80 éves a török légitársaság

1933 május 20-án alakult meg a mai Török Légitársaság (Türk Hava Yolları). Akkori neve persze még nem ez volt (és elég sokszor módosították idő közben), hanem Állami Légitársasági Irányítóközpont(Hava Yolları Devlet Işletmesi Idaresi).  Ez ma már eléggé furcsán hangzik, de akkor jónak tűnt egy ilyen név.

Junkers F-13
Az első török utasszállító gépek egyike (Junkers F-13). Forrás: colnect.com

Az első török légi járatok 1933 augusztusában indultak Isztambulba, Ankarába, és Eskişehirbe. És bár az út tovább tartott, mint ma, nem kell a csomagfeladással, az útlevél-ellenőrzéssel és a többi kacattal foglalkozni. E mellett a gép sem balettozott 20 percet a reptéren és nem állt sorban negyed órát a a város felett, így összességében hamarabb eljuthattak az utasok a célállomásra.

Az első török légiflotta összesen 5 repülőgépből állt: 2 King Bird (5 üléssel), 2 Junkers F-13 (4 üléssel) és 1 ATH-9-es (10 üléssel).

Az utasok
Az utasok – Forrás: THY

Innentől kezdve pedig a cég is szárnyalt, a repülők is, de még az utasok is! Így szépen-lassan egyre több, és egyre nagyobb gépeket tudott a cég vásárolni.

Az elkövetkező években a cég élete a gépek beszerzése mellett a nevet változtattatása volt. Mígnem 1947-ben úgy döntöttek, hogy átküldenek egy gépet Athénba is. Ezzel pedig megkezdődtek a nemzetközi járatok is.

Ankara-Isztambul-Athén járat megérkezik.
Ankara-Isztambul-Athén járata megérkezik Forrás: THY

A cég pedig tovább növekedett, és cserélgette a neveit. Szépen lassan felkerült a desztinációk listájára Róma (1960), Frankfurt (1960), Bécs (1961). Majd pedig 1964-től egyre több külföldi várost lehetett elérni a török repülőkkel. AZ első gép 1967-ben érkezett Budapestre.

Tulajdonképpen a cég életében sok izgalmas dolog nem történt a folyamatos bővülésen kívül. Ami persze jó hír egy légitársaságnál (gondoljunk csak az izgalmas múltú Malévre!).

Légi katasztrófa is csak kettő volt: 1974 március 3-án Franciaországban zuhant le az egyik gép (Turkish Airlines 981) nem sokkal a felszállás után. 346 fő halt meg. A balesete oka a rosszul tervezett raktárajtó volt, ami kifele nyílt. A nyomáskülönbség miatt az ajtó könnyen ki tudott nyílni, ha nem volt megfelelően rögzítve, miután a gép kipukkad (robbanásos dekompresszió). Nem ez volt az egyetlen ilyen baleset, de ez után már légügyi előírásba foglalták a raktérajtó újratervezését, amik ezután már nem okoztak több balesetet.

A másik 2009 február 25-én történt Amszterdamba leszállás közben. A gép magasságmérője meghibásodott, így a gép nekicsapódott a földnek. 9-en haltak meg.

Repülőt pedig kétszer próbáltak meg eltéríteni: 1969-ben, és 2011 januárjában.

Jelenleg (2013) 35 belföldi és 187 nemzetközi járattal rendelkezik a Török Légitársaság. Összesen 222 reptérre közlekedik, köztük teherjáratokkal is. 2010-ben pedig gondoltak egyet, és az ICAO (nemzetközi azonosító) nevet is megváltoztatták: TURKISH-ről TURKAIR lett.

További képek, és történelem a Török Légitársaság hivatalos oldalán található.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
80 éves a török légitársaság, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .