Isztambuli buszok menetrendje és buszmegállók

Azt írja az egyik isztambuli útikönyv (meg még sok másik is), hogy a Taksim téren lehet emeletes buszokkal átmenni a Boszporusz hídon. Az útikönyv szerint ez nagy élmény.

Hát még az mekkora élmény, amikor elérünk a busz végállomására és kiderül, hogy 80 km-rel lejöttünk a térképről! Na, innen jussunk most haza!

Ha Isztambulban járunk, a busz a második legjobb barátunk, amennyiben az eltévedés a cél. Az első természetesen a lábbusz, hiszen az kéznél van, míg a „rendes” buszokat előbb meg kell keresni, és csak utána tudunk eltévedni. Ráadásul az útikönyvek nagy lelkesedéssel írnak a látnivalók buszos megközelítéséről. Holott Isztambulban ez nem olyan egyszerű.

Ugyanis – szemben a villamossal, ami többnyire kötött pályás – a buszok úgy mennek, ahogy jólesik nekik. Persze, ha tudják, akkor tartják az útvonalat. De ha egyszer bedugul!

E mellett Isztambul hatalmas. Órákat tölthetünk egy-egy buszon négykézzel kapaszkodva a durva kanyarokban, miközben még mindig ugyan abban a kerületben vagyunk. Nem is beszélve arról, hogy a megállóknak úgymond történelmi nevei vannak. Pl. a Virágárus megállót azért hívják úgy, mert az öreg néni már akkor is ott árulta a tulipánjait, amikor Fatih Mehmed Szultán még csak ostromolta Isztambult.

Tehát busszal eljutni Isztambul egyik pontjáról a másikra igencsak nagy kaland egy turistának. De még a tapasztalt bennszülötteknek is. Persze nekik könnyebb, mert egyszerűség kedvéért kérdezősködnek, mire megkapják a következő választ.

Felszállsz drágaságom arra a kék csíkos buszra, aminek az unokám szereli a visszapillantó tükrét. A számát nem tudom, mert már nem látok el odáig. És azzal mész. Sokat mész. Nagyon sokat. Majd lesz egy dzsámi a jobb oldalon. De nem az, amelyiknek 2 minaretje van, hanem amelyik az Akbankkal szemben van. Na, ott ne szállj le, mert ott csak halat lehet venni, de azok nem frissek. Friss halért inkább menj Yenikapı-ba…

Szerencsére a Google feltalálta a térképet, amin jó eséllyel megkereshetjük a látnivalókat. És a térkép a buszmegállókat is feltünteti, így már láthatjuk azt, hogy merre is van a legközelebbi buszmegálló. Nem is olyan régóta pedig a megálló nevét is láthatjuk, nemcsak annyit, hogy „buszmegálló”.

A probléma azért még nem veszett el: melyik busszal jutunk el abba a megállóba, és az honnan indul?

Telefonokra már több olyan program is létezik, melyek majdnem segítenek is. Se az roppant furcsán néz ki, hogy a számítógépen tervezzük meg a nyaralást, de közben a telefonon nézegetjük a buszok útvonalait.

Ezen a weboldalon viszont nagyon jól összegyűjtötték a buszmegállókat:

 • melyik busz áll meg ott
 • azok honnan hova mennek (mert ugyebár a látnivaló megtekintése utána nemcsak úgy el akarunk menni onnan valahova)
 • Mikorra várható a busz (ez viszont nagy segítség a tervezésben)

Egyetlen hátránya az oldalnak, hogy a keresés roppant macerás. Először a kerületet, majd a városrészt kell megkeresni, és utána lehet buszmegállót választani. Egyszerűbb a Google-ba beírni a weboldal címét (www.iett.co) és a buszmegálló nevét, hamarabb megtaláljuk.

Viszont, ha a fenti fülek közül a „Yerler”-t választjuk, akkor az adott kerület „érdekességét” kapjuk meg, mint pl. rendőrség. És ha a közelben megálló is van, akkor azt is mindjárt megtalálhatjuk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (7 votes cast)
Isztambuli buszok menetrendje és buszmegállók, 9.9 out of 10 based on 7 ratings
 

2 Replies to “Isztambuli buszok menetrendje és buszmegállók

 1. Én ezt az oldalt találtam a készülődéskor: http://harita.iett.gov.tr/#

  Igaz, azt csináltam, hogy végigböngésztem az összes számú autóbuszvonal útvonalát… hogy tudjam, melyik is lesz az, ami majd érdekel…
  Volt valami olyan lehetőség, hogy adjam meg, honnan hova, de egyrészt ugye nem tudom pontosan a nevét, másrészt valamiért nem engedett be akkor a program.

  Sok mindent elmeséltél a buszokról, Cybermacs… el is olvastam… de attól még leszálltunk a buszról ott, ahol kinyitotta az ajtót és nem a megállóban voltunk 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Hú, ez nagyon jó weboldal!

   Úgy tudsz keresni, hogy a bal oldalon van a Nerden? meg Nereye? Első a honnan, második a hova. Nem kell utcacímet beírni, mert elég a piros földgömbre kattintani a rublika mellett. Majd jön egy felirat, hogy blabalblalbalalblabla és OK.
   Majd a végén a Bul gombra kattintva megkeresi az „optimális” útvonalat.
   Be lehet állítani azt is, hogy hétköznap, hétvégén, vagy este nézze.

   Őőőőőő, én úgy emlékszem, hogy valahol leírtam, az ajtó nyitása nem feltétlenül jelent megállót. Lehet, hogy csak szellőztet a sofőr.
   De majd leírom/pótlom, meglegyen biztosan. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .