Megőrülök, hogy ezek az európaiak mindent rendszereznek

Az RTL Klub Fókusz Plusz riporttal kapcsolatban már leírtam, hogy mik maradtak ki. De aztán eszembe jutott, hogy a kimaradtakból is kimaradt egy dolog.

Mégpedig amikor Semát megkérdezték, hogy van-e valami olyasmi a kulturális különbségekben, ami nagyon idegesíti.

Azt válaszolta, hogy van.

Szerinte (meg úgy általában a törökök szerint is) az európaiak nagyon kockafejűek. Túlságosan is szeretik a rendezett dolgokat. Ami pedig nem fér össze az isztambuli gondolkodással.

Ilyen pl. a pontosság. Mondjuk hétfőn megbeszélünk egy találkát  péntekre, délelőtt 10-re. Eleve ne várja el senki, hogy egy török már hétfőn tudni fogja, mit fog pénteken csinálni. Pláne 10 órakor. De ezek a kocka európaiak nem restek már ilyenkor időpontot kérni.

Hát jó, legyen akkor péntek. Mi? Még órát is mondjuk hozzá? Legyen 10, az elég messze van még.

Ráadásul ezek az európaiak nem bíznak ám meg bennünk, mert kedden felhívnak, hogy akkor ugye a péntek 10 óra az rendben van. Mondjuk nekik, hogy persze nem, mert péntekre elígértük magunkat. Legyen inkább 11. Ilyenkor meg morognak. Pedig még csak kedd van.

Ezek után szerdán is ránk csörögnek, hogy ugye a péntek 11 még mindig jó. El kell magyarázni nekik, hogy miért is gondolnak ilyet. 11-et másnak ígértük. De ott van még a 12, és akkor eszünk is együtt egy jót. Teljesen fel vannak háborodva. Letesszük inkább a telefont. Így jár az, aki korán kér időpontot.

Csütörtökön megint telefonálnak, hogy ugye nem felejtettük el a holnapi találkozót, 12-re. Hát hülyék ezek? Kedves Európai barátom! Rosszul tudod, az a találkozó 4-kor lesz. De most már elég legyen a telefonálásból!

Péntek, 16:01. Csörög a telefonunk. Az európai hív. Kérdi, hogy hol vagyunk. Hát, 100 km-e a találkozó helytől. Mondjuk neki, hogy 5 perc és ott vagyunk. Várjon békével. 16:15-kor megint felhív, hogy nem lát minket. Persze, hiszen nem vagyunk a közelben. De hogy mondjuk el neki, hogy meg is értse. 10 perc. Mindjárt ott vagyunk.

17:30. Most már nagyon idegesít, hogy állandóan hívogat. Minek kellett neki 4-re odamenni?? Egyébként is péntek van. Dugó van. Mondjuk meg neki, hogy inkább tegyük át a találkozót hétfőre. Dolgom van. Nem bírom ezeket az európaiakat…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (10 votes cast)
Megőrülök, hogy ezek az európaiak mindent rendszereznek, 10.0 out of 10 based on 10 ratings
 

3 Replies to “Megőrülök, hogy ezek az európaiak mindent rendszereznek

 1. Technikai szinten irányítottam már nemzetközi IT projektet, melynek része volt egy török társaság is. Abszolút így van. Egy hónapig veszekedtem egy fazonnal, hogy csináljon meg valamit és csak egy hónap után sértődött meg annyira, hogy kinyögje, ő valami főosztályvezető és igazából ez az egész nem is rá tartozik. Nem mintha a később bekapcsolt rendszergazdák jobbak lettek volna. Kértem tőlük, hogy adják meg egy bizonyos feltételnek megfelelő összes gépük elérhetőségét. Megadtak kettőt. Nem működött a közös rendszer, erősen rájuk szóltam, hogy adják meg tényleg az összeset. Erre benyögtek még kettőt. Nem részletezem, amikor lefújták a projektet még mindig nem működött a közös rendszer, de már tíz fölött álltunk a bevallott gépekkel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Na most ezek után arra gondolj, hogy amennyire téged bosszantott, legalább (de még inkább) őket is bosszantotta. 🙂 Nem elég csak két gépet megadni? 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ismerős! Ha egy török azt mondja “bir dakika” (1 perc), akkor esély van rá, hogy még ma bekövetkezik az esemény……egyébként pedig Allah tudja (talán) 🙂
  Két eset:
  Étteremben nyüzsgött a pincér, miközben az étlapot bogarásztuk éppen. Jó magyar szokás szerint mondtam neki, hogy “beş dakika” (5 perc). Fél óra múlva már rá kellett szólni, hogy mi van, elfelejtett minket?

  A tűzhely hőfok szabályozója megadta magát. Mivel még nem ismertem a műszaki boltokat, kénytelen voltam mesterembert hívni. Vártam otthon…. meg is jött, majd megállípította, hogy ehhez olyan alkatrész kell, ami nincs nála. De ne csüggedjek, még a héten jön, és kicseréli (ez hétfőn volt) Aztán szerdán rátelefonáltam….. nem ér rá, de küldi az alkatrészt, és majd jön, beépíti. Az alkatrész meg is jött egy fél órán belül. A mesterember még másnap sem. Pénteken kicseréltem magamnak….. este csöngött a telefon: most jönne. Mondtam Neki, hogy most már nem ragaszkodom hozzá.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .