A Boszporusz hajóforgalma

A cikkírás pillanatában a világ 49.659 hajói közül 241 tartózkodik Isztambul térségében.

Elvileg nemcsak a hajókat jelzi ki a program, hanem mindent ami úszik, így pl. a halászhajókat is. Csak éppen az isztambuli halászhajók jobban hasonlítanak a szárazföldi taxisokra: mennek mindenfele, és program legyen a talpán, ami követni tudja őket.

A MarineTraffic.com oldalán egy interaktív térképet találhatunk a hajók mozgásáról.

Bár úgy tűnik, hogy nem minden vízi jármű került fel a térképre. És itt most nemcsak a halászhajókra gondunk, hanem pl. az utasszállító kompok közül is sok hiányzik. Viszont találhatunk jachtokat, vitorlásokat, és tűzoltóhajókat is.

Mégis, a legérdekesebb talán a Boszporusz áthaladó forgalma, a tankerhajók.

A szoros végén (Fekete-tenger, Márvány-tenger, attól függően melyik irányba halad éppen a forgalom), mintha egy tölcsért látnánk, ami magába szívja a hajókat. Míg a túlsó végén ott várakoznak a teherszállítók a bejutásra.

Érdemes megfigyelni az Atatürk reptér közelében (Yeşilköy) álldogáló hajókat is, aki valószínűleg a vámra, vagy a kipakolásra-betöltésre várnak.
Érdekes módon viszont nem a Haram kikötőnél halmozódnak fel a hajók, hanem más-más pontokon. Ennek oka, hogy a város már régen túlnőtt azon a méreten, amit a Harem ipari kikötő el tud látni.

De nem minden pont mutat teherhajót. Csak a zöld (teher) és a piros (tanker). A világoskék pedig a kiszolgáló hajókat jelenti. A sötétkék az utasszállító, míg a sárga a gyorshajó. A rózsaszín pedig a jacht és más luxushajó. Őket leginkább Fenerbahçe és Pendik küzelében találunk.


Akinek van kedve, végig követheti a hajókat a Duna mentén is. A program azokat is kijelzi. Bőven találunk Budapest környékén is. 🙂

Hasonló program, amit már talán többen ismernek (a Malév csődjénél lett híres) a Flightradar24, ahol pedig élőben a repülőgépeket láthatjuk.
Flightradar
Budapest

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
A Boszporusz hajóforgalma, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “A Boszporusz hajóforgalma”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .