, hogy az utazás meglehetősen hosszú is lehet! Akár több óra is!

Kilátás a Boszporusz-hídról
Kilátás a Boszporusz-hídról
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
A 110-es busz Isztambulban, 9.4 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .