Gyertyás éjszakák

Elérkeztünk az év legfontosabb gyertyás éjszakájához a Regaip Kandili-hez (május 16-17 éjszakája). Ez azt jelenti, hogy már csak 2 hónap van, és kezdődik a Ramadán (Ramazán) (július 9 – augusztus 8).

Ideje felszedni a zsírpárnát!

A Regaip Kandili azt jelzi, hogy elkezdődött a három nagy Iszlám hónap: a Rajab, a Şaban és a Ramadán (Ramazán). Ebből az utolsó az, amelyik majd a böjtről fog szólni. De majd szólunk, hogy mikor fog róla szólni. Most nem.

A Kandil szó gyertyát jelent. A törököknél több különböző gyertyás éjszakát találhatunk, amelyek nem mindig egyeznek meg az “arab Iszlám” ünnepekkel. Éppen azért, mert eltér a “standard Iszlámtól”, nehéz követni, mikor melyik is van, pláne, hogy mikor. Hiszen az ünnepek a holdnaptáron alapulnak, így jövőre biztosan nem arra a napra fog esni, amikorra az idén. De mint minden ünnep, ez is pénteken van. Pontosabban a gyertyás ünnepeket a péntekre virradó éjszakán kell keresni.

Szerencsére ilyenkor az emberek kis gyertyás simitet adnak az ismerőseiknek, amelyeket a sarki pék a plafonig érő dobozokban árul. Ez még akkor is eléggé feltűnő jelenség, ha éppen nem dől ránk. Így azért értesülünk erről a fontos eseményről.

Kandil simiti
Kandil simiti

Tehát ez egy lámpás éjszaka. Azért gyertyás, mert ilyenkor nem, vagy csak keveset alszanak a hívők. Ellentétben más gyertyás éjszakai elfoglaltsággal, ezt az éjszakát Korán olvasással és imádkozással szokás eltölteni. Mivel már csak 2 hónap maradt a Ramadánig (Ramazánig), így ideje arra is felkészülni. Természetesen nem úgy, hogy akkor most minden nap jó sokat eszünk, hogy legyen elég tartalékunk a böjtre. Hanem lelkileg illik ráhangolódni a nagy eseményre.

Meg persze ez egy üzenet a turisták felé, ha még nem foglalták le a utazásukat, akkor e szerint érdemes számolni. Kinek-kinek ízlése szerint, hogy inkább elkerüli, vagy pont hogy szeretne belekukkantani.

A 2013-as török ünnepeket itt találjátok.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Gyertyás éjszakák, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .