Május 19.

Május volt. 19-e. 1919.  Túl sok a kilences… És éppen szakadt az eső. De az is lehet, hogy sütött a nap.

Atatürk pedig ott állt a hajó korlátjánál (tehát mégsem lehetett eső), és azon gondolkozott, hogy le kellene szállni.

Már majdnem egy éve véget ért az első Világháború. Ott még minden rendezett volt. Mindenki kényelmesen feküdt a lövészárokba, és mindenki tudta, kire kell lőni. De lehetett gránátokat is dobálni. Azok voltak a szép idők!

Bezzeg most! Már nem tudja senki, ki kivel van. Mindenki összevissza lövöldözik. Bezzeg akit tényleg le kellene lőni, azt meg nem lehet! Minden tiszta káosz…

Az egész ott kezdődött, hogy az antant fel akarta darabolni az Oszmán Birodalmat. Csak erről nem kérdezték meg az ottani lakókat. Akik csak a szultánt szerették volna feldarabolni.

De ezt a szeletelősdit akkor még csak azok a bizonyos nyugati nagyhatalmak játszották. Persze az oroszok is beleszóltak, de őket mindenki kinevette a háta mögött. Nem vették őket komolyan. Hasonlóan a kis országokat és népeket sem, akikkel szintén megegyeztek. Titokban persze, nehogy valaki megsértődjön.

Csakhogy minden annyira titokban ment, hogy a végén már senki se látta át, kinek mit ígértek. Most pedig véget ért a háború, és mindenki követeli a kérését. De hogy mi is volt az, arra ki emlékszik? A Boszporuszt legalább 3 országnak elígérték. Viszont a szultán is ott ül a Boszporusz partján. Ő is melyik oldalon áll, ki tudja? Beengedte az angolokat a szorosba! Még ilyet! A szultánt kellett volna lelőni, még a háború kezdete előtt. Bár akárhány szultánt is lőttek le a történelem során, mindig jött egy új. Minden baj a szultánokkal kezdődik. Meg az angolokkal. És a franciákkal. No meg az oroszokkal. Nem is beszélve erről a rengeteg népről, akik a Kaukázusban élnek. Most ők is egymást lövöldözik. Sorra jelennek meg ott a köztársaságok, majd tűnnek el. Olyan hosszú a nevük, hogy mire leírják, már meg is szűnt az ország.

A szövetségesek meg azt kérik, hogy a szultán tegyen rendet, és teljesítse a követeléseket. No meg adjon még egy pohár teát. Tejjel! Ki hallott már ilyet? És a szultán hogy rakjon így rendet, mégis hogy gondolták ezt? A birodalom összes fegyverét elvették. Most ezzel lövöldözik mindenki a keleti végeken. Meg a nyugatin is. És persze a délin is. Csak Isztambulban van csend. Ott ugyanis valaki megpróbálta a szultán titkos fegyverkészletét eladni a bazárban. Véletlenül valakinek sikerült is megvennie. Jó áron. Persze a törökök tudják, hogy kell a dolgokat jól lealkudni. Így most már van mivel visszalőni.

És amikor mindez még nem volt elég, a nyugati nagyok elkezdtek partra szálldosni. De nem ám egy helyen, hanem össze-vissza. Ahelyett, hogy ment volna mindenki a szultáni palotába teázgatni. Akkor most csak a nemzetiségekkel lenne a gond. De most már itt vannak a nyugatiak is.

Ráadásul, ki tudja honnan, jött egy csomó görög és elfoglalta Szmirna városát (ma Izmir). Ezzel aztán jól felkavartak mindent. Naná, hogy az összes töröknél kiborult a bili, és mindjárt fegyvert fogott. Bár hogy honnan szereztek fegyvert, az már tényleg rejtély. És most ők is lövöldöznek.

Atatürk ismét lenézett a tengerre a Bandırma fedélzetéről. A szultán őt küldte, hogy rendet rakjon végre. Itt áll most Samsun kikötőjében. Ideje kiszállni, hogy végre tényleg rend legyen. De nem úgy, ahogy azt a szultán, az angolok, a franciák, az olaszok, az oroszok, a görögök, gondolják!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Május 19., 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Samsun / Carsamba Hőmérséklet: 24 °C. Páratartalom: 60%. Szél: 110° 5km/hr clouds and visibility OK
 

3 Replies to “Május 19.

  1. Elvileg a történelem kategória szolgáltatná, hogy szépen lassan összeálljon a török, oszmán és anatóliai történelem. A Függetlenségi Háborúból már elég sok rész készen van, így ha valakinek van ideje, már összeállíthat belőle valamit.

   Elég nagy a téma. Viszont legalább 2 hétig nem kellene gondolkodnom, miről is írjak. 🙂 A neheze viszont az, hogy hol kezdődik? 😉 Anatólia történelmében mindig van egy esemény, ami megelőzi a többit és hatással van a folyamatokra. De az a bizonyos esemény előtt is volt valami, ami kiváltotta azt a bizonyos eseményt. De az előtti előtti előtt is volt… 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .