Új helyen az isztambuli magyar tűzoltó múzeum

Isztambulban régebben nem volt TV. Sem diszkó. De az emberek mégsem unatkoztak hétvégén, mert elmentek tüzet nézni.

Ennek a mulatságnak nem vetett végett Gróf Széchényi Ödön, amikor megalapította a tűzoltóságot, hanem csak izgalmasabbá tette. Most már végre lehetett valakinek szurkolni is.

Régebben Isztambulban még minden épület fából volt. Kivéve a szultáni palotát, de hát ott a szultán lakott és ő tudott valamit. A fa pedig jól ég. Ezt mindenki tudja. Az isztambuliak még jobban tudták, hiszen elég gyakran égett valami. Mígnem egyik nap az egyik követség is leégett. A szultán pedig kénytelen volt a nagykövetet a saját palotájában elhelyezni. Ez pedig így már nem volt olyan mulatságos.

Elhatározta hát a törökök legnagyobbika (rangban és hasban), hogy valamit tenni kell. Úgyhogy keresett valakit, aki kitalál valamit az állandó tűzvész ellen. Az se baj, ha felállít egy olyan csoportot, mint a tűzoltóság. Bár aki megteszi, nem kapja meg sem a lányát, sem a fele királyságát, de még a hárembe se nézhet be.

Mégis jöttek a bátor lovagok, hogy szembeszálljanak a tűzzel, ha már sárkány nincs. De a többségük inkább csak több kárt okozott, mint hasznot. Volt, aki a szomszéd házat oltotta el, volt aki a szultánt próbálta. De olyan is volt, aki tűzzel védekezett a tűz ellen, mire az egész kerület leégett. És volt ott egy magyar is. Az ő csapata sikerrel vette az akadályokat, és minden tüzet eloltott. Fegyelmezett, katonás csapat volt, akik a tömlőt nem egymásra tekerték, és a vízzel is inkább a tüzet oltották, mintsem a közönséget. Az ő parancsnokukat hívták Gróf Szécsényi Ödönnek (vagy ahogy a törökök írják: Kont Odön Szchenyi).

Az első tűzoltó központ a Magyar Testvérek utcában épült fel. Ennek az épületnek az egyik sarkába alakították ki a tűzoltó múzeumot. A nagy magyar előtt tisztelegve, aki a tűzoltó hajót is kitalálta, a múzeumot Gróf Széchényi Ödön Tűzoltó Múzeumnak nevezték.

A legutóbbi felújítás alkalmával a múzeum kinőtte az eredeti helyét, így átkerült Beşiktaş kerületve, a Çitlenbik sokak 29-be.

De ha valakinek ez túl messze van, de a gyerekeket mégis meg akarja lepni, akkor a régi, Fatih kerületben található központba is elmehet. Ugyanis a tűzoltók ott is szívesen várnak mindenkit. Fel lehet mászni a tűzoltó autókra, lehet szirénázni, de még tűzoltónak is be lehet öltözni!

A múzeum csak hétköznap 8-16-ig van nyitva. És nincs előtte tűzoltó autó.

Ezen a linken viszont egy videó található a múzeumról és Gróf Széchényi Ödönről.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Új helyen az isztambuli magyar tűzoltó múzeum, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Új helyen az isztambuli magyar tűzoltó múzeum”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .