Mennyiből lehet megebédelni Isztambulban?

Isztambul Törökország legnépesebb városa.

Isztambul Törökország legdrágább városa.

Isztambul a kebabárusok fellegvára.

Ezen nincs mit szépíteni. Isztambul drága város. És így az éttermek is drágák. Törökország bármely más táján jóval olcsóbban meg lehet ebédelni (kivéve persze a turistákra specializálódott nyaraló-hoteleket). Sőt! Sok helyen akár negyed annyiból is.

De azért, ha ügyesek vagyunk, akkor sikerül olcsón is megúszni az ebédet. Ha viszont nem… abba jobb nem belegondolni.

Elvileg már akár 1 TL-ból is jól lehet lakni. Csak éppen ezt a műveletet gyakran kell megismételni. Mondjuk naponta 7-8 alkalommal. Ami azért még mindig nem rossz.

Az 1 líra alatti (és körüli) ennivalók leginkább a perec családba tartoznak. Ilyen az utcai simit (0,5-0,75 TL), és a pogácsa. Pontosabban poğaça. A török pogácsát ne úgy képzeljük el, mint ami a mákszemmel vetélkedik. Igenis szép nagy darab. És egy darabbal (de kettővel már inkább, hárommal pedig biztosan) jól lehet lakni. Ennek darabja kb. 1 TL. Mellé pedig bedobunk még egy teát, hogy felpörgesse az adrenalint, és máris indulhatunk a városnézésre. Azokon a helyeken pedig ahol a pogácsát árulnak, ott a teának is jó ára van.

Oké, pogácsa, börek meg simit azért nem a legjobb választás ebédre. Néha igen, de minden napra semmiképpen. Legfeljebb reggelire. Tehát azért kb. 5 TL-ból nem ússzuk meg.

De egy picit többől már igen!

Ha szeretnék tartalmasat enni, de mégis olcsón, akkor a hátsó kisutcába menjünk be! Mindegy, hogy merre járunk Isztambulban, hiszen még a leggazdagabb negyedben is ott vannak az egyszerű dolgozó emberek, és nekik is kell enni valamit. Erre épültek ki a kifőzdék, ahol házias ételeket lehet olcsón, és nagy mennyiségben falatozni. Az ilyen hátsó éttermek legnagyobb előnye, hogy állandó a közönség, így nem lehet akármit eladni étel címszóval, szemben az utcai árusokkal. Úgyhogy a biztonsági foka egészen jónak mondható. Ezen felül igazi török ételt fogunk enni. Más dolog persze, hogyha nem tudunk törökül, akkor esélyünk sincs rájönni, hogy mi is a napi menü, és mit eszünk. De talán jobb is.

Az ilyen kifőzdékben a napi menü kellemesen olcsó. Olyan 5-7 TL körüli. Ha pedig nem a napi menüből választunk, akkor is még megúszhatjuk 10 TL alatt.

A 10 TL egyébként a hivatalos ebédhatár. Ennyi az, amit a munkavállalónak ajánlott a dolgozónak naponta adnia pl. sodexho formában. Tehát ez azt jelenti, hogy ennyiből mi is meg tudunk ebédelni, ha ügyesek vagyunk.

A 10 TL (pontosabban valamivel több, talán 10,70) nagyon egyszerűen lett meghatározva: ennyi a McDonnald’s alapmenű ára.

Viszont lehet, hogy ki akarjuk próbálni a kebabot, pidét, vagy valamelyik másik híresebb török ételt is. No, ők azért már drágábbak. Egy kebab, vagy pide olyan 11-13 TL körül kezdődik. A lahmancu viszont csak 4. Igaz, abból többet kell bepakolnunk, hogy tele legyen a pocakunk.

Tehát amolyan 12-15 TL + üdítővel még jók vagyunk. És a 20 TL-és határt sem léptünk még át! Bár jó ütemben közelítünk hozzá. Úgyhogy itt már legyünk óvatosabbak, mert most már könnyen elszállhatnak az árak.

Bár az igazi reptetés majd csak 20 TL felett kezdődik. 50 pedig bekapcsolnak a hajtóművek, 100-nál pedig már lehet integetni is.

Persze mindez az étteremtől is függ. Ahol a kebab ára nem haladja meg a 20 TL-t, ott nagyon sokat kell enni vagy inni, hogy elérjük a 100 TL-t. Viszont ha olyan éttermet választunk, ahol tengerből kihalászott élőlényeket is felszolgálnak, plusz még jó kilátás is van, meg egyébként is látszik rajta, hogy elegáns hely, ott könnyen megeshet, hogy a 100 TL csak a beugró összeg lesz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (7 votes cast)
Mennyiből lehet megebédelni Isztambulban?, 8.9 out of 10 based on 7 ratings
 

One Reply to “Mennyiből lehet megebédelni Isztambulban?”

  1. azért az a nap, amikor 14-ből dundira ebédeltük ketten magunkat innivalóval együtt, az komoly volt. aztán meg kijjebb majdnem ennyiből két tea és egy gözleme… tényleg érdeket.
    itt meg mindenhol piszok drága enni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .