Törökországi vízum – 2013

Így 4 hónappal az év kezdete után (majdnem 5) ideje, hogy átnézzük a 2013-as török vízumokat!

Az alap dolgok maradtak:

Vízumot lehet venni a határon is, és a budapesti Török követségen. A határon felvett vízum a gyorsabb, és általában az olcsóbb is:  15 Euró (a követségen 60 euró).

Fontos viszont tudni, hogy a határon csak az úgynevezett „sima” turista vízumot lehet megvásárolni. Vagyis az alábbi tevékenységekre nem használható:

  • munkavállalás,
  • tanulmányok folytatása,
  • kutatás,
  • hivatásos tehergépkocsi vezetők beutazása (munkavállalási vízummal utazhatnak be),
  • turista és egyéb csoportokat szállító buszvezetők beutazása (munkavállalási vízummal utazhatnak be),
  • sport, vagy kulturális eseményen való fellépés, szereplés,
  • filmforgatás,
  • speciális tevékenységek végzése (például: régészeti kutatás, mintavétel természeti kincsekből, ásványi anyagokból, növényekből, állatokból, ezek gyűjtése, vadászat, barlangászat, csillagászati megfigyelés, stb.)
  • hegymászás egyes különleges engedélyt igénylő hegységekben (különösen: Ararát).

Minden ilyesmivel a követséget érdemes zaklatni.

Az így szerzett vízum 90(csillag) napig érvényes. A csomaghoz viszont tartozik még egy 180 napos türelmi időszak is, amiről bővebben itt ajánlott olvasni, és itt található a kalkulációs táblázat is. Ha valaki úgy érzi, hogy ez túl bonyolult, akkor majd lapozzon a cikk végére, és ott fog még találni további zavaró dolgokat. 🙂

Ahhoz, hogy kapjunk vízumot, néhány feltételnek is teljesülnie kell azon kívül, hogy ott legyünk, amikor kapjuk, és hogy ne legyünk körözve semmilyen szervezet által. Az útlevélnek legalább a belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

E mellett az útlevélben kell lennie annyi helynek, hogy a vízumot be tudják ragasztani. Nem lehet az útlevél hátuljára, a homlokunkra, sem pedig a macskánk bajuszára ragasztani. Ezek az opciók 2013. január 1. kezdettel már nem állnak rendelkezésre. Azok a régi szép idők……….

Újdonságok:

2013. április 17-i hatállyal a török határátkelőhelyeken felvehető vízummatricát elektronikus úton is lehet igényelni (e-Visa). Az e-vízum bárhonnan igényelhető Internet-kapcsolat segítségével a www.evisa.gov.tr honlapról a kért információk megadásával. A vízum engedélyezését és az on-line fizetést követően a vízum letölthető. Az egész folyamat mintegy 10 percet vesz igénybe. A fenti vízumot (akárcsak a határon felvehető vízumot) csak turisztikai és üzleti célból utazók igényelhetik.

Ezzel a megoldással a reptéren fellépő legalább 8 élmény-sorbanállásból egyet megúszhatunk. Hurrá!!

(csillag)

Az interneten felröppent egy hír, miszerint a 90 napos vízum valójában csak 3 x 30 napig érvényes. Azaz 30 nap múlva ki kell lépni az országból, és vissza. Különben túltartózkodásnak számít (büntetés, fenékberúgás, sarokba állítás, kitiltás és még a Facebookra üzenőfaladra is felírják!). Sajnos ezt a hírt több forrás megerősíteni látszik. Így mindenki figyeljen oda jó alaposan, mert ez a rész nem tiszta (a határőrnek se, de neki viszont mindig igaza van).

Ha valaki egyben szeretne 90 napot tartózkodni (vagy többet), akkor a megérkezéstől számított 15. napig el kell kezdenie a tartózkodási engedély kérését. Ezt a 15 napot pedig sok esetben nagyon komolyan veszik.

7 Replies to “Törökországi vízum – 2013

  1. Hahó, 60 nap körüli tartózkodásnál ugye nem kell regisztrálni? A 30 napos ki-és belépési kényszernek hol lehetne utánanézni? Szép emlékek villannak be a szlovák-magyar határról, ahova különböző ösztondíjas ismerőseinket vittük régen sétálni, egy-egy új pecsétért. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük