Az új 5 TL-s

Összefutottunk az új török pénzzel, az ötlírással. És ha már így történt, leültünk, és megittunk egy török kávét együtt.

Elmondta, hogy eléggé stresszesek az új napok, mert gyűrik őt az emberek. De legalább nincs összetörve.

image

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy év, ami 2009-nek hívtunk akkor. Meg most is. De mivel már 2013-at írunk, kit érdekel, melyik évet hogy hívták 4 évvel ezelőtt.

De ebben az évben (vagy inkább abban az évben) új török pénz került forgalomba, amit egyszerűség kedvéért E-9 Emisszion Csoportnak (E-9 Emisyon Grubu) neveztek el. És ez így nagyon vagányul és tudományosan hangzik, bármit jelentsen is. Jól néz ki a blogba, hogy leírjuk. 🙂 Bár egy kis gondolkodással és utánajárással ki lehetne találni (pl. 9-es széria, Európa szabvány, stb…). Ezt azóta I-es csoportnak hívják, mivel megjelent a II-es csoport.

Miért is?

Kiderült, hogy az 5 TL-es és az 50 TL-es nagyon hasonlít. Főleg színben. No meg az 5-ös szám és az 50-es szám is akár testvérek is lehetnének, olyan egyformák. Ez így meg nem jó, mert a jónép, meg a turista összekeveri, és öt líra helyett ötvenet adnak vissza a boltban. Bár ez igazán akkor lesz baj, ha éppen nekünk akarnak ötven helyet ötöt adni.

Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a régi barna 5 TL helyett bevezetik a lila 5 TL-est. Neki a neve pedig E-9 Emisszion Csoport II-es lett.

Ha viszont már új pénz készül, akkor mindegyikből (10 TL, 20 TL, 50 TL, 100 TL és 200 TL) is új verzió készült (egy vicces kedvű ember javasolta, hogy legyen az 50 TL is lila, de őt berakták egy zsákba, és bedobták a Boszporuszba). Az 5 TL, 50 TL és 200 TL bankjegyeken megváltoztatták az aláírást is. Tudjátok ez az, hogy a bank igazgatója és más magas beosztású emberek is hitelesíti a bankjegyet. Ami persze nem igaz, hiszen az úriemberek nem egyenként írják alá az összes papírpénzt, hanem csak a sablont, amit majd rányomtattnak a papírra. Az rejtély, hogy a 10 TL-es és a 100 TL-es jegyeken miért nem kellett aláírást változtatni. Biztos ott szebben írtak alá. 🙂

Az új 5 TL-s biztonsági elemei (részlet)
Az új 5 TL-s biztonsági elemei (részlet). Forrás: finans.mynet.com

No tehát a lényeg: az új török ötlírás lila! A régi pedig barna.

Az új E-9 Emissziós II-es sorozatról egy izgalmas tájékoztató brosúrát (PDF) találhattok a Központi Bank oldalán mégpedig angolul. Érdemes átböngészni, mert kitér a biztonsági részletekre, és arra is, hogyan tudjuk UV-fény alatt a bankjegyek eredetiségét megvizsgálni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Az új 5 TL-s, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .