Álházasság?

Érkezett egy papír a rendőrségtől, hogy sürgősen menjünk be hozzájuk. Itt az ideje ellenőrizni, hogy a házasságunk valódi, vagy pedig csak érdek.

No ez mindjárt érdekes is lett. Hiszen már 4 éve vagyunk házasok, és eddig ilyet nem kérdeztek. De ugye kiderült, hogy Isztambul lakossága jócskán megnőtt, így biztosan sok a külföldről besurranó ember. Én pedig tipikusan az az érdekházas ember vagyok: EU-ból jöttem keletre, és még csak egy gyerek van, úgyhogy tényleg gyanús vagyok. Igaz, vannak dolgok, amik ellentmondanak ennek: a feleség nem szőke és kék szemű, szőnyegboltja sincs. És még én sem gazdagodtam meg semmiféle olajüzletben. Bár lehet, hogy pont e miatt gyanús?

Na mindegy, elmentünk a helyi rendőrségre. Nekik általában elég szép épületük van, ha olyan helyen vannak. Így már ezért megérte elkoccintatni hozzájuk. Ráadásul a vízummal ellentétben időpontot sem kellett kérni. Ebből akár olyan következtetést is le lehetne vonni, hogy az idelátogató tanulók nem mindegyike találja meg a szőke herceget kebabárust.

Hogy is néz ki egy ilyen házasság-felismerő tesz? Nagyon egyszerű: mindkét fél kap 1-1 lapot (rosszabb esetben egy egész dossziét), ahol jobbnál jobb keresztkérdések vannak. Nem az a lényeg, hogy igazat válaszoljunk, hanem, hogy egyformákat. Persze a feladat egyik feltétele az is, hogy nem szabad egymásnak segíteni.

A kérdések pedig ilyenek voltak, mint mikor és hol találkoztunk, kik a rokonok, stb… Tele olyan rózsaszín kérdéssel, amire egy igazi házasember azonnal tudja a választ, míg az érdekházasságbeli nem (az a kérdés NEM volt, hogy ki viszi le a szemetet). Ugye milyen könnyű?

Én persze mindjárt ott elakadtam, hogy mi a lakcímünk. Meg a telefonszámom. Ha tudom, hogy lesz ilyen kérdés, felírom a tenyeremre alkoholos filccel (azok a régi szép iskolaévek). De mint a rendőrbácsi elmondta nekem, ez még nem a kérdéshez tartozott. Egyébként ezek után megkérdezte, hogy tudok-e törökül írni. Igen, persze. És olvasni? Azt is. És meg is értem? Na, ezt legalább nem kérdezte meg. Talán jobb is.

Mint kiderült, ennél azért nagyobb problémák is előfordultak. Természetesen az első kérdéseknél: Mikor találkoztunk először? Ezt napra (de még órára pontosan is) tudom. Sema is. Viszont mit is értünk a találkozás alatt? Hát nem ugyan azt… Én azt írtam be, amikor az interneten először találkoztunk, és kezdtünk el beszélgetni. Sema pedig azt, amikor a valóságban találkoztunk először. A kettő között 7 hónap és 1000 km van. Ez ugye nem olyan sok még? 🙂

A többi kérdésnél szerencsére az értelmezésben is egyetértettünk, nemcsak a válaszokban. Egészen addig, míg a rokonok felsorolásáig nem jutottunk. Gondoltam rá, hogy beírok 2 Ali-t, 3-4 Mustafa-t, és legalább 5 Ayşe-t, mert a kiterjedt rokonságban ilyen biztosan van. De aztán inkább mégse, hátha rákérdeznek, melyik ki. Vagy még rosszabb, ha kiderül, hogy a mi rokonaink az egyetlenek Törökországban, ahol se Mustafa, se Ayşe nincs. Úgyhogy elkezdtem erősen gondolkodni.

Mondják azt, hogy senki se ismeri a házastársa rokonait pontosan. Azaz elvileg a teszten úgy is meg lehet bukni, hogy túl jól ismerem a másik rokonait. Na, ez rám nem vonatkozik. Pedig tényleg lelkes tanuló vagyok, és próbálom valahogy legalább megérteni a rokoni hálózatot, de nem megy. A legtöbb név, akit ismerek, azokat Apuka szokta emlegetni. Ő viszont… hogy úgy mondja, nem az eredeti nevét használja mindenkinél, hanem egy másikat, amit akár becenévnek is lehetne hívni. Csak nem az. Ráadásul nem is mindegyiket illik leírni. Volt néhány, amire gondoltam, hogy talán nem káromkodás (ilyen, mint Favágó), és ráírtam, hátha…

A végén megtudtam, hogy is működik a rokoni kérdés ellenőrzése. Az ügyeletes rendőr a kész papírral odament a Semához, és megkérdezte, mennyire találtam el a rokonságot. Volt nagy nevetés. De aztán a Sema bólogatott, hogy igen, ők is rokonok, úgyhogy van remény, hogy átmentünk a teszten…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (7 votes cast)
Álházasság?, 9.7 out of 10 based on 7 ratings
 

11 Replies to “Álházasság?

 1. Hat ez nagyon jo. Nalunk ilyen nem volt, de még lehet, hogy lesz. Igaz, az év végén mar 10 éve leszünk hazasok. De a datumoknal tuti elbuknank….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ez azert volt, mert beadtad a kerelmedet a török allampolgarsagert. Nekünk rögtön a papirok leadasa utan volt a teszt. Neha terepszemlet is tartanak, de az nalunk kimaradt. Most akkor itt is megkerdezem: az alhazassag direkt van ket l-lel a cimben, vagy csak megcsuszott az “újad” gepeleskor? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Pedig az állampolgárságit csak később adtuk be (erről még lesz a folytatás). Elvileg terepszemlére is akartak jönni, de az most nem megy, mert mi éppen költözünk (hány hónapja is?), és fél lábbal Európában, féllel meg Ázsiában vagyunk.

   Hát…. elvileg maradnia kellene a 2 L-nek, hogy az unokák lássák, milyen bénán gépelt a nagypapa (meg hogy a magyar állampolgárságin simán megbukna), de szerencsére az interneten minden gyorsan eltüntethető. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Én is égtem már így az AG-n. Én a “teljhatalom” szót írtam “tejhatalomnak”, ami után volt egy kis Mizozás. 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ha én raknám össze a tesztet, ilyen kérdések biztos lennének:

  – Éves szinten hány kiló olajbogyó és fokhagyma fogy önöknél?
  – A nagymama állandó tartózkodási helye?
  – Apuka faxszáma?
  – Kérem, egy vaktérképen jelölje be a leggyorsabb utat munkahelye és otthonuk közt!
  – A rokonos kérdés simán marad. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A második és a harmadik kérdésre nincs válasz! Ez így nem ér!!! 😀

   A leggyorsabb útvonal… hmm… ehhez egy jó vastag alkoholos filctoll kellene 😉

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 4. “…. (az a kérdés NEM volt, hogy ki viszi le a szemetet)….”

  Ez a kérdés szerintem egy török részéről értelmetlen. A szemetet a kapıcı viszi le. Ha nem hagyod Neki, akkor olyan szúrós szemekkel fog rád nézni, mint ahogy rám szokott, ha megfelejtkezem magamról, és lefele menet leviszem 🙂
  Viszont a válaszból kiderülhet, hogy tényleg Törökországban élsz-e?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .