Elektromos buszok Isztambulban

Alig pár napja indult el az első éles tesztje az isztambuli elektromos busznak, máris sikerült lefotózni.

Igaz, a fénykép béna lett, de hát vezetni is kellett közben. Meg dudálni is. De a lényeg azért látszik a képen! 🙂 A busz! 🙂

Elektromos busz Isztambulban
Elektromos busz Isztambulban

Isztambulban hivatalosan 13,5 millióan laknak. Nem hivatalosan viszont legalább 17 millióan. Nincs mindenkinek autója, de azért így is sok van. Nagyon sok. Túlságosan is sok.

Egyenlőre a világ egyetlenegy országában sem sikerült megoldani, hogy ne legyenek forgalmi dugók. Viszont legalább annyit már elérhetünk, hogy mégse legyen tele a város a kipufogógázzal.

Isztambul már régóta próbálkozik különféle megoldásokkal. Pl. 2005-től kezdve kísérleteznek a bió-benzinnel. Ettől még mondjuk az Ikarusoknak ugyan olyan maradt az illatuk…

Most viszont, egy 2012-es megállapodás szerint megkezdődhet az elektromos buszok korszaka Isztambulban! A Doruk Electra cég által gyártott első busz már kint is van az utakon. Egyenlőre még csak teszt üzemmódban.

A fényképen a 28-as busz szerepel ami Beşiktaş kikötőből megy a Dolmabahçe  palota mellett Edirnekapı-ba. Így egyik nap talán még sikerül is kipróbálnom! 🙂

Az isztambuli elektromos busz, a Doruk Electra, egy feltöltéssel 6-8 órán keresztül üzemelhet. Ez nem tűnhet túl soknak (főleg, ha ebből 5-öt a dugóban állva tölt). Viszont az elektromos motor álló helyzetben nem fogyaszt (így az az 5 órás dugóban állás inkább csak növeli az üzemidőt). Így elméletileg akár 280 km messzire is eljuthat a teljesen feltöltött busz. Valójában az akkumulátorok kímélése, az utasok szállítása, és a tesztlaboroktól nagyon távoli valóságos városi közlekedésben 170 km-es távolság lesz várható. Mindez 30-40%-al növelhető a beépített intelligens töltővel.

A busz feltöltéséhez nem kellenek különleges eszközök, így a végállomásokon nem kell új infrastruktúrát kiépíteni. A leírás szerint “sima” háromfázisú ipari árammal fel lehet tölteni. Ennek előnye, hogy ha a busz nagyon valószínű esetleg kerülőúton megy, és lemerülne az akkumulátor, akkor valamelyik közeli kisiparosnál mindjárt fel lehetne tankolni.
Ilyenre már láttunk példát, amikor az egyik önkormányzati útépítésnél bekopogtak Mari nénihez, hogy bedugják a fúrót. A konnektorba természetesen, hogy legyen áram… Nem félreérteni, na!

Az akkumulátorok ECE R100-01 biztonsági szabvány és minősítés szerint készült, így ütközés, agresszív fenyegetés, tűz, meg mindenféle brutalitások hatására sem fog kipukkanni. További biztonsági berendezés, hogy a busz maximálisan 70 km/h-val tud csak menni.

Dudáról, és beépített szappanopera-követőről nincs hír.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Elektromos buszok Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Elektromos buszok Isztambulban

 1. Kíváncsi leszek, hogy az emelkedőkkel telepakolt török (istanbuli) tájat hogy fogja bírni. Itt Ankarában otogaz-os buszok vannak, és azért bizonyos utcákon szenvednek rendesen. Vagy esetleg a teszt útvonalnak valami nagyjából síkbelit szemeltek ki – már ha van ilyen Istanbulban a Boszporuszon kívül 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Érdekes módon a buszok nem mennek “annyira” meredek helyeken. No persze ami itt lankásnak számít, arra otthon simán lépcsőt építenének.
   A tesztbusz egyébként pont vízszintes részen halad, ami csak azért olyan sík, mert valaha a Boszporuszhoz tartozott, csak azóta feltöltötték. 🙂
   Egyszer valaki azt mondta, hogy Isztambulban minden ami vízszintes, valaha tenger volt.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .