Porof Zihni Sinir

Porof Zihni Sinir (magyarul Prof. Elme Beteg vagy Prof Agymenés) egy különleges török feltaláló, akinek több, mint 1000 találmánya van.

Sajnos még egyetlen egy sem valósult meg, pedig…

A híres professzor találmányai több kötetben olvashatóak. Sőt! Még egy bolt is található Isztambul Cihangir városrészében, ahol néhány hasznos prototípust megvásárolhatunk.

Mi most a közlekedés kategóriából szemezgettünk, mivel az az egyik legizgalmasabb téma Törökország legnagyobb városában.

Porof. Zihni Sinir
Porof Zihin Sinir – közlekedési találmányok

Az Isztambul blog egyik gyakori témája a közlekedés. Hozzá kapcsolódóan pedig a lámpák, amelyeknek mintha inkább a dekorációs értékük lenne, mintsem funkcionális. Azaz nem ott találjuk őket, ahol szükséges, hanem ahol jól néznek ki. És a sofőrök is inkább e szerint használják (bár a pirosban való áthajtás inkább ankarai sport).

Úgy tűnik, hogy a professzor is hasonlóan látja a közlekedési helyzetet. És ha már így alakult, akkor mindjárt lépjünk is tovább! Minek használjunk olyan lámpákat, melyek csak 3 színben világítanak? Pláne mire jók azok, amelyek csak egy irányból látszódnak? Szereljünk fel akkor már olyan lámpákat, amelyek tényleg fénybe borítják a várost! Így született meg a diszkó-közlekedési-lámpa projekt.

Diszkó-közlekedési-lámpa projekt
Diszkó-közlekedési-lámpa projekt – Forrás: Porof Zihin Sinir

Szintén török különlegesség, hogy az útfelfestés inkább azért van, hogy az út ne legyen olyan unalmasan fekete. Hiszen ahol 1 sáv van, ott 3 autó is elfér. Sőt! Egy negyedik is, ha félig felmegy a járdára.

Egyeseknek ez nagyon kedvelt szokásuk, de az orvos szerint nem egészséges, mert a hosszútávon nem tesz jót a gerincünknek ha állandóan ferde a kocsi. Így a csont-, és autókovácsokkal együtt kifejlesztették a ferdeségmentes, félig járdán használható autót.

Ferdeségmentes, félig járdán használható autó
Ferdeségmentes, félig járdán használható autó – Forrás: Porof Zihin Sinir

Szintén a török sofőröknek lett kifejlesztve az alábbi autós kiegészítő sorozat is:

  • Egykezes kormány: ha már úgyis csak a felét használjuk, minek foglalja a helyet a másik fele?
  • Külön kéztartó az ablakon kívülre, hamutartóval.
  • Lábtörlő az ajtó elé, mert fő a tisztaság. A slusszkulcs pedig a lábtörlő alatt található, hogy biztosan ne felejtsük el.
Porof. Zihni Sinir
– Forrás: Porof Zihin Sinir

A professzor gondolt arra is, hogy Isztambulban rengeteg jármű megy át Ázsiából Európába minden nap. Mindez feleslegesnek tűnhet, hiszen ezek az emberek a nap végén visszamennek, majd másnak újra átmennek. Majd megint átmennek, és megint és megint…

Ne legyen felesleges, inkább építsünk egy turbinát a Boszporusz-hídra, így az autók áthaladás közben jelentős energiát fognak termelni.

Boszporusz-híd turbina
Boszporusz-híd turbina – Forrás: Porof Zihin Sinir

Végére betettem néhány találmányt, ami Magyarországon is hasznos lenne. Elejére mindjárt az anti-kátyú autót.

Ez az ügyes szerkezet egy markolóval van ellátva. Menet közben összegyűjtené az úton heverő kavicsokat, földdarabokat. Majd pedig amikor szükség van rá, bele lehet borítani a gödörbe.

Porof. Zihni Sinir
– Forrás: Porof Zihin Sinir

A másik pedig a már jólismert mozgássérültek problémájára nyújtana megoldást. Mégpedig azokon a helyeken, ahol a kerekes székkel nem lehet feljutni a járdára. A beépített markológép-és-betonozógép pillanatok alatt elkészíti a megfelelő lejtőt a szükséges helyen.

Feljárógyártó
Feljárógyártó – Forrás: Porof Zihin Sinir

Természetesen további találmányok is vannak, több kötetben. Ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az első angol nyelvű könyv is. No és persze ott van a bolt (itt található) is, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, ahol aztán tényleg sok minden érdekességet találhatunk.

Asztali óra (időbicikli)
Asztali óra (időbicikli) – Forrás: Porof Zihni Sinir

Mivel valami gubanc van a térképpel (már megint), így inkább berakom ide a pontos helyét (térkép itt).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Porof Zihni Sinir, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .