Szotyi

A napraforgó (latinos nevén: Napot kuksolsz mindig felé fordulsz), és annak magja (megesz, héját kiköpsz) nagyon elterjedt növény Törökországban, minek számtalan felhasználási módja van. Legismertebb az, amikor olaj készül belőle. Na de miért is pazaroljuk olajkészítésre egy olyan országban, ahol bőven van olívabogyó, és mogyoró, ami még jobb is étolajnak.

Sokkal praktikusabb, ha olyasmire használjuk, ami tényleg a törökök kedvence: megevésre.

Persze még számtalan alternatív dologra is jó a napraforgómag, mint pl. életelixirbe keverni, hajra kenni, fülbe dugni vagy kispárnát kitömni vele, de ezek kevésbé terjedtek el.

Most maradjunk csak annál a változatnál, amikor megveszünk egy zacskó napraforgómagot (közismert nevén szotyolát), azzal a céllal, hogy megegyük. Persze a héja nélkül (bár egy bizonyos rakı mennyiség után már minden elképzelhető). Ez pedig a törökök egyik kedvenc kikapcsolódási formája. De lehet mellékhatása a focinézésnek is. Vagy a romantikának is, de erről lesz még szó.

A szotyi egy olyan dolog, aminek nehéz ellenállni. Ha pedig elkezdjük enni, akkor nehéz leállni róla. Egészen addig, míg a zacskó el nem fogy (bár ez nem fordulhat elő, mert hamar lehet újabb adagot beszerezni), vagy amíg a gyomorrontás nem nyer. Kiütéssel.

Törökországban minden boltban több száz kg napraforgómag van felkészítve arra, hogy még aznap bekerüljön valakinek a hasába (természetesen nem az egész próbál egyetlen személy pocakjába bejutni). Az a valaki pedig előtte elmegy egy hangulatos helyre, pl. a Boszporusz partjára.

Előfordulhat, hogy a valaki elfelejt szotyolával teletankolni, mielőtt barátnőjével kiül a tengerpartra naplementét nézni. De ilyenkor sem kell pánikba esni, mert az ilyen esetekben pillanatokon belül megjelenik valaki, aki egy hatalmas kocsiról árulja a napraforgómagokat. Így e miatt nem kell stresszelnünk magunkat. Oda tudunk figyelni a naplementére és a barátnőre. Sőt! Mobil telefonon mindjárt elindíthatjuk a Celine Dion valamelyik dalát, teljes hangerőn, hogy az egész part megtudja, mi most romantikázunk. Senki ne zavarjon. Kivéve a szotyolaárust. Meg a teaárust.

A törökök olyannyira kedvelik a napraforgómagok rágcsálását, hogy a népszerű helyeket több száz méteres körzetben napraforgó-héj veszi körül. Ez pedig segíthet minket abban, hogy megtaláljuk, melyek az igazán kellemes, pihentető-romantikázó pontok Isztambulban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Szotyi, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .