Üstökösvadászat Isztambulban

Az égen ott jár (járt) a PANSTARRS (C/2011 L4) nevű üstökös, ami akár még szabad szemmel is látható.

Mivel ez egy amolyan nemzetközi (vagy inkább interplanetáris) esemény, megpróbáltuk Isztambulból is megnézni. Sőt! A fotózással is megpróbálkoztunk!

Bár az üstökös távolsága millió kilométerekben számolandó, és ez még török szemmel is messze van, a Naprendszerben ez igencsak közelinek számít. Ráadásul nagy port is kavar, így elvileg jó fényes is.

Igen ám, de észlelni mégsem egyszerű! Ugyanis üstökös lévén a Nap közelében van (éppen onnan jön). Ha viszont a Napot látjuk, akkor olyan világos van, hogy az üstökös nem látszik. Ha viszont a Nap elmegy aludni, akkor pár perc múlva az üstökös is követi (nála tovább tart a fogmosás). Úgyhogy nagyon a horizont közelében van, ahol bármi közénk és az üstökös közé kerülhet: hegy, domb, toronyház, tehén, stb… Ráadásul naplemente után még bőven világ van egy ideig.

Az idő múlásával, ahogy az üstökös távolodik a Naptól, úgy lesz az égbolton is egyre távolabb. Azaz naplemente után egyre későbbi időpontban lesz látható. Ráadásul a horizonttól is úgy kerül egyre feljebb. Így ha a hegy még továbbra is útban van, a tehén talán már nem…

Csakhogy ahogy az üstökös egyre távolodik a Naptól, úgy lesz egyre halványabb. Így egyre kisebb az esélyünk, hogy szabadszemmel lássuk. Éppen ezért nem érdemes sokat várni. És ha már a hegyet nem lehet odébb-tessékelni, a tehénnél megpróbálhatjuk.

No, ezek az alapok. Lássuk, mit sikerült Isztambulból kihozni!

Kezdjük ott, hogy bár tehén is van bőven, hegy még inkább.

Ez persze nem baj, ha mi nem a hegy mögött, hanem annak tetején állunk. Csak egy jó hegyet kell keresni.

Ezt azért úgy, hogy ne kelljen átmenni a fél városon. Bár ha biztos lenne, hogy láthatjuk az üstököst, akkor minden gond nélkül utazunk 150 km-t. Vagy még egyszerűbb ha felmegyünk a Galata-toronyba.

Szerencsére az interneten rengeteg kép volt, ami megmutatja, merre kell az üstököst keresni. A telefonra pedig remek programok vannak, ami segítenek a csillagok betájolásában (akit érdekel, írjon, és adok egy listát. 🙂 ). Úgyhogy napnyugta után máris lehetett próbálkozni.

Első nap csak úgy kényelmesen, a konyhaablakból. Innen akár látni is lehetne. Akár.

De nem.

Első nap vége.

Második nap már tanulva az esetből inkább már a naplemente előtt elvégeztem a tájolásokat. Kiderült, hogy a cég ablaka sem az ideális helyszín. Mondjuk erre iránytű és minden nélkül is rá lehetett volna jönni, mert egy batár nagy épület foglalja el a panorámát.

Úgyhogy elő a térképet, és keresünk egy jó helyet, ami útba esik hazafele.

A hazaút a Boszporusz partján vezet. Így ez akár még jó is lehet.

Csakhogy én az európai oldalon megyek, másnéven a nyugatin. A Nap is erre megy el alukálni. Vagyis pont a hegyek takarásában vagyunk. Kivéve Karaköy kikötőt, ami az Aranyszarv-öböl partján van.

Igaz, a kilátásba még mindig belelóg néhány mecset, torony, stb… de legalább lesz mit fotózni, ha az üstökös mégse kerülne elő.

Ez tehát a terv a második napra.

Minden reményünk megvolt egy jó kis üstökösvadászatra, hiszen tiszta kék ég, 25 fok, stb… Csak este parkolt be egy szaftos felhő a nyugati horizontra.

Második nap vége.

A változatosság kedvéért ugyan ez történt a harmadik, és a negyedik napon is.

Harmadik és negyedik nap vége.

Ötödik napon úgy döntöttem, hogy taktikát változtatok.

Tettem ezt azért is, mert péntek volt. Isztambulban péntek este igencsak nehéz közlekedni. A hazaút simán 90 percnél is tovább tarthat. És bár reggel igencsak esett az eső, estére kellemes idő lett (15 fok… brrrr). Úgyhogy a dugót úgy próbáltam kikerülni, hogy hajóval cikk-cakk-ban haladtam a Boszporusz két partja mentén. Európa és Ázsia között (hazafele menet beugrom egy másik földrészre).

Itt kezdődtek a kalandok.

A terv az volt, hogy majd a hajóról fogom az üstököst fotózni, hiszen ha csak nem áll be egy olajszállító a képbe, akkor tiszta lesz a célpont. Sehol egy épület, vagy hegy, pláne a tehenek nem futkosnak a Boszporusz tetején. Úgyhogy lementem a kikötőbe, és megvártam a naplementét.

Közben pedig vidáman fotózgattam a lemenő napot a felhők között.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Ez így nagyon jól nézett ki. Nem is én voltam az egyetlen, aki megállt fényképezni. Ráadásul így sikerült jól belőni, merre is van a Nap, hol kell majd az üstököst keresni, ha besötétedett.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Csakhogy a sötétség hamarabb érkezett, mint vártuk. Mégpedig felhő formájában. De a drága bolyhos vízhalom nemhogy csak beparkolt az üstökös elé, de még rendesen meg is locsolt… Úgyhogy ideje volt hajóra szállni és átmenekülni Ázsiába.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

A számítások beváltak, sikerült elszökni. A felhők immár mögöttünk gyülekeztek.

Isztambul naplemente viharral
Isztambul naplemente viharral

Meg előttünk. Ráadásul az előttünk levő felhők sem voltak túl biztatóak. A túlparton igencsak tombolt a vihar. De csak a túloldalon. Egyenlőre.

Felhők
Felhők

Viszont a felhők komoly problémát jelenthetnek: nem látjuk tőle az üstököst…

Üsküdar
Üsküdar

Szerencsére Ázsiában már jobb idő fogadott. Le is ültem egy padra, hogy ott várjam be az üstököst. Pár perc múlva még egy simitet is kaptam.

A kilátás csodás. A telefonnal sikerült bemérni, hogy hol is lesz majd az üstökös, ha végre besötétedik: pont ott, ahol a kábel van előttünk.

Egyébként nem volt olyan egyszerű a bemérés, mint vártam. Valahogy ezekkel az isztambuli térképekkel mindig gondok vannak. A Nap kb. 10 fokkal északabbra nyugodott le, mint a térkép igére. A naplementét jelző ezán is 10 perccel később érkezett, minthogy a Nap eltűnt volna a horizont alatt. Egyedül csak a simit-árus volt pontos?

Na mindegy. Most már csak ülök a padon, és várunk. Közben össze-vissza fényképezek.

Mígnem egyszercsak látok valamit az égen.

A fénylő csík
A fénylő csík

Csak nem az üstökös?

Igaz, nem ott van, ahol kellene, meg az irány se jó, de az előbbiek után már nem csodálkozok semmit. Így maximálisan ráközelítettem.

Sky with airplane

Ilyenkor már azért ki lehetett venni, hogy valójában egy repülőről van szó. Kár.

Maradt a várakozás.

Közben egészen besötétedett. Persze ezt is vártuk. De azt nem, hogy a felhők végül is leparkolnak fölénk. Meg a célpont fölé. Meg úgy mindenhova. Úgyhogy az üstököst ma se fogjuk látni.

Vagy ha mégis, akkor se lesz belőle fénykép, ugyanis lemerült az akkumulátor. Irány haza.

Ötödidik nap vége.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
Üstökösvadászat Isztambulban, 8.2 out of 10 based on 5 ratings
 

4 Replies to “Üstökösvadászat Isztambulban

 1. Szép project! Mi a múlt hétvégén Fethiyében voltunk, elvileg akkor volt a legközelebb hozzánk. Meresztettük is a szemeinket, ketten összesen négyet, de hiába. A felhők ott is tudták a dolgukat, hogyan kell a “csillagászokat” (üstökösészeket??) hátráltatni a tudományos kukkolásban. A hold is alig világított át rajta később, nemhogy az üstökös!
  Na sebaj, majd novemberben – ha jól emlékszem – jön a következő. Arról azt ígérik az éjszaka bajnokai, hogy még szebb, nagyobb, fényesebb, csillogóbb lesz (egyszóval törökösebb), és tovább lesz látható szabad szemmel. Ha tényleg, akkor a törökök biztosan elintézik, hogy legalább húsvétig fenn maradjon az égen, mint a karácsonyi dekoráció a főúton 🙂 Remélem akkor sikerül felhőmentes napokat kifognunk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. “A jelenlegi számítások szerint a folyamatosan fényesedő üstökös jövő november elejétől lesz szabad szemmel is látható a hajnali égen. Eleinte még csak fényszennyezéstől mentes, hegyvidéki égről látszik szabad szemmel, de gyorsan fog fényesedni. Egy héttel a november 28-i napközelség előtt már mindenkinek érdemes lesz az ég alatt töltenie a derült hajnalokat, az üstökös feje ekkor már a legfényesebb csillagok fényével fog vetekedni, csóvája pedig több csillagképen is átívelhet. A napközelség idején majd nagyon kell vigyázni, hogy az üstökös nappali megfigyelésénél a Napot kitakarjuk, kizárjuk a látómezőnkből. Az igazi látványosságot az immáron távolodó üstököstől várjuk decemberben, hiszen a kométa a hónap végéig még közeledik bolygónkhoz (legkisebb távolsága mintegy 65 millió km lesz), csóvájára pedig pontosan oldalról fogunk rálátni, amely az intenzív anyagkibocsátásnak köszönhetően akár a fél égbolton is átívelhet.”
  http://hirek.csillagaszat.hu/ustokosok/20120927-telehold-fenyessegu-ustokos.html

  Voltak azért mázlisták (Magyarországon), akiknek sikerült derült ég mellett elcsípni ezt a múlt heti üstököst: http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20130317-panstarrs-vadaszok.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .