A másik két reptér

Egyszer már írtunk arról, hogy tervezik a harmadik repteret Isztambulba. Valójában viszont az már az ötödik lesz.

A két nagyobb repteret, amire nemzetközi gépek is le tudnak szállni, már ismerjük. Egyik az Atatürk Nemzetközi Repülőtér (IATA: IST, ICAO: LTBA) , a másik pedig a Sabiha Gökçen (pár év óta szintén) Nemzetközi Repülőtér (IATA: SAW, ICAO: LTFJ).

Az első a nevét a törökök atyjáról és első miniszteréről kapta, Mustafa Kemal Atatürkről. Míg a másik Atatürk fogadott lányáról, a világ első női berepülő pilótája nevét viseli.

A harmadik repülőteret pedig Hezarfen Reptérnek (pontosabban Isztambul Hezarfen Repülőtér –  İstanbul Hezarfen Havaalanı – ICAO: LTBW) hívják. Ő a nevét már egy 17. századi tudósról kapta, Hezârfen Ahmed Çelebi, aki a történetek szerint először repült a világon.

Ő Leonardo találmányát, szárnyát építette meg, és próbálta ki. A Galata-toronyból indult útnak egy kedvező széláramlattal, és állítólag át tudta repülni a Boszporuszt, és a túloldali Harem városrészben ért földet.
Egyesek szerint viszont nem a Harem városrészbe, hanem a hárem palotarészbe érkezett. A szultán pedig ezt nem értékelte, és levágta a fejét. De vannak, akik azt mondják, hogy nem a fejét, hanem más testrészét vágták le, és így bújtatták el a lányok között..

A távolság egyébként 3358 m. A Galata-torony pedig 100 m (pontosabban 97,59) van a tengerszint felett

A róla elnevezett repülőtér aszfaltos (681 m), így alkalmas „rendes” légikikötőnek is. Çatalca városrészben, az európai oldal, a Büyükçekmece-tó északi oldalán található (térkép itt) . Tehát nincs túl messze az Atatürk repülőtértől. Napjainkban leginkább amolyan „hobbi reptérnek” használják: modellrepülőzés, gokardozás, stb… És itt szokták megrendezni az Isztambul Repülős Fesztivált (Istanbul Aviation Festival) minden év júniusában. Az biztos, hogy lehet nagyokat bulizni: a város messze van, a tó pedig közel.

Még annyit sikerült kideríteni, hogy a repülőtér várótermében kapható kabab is.

A negyedik reptér neve kevésbé izgalmas: Isztambul Samandıra Katonai Reptér (ICAO: LTBX). Samandıra a városrész, ahova a repteret építették. Így ő az egyetlen olyan isztambuli reptér, akinek a névtulaja nem repült.

Mint a nevéből is láthatjuk, katonai reptér, aszfalttal. A Negyedik Katonai Repülő Ezred állomásozik helikopterekkel felszerelve. Ezeket a Google Maps-nek köszönhetően jó közelről meg is nézhetjük 🙂 (térkép itt).

Tekintve, hogy katonai reptér, így nem sokat tudunk meg róla. Csak annyit, hogy tíz UH-1H Iroquois, tíz UH-60A Black Hawk helikopter és hat Cessna U-17B Skywagon repülőgép tartózkodik a helyszínen. Természetesen Isztambul légvédelméért nem az utóbbiak a felelősek, mert ezek csak propelleres kis repülők. Persze arra alkalmasak, hogy az esetleges ellenségesen berepülő pilótáknak még a földreszállás előtt eladjanak valamit. E mellett titkos forrásból tudjuk, hogy egy titkos szekrényben 8 db. repülő szőnyeget is tartanak a légibázison: 3 kéket, 2 pirosat, 2 zöldet és 1 Hello Kitty-set.

Cessna 185 Skywagon II
Cessna 185 Skywagon II – Forrás: Wikipédia
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A másik két reptér, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .