Robotparkoló Isztambulban

Isztambulban parkolni nem egyszerű. Sőt! Kifejezetten nehéz. Nem is tudomány. Inkább művészet.

No és persze a fizika teljes felrúgása, hogy egy batár nagy autót bepréseljünk egy icipici kis helyre.

És bár ez a bravúr a jövőben továbbra is az autósokra vár, viszont legalább a parkolóházakban a robotok fogják az autókat pakolászni.

Robot parkoló
Robot parkoló (Forrás: T24)

Isztambulban 13-15-17-20 millióan laknak. Nincs mindenkinek autója, de még így is bőven akad olyan, akinek van. Ellentétben sok más hellyel, a törökök szeretik az autókat telepakolni. Legyen szó utasról, betonról, tehénről, vagy láncfűrészről. Ezért nem jellemző, hogy az autóban csak egy utas legyen (kivéve persze, ha a sofőrön kívül beton, tehén, vagy láncfűrész van). Inkább 5, 6, 7, vagy 8 személy a megszokott az ötszemélyes járműben.

De még így is, kevés a hely, ahol parkolni lehet. Meg egyébként az is tele van autóval, ahol nem lehet parkolni. Meg ahova fizikailag lehetetlen autót pakolni, még az is tele van velük. Talán csak a plafon üres… egyenlőre. De kamrában már találtunk autót.

Szóval a parkolás nehéz Isztambulban. És ez nem is nagy meglepetés. Megoldás pedig nincs, csak ötletek. Mind pl. az emeletes parkoló. Vagy a parkolóház. Most pedig ennek a továbbfejlesztett változata: a robot parkolóház.

Robot parkoló
Robot parkoló (Forrás: İŞPARK) 

Sajnos az égvilágon semmilyen konkrétum, technikai adat, vagy bármi kézzelfogható nincs. Van egy hosszú, és igencsak rózsaszín beszámoló, hogy ki is ez az İŞPARK, aki ezt a szuper technológiát majd valamikor elérhetővé teszi.

Pedig aztán Isztambulban nem kell arról mesélni, hogy ki az az İŞPARK. Hiszen az összes fizetős parkoló az ő tulajdonukban van.

Robot parkoló
Robot parkoló (Forrás: İŞPARK)

A képeket elnézve úgy tűnik, hogy egy olyan típusú parkoló lesz, mint amit sok gyárban (pl. Lego) használnak a raktárban. Egyszerűen begördítjük az autót a bejáraton, majd kiszállunk belőle. Utána pedig a robot elviszi egy üres helyre.

Ami igazándiból csodálatos ebben a technikában, hogy amikor a kocsinkat kikérjük, akkor tényleg a mi autónk fog kijönni, nem pedig másé. Pedig milyen izgalmas is lehet meghackelni a rendszert, és lekérni, hogy pl. hány db. Mercedesz található odabent, majd pedig kikérni mindet. 🙂

Kíváncsian várjuk, milyen is lesz majd valójában. A képeken ugyanis eléggé szellősen állnak az autók. Oda egy török simán még kettőt be tud csúsztatni!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Robotparkoló Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .