Éjszakai Boszporusz-túra

Egyszer volt, hol nem volt. Volt egyszer egy szakállas, de nem öreg. Aki azt mondta: Lőn világosság!
És lám, tényleg lőn világosság. Majd lőn sötétség. Mire az előbbi azt mondja: No sebaj, akkor majd este fogunk hajókázni!
És lőn hajó, meg Boszporusz, meg túra. Meg sirályok, és simit is. De még zene is volt hozzá, csak táncos lányok nem, mert az már egy másik történet…

Boszporusz éjszakai túra
Boszporusz éjszakai túra

Isztambulban a naplementét sok helyről érdemes nézni. De a legjobb mégis, ha nem maradunk egy helyben! Inkább szálljunk fel a szombat esténként járó Boszporusz-túra hajóra!

Érdemes is minél előbb felszállni, különben nem marad helyünk. Nem, nem ülő hely, hanem álló hely! Vagy levegővétel hely. Úgyhogy érdemes mindjárt az ázsiai oldalra menni, és ott felszállni, mielőtt a hajó beér a turista övezetbe. Pl. egy jó kiadós vásárlás után (a Bağdad Caddesi-n) mindjárt Bostancı induló állomáson beülhetünk a hajóba. A rutinosabban visznek magukkal széket is. Tavaly olyat is láttunk, aki mindjárt iroda kerekes-forgó széket hozott! Ez mondjuk csak addig tűnt praktikusnak, míg a hullámoktól el nem kezdett dülöngélni a hajó…

No de Bostancı messze van. Így aki nem tud/akar odáig elmenni, az még Kadıköy (Szigetekre menő) kikötőben is viszonylag kényelmesen felszállhat a hajóra. Itt azért már lesznek bőven, de még mindig nem annyian, mint amikor átér Eminönübe, az európai oldalra! Ott aztán…

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Ha már kényelmesen elhelyezkedtünk, és teánk is van már, meg simitünk is, akkor az európai oldalon már a csodás  naplementés kilátás vár minket.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

És ez jobb, mint a moziban! És nemcsak azért, mert bármikor lefejelhetünk egy sirályt, hanem mert tényleg van mit nézni: Topkapı palota, Kék Mecset, AyaSofya, Yeni Cami. És mindezt úgy, hogy abba az irányba megy le a nap. Majd pedig tovább folytatódik az út a Galata-torony mellett felfele a Boszporuszon, át a hidak alatt.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

A legjobb az egész túrában (leszámítva a fagyizót a végén), hogy ugyan azon az úton jövünk visszafele is. Csak addigra már más lesz a világítás. Így, nem mondhatjuk el, hogy ugyan azt látjuk. Sőt! Sok mindenről azt mondhatjuk el, hogy nem látjuk a sötétben, ha éppen nincs kivilágítva.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Nem úgy, mint a Boszporusz-hidat, ami több színben is megvilágítanak: piros, narancs, sárga, zöld, kék és lila. Így mindenki ízlése szerint olyan színben fényképezi, amilyenben csak szeretné!

Kék híd
Kék híd

Ha már a fényképezésnél tartunk, akkor érdemes pár szót említeni az ajánlott felszerelésről is:

 • A hordozható székről már beszéltünk. Ízlés és teherhordó képesség szerint vihetünk még kanapét is, TV-vel, távirányítóval is.
 • Pattogatott kukorica. Ha már úgyis olyan, mint a moziban. Sőt! Még jobb is. Szóval mindenképpen vigyünk valami rágcsálnivalót. Igaz, a hajó is el van látva ropival bőven, a Boszporusz végén pedig ott a fagyizó, de akkor is.
 • Vigyünk irdatlan mennyiségű memóriakártyát a fényképezőgéphez.
 • És öltözzünk fel melegen. A fagyi után az éjszakai tengeri szél nem nevezhető melegnek.
 • Csörgőóra, hogyha esetleg visszafele menetben elaludnánk, ne a világ végén ébredjünk fel.
A piros híd
A piros híd

Hajózás közben bőven lesz lehetőség Isztambul népszerű és kevésbé ismert látnivalóinak fotózására. Mindegyik szépen modellt áll, és több oldalról, de még több megvilágításból is lehet fényképezni. Csak arra vigyázzunk, hogy ne essünk bele a Boszporuszba, mert akkor mindenki minket fog kiposztolni a Facebookra.

Ortaköy Camii éjszaka
Ortaköy Camii éjszaka

Menetrend:

Az isztambuli éjszakai Boszporusz hajózás 2013.-ban június 8-tól szeptember 14-ig, minden szombat este közlekedik. Korábbi években csak a Ramazán (Ramadán) kezdetéig, a böjt ideje alatt nem járt. Úgy tűnik, az idén ezen változtattak (Ramazán/Ramadán: július 9 – augusztus 8)

Megállók pedig a következők:

 • Bostancı: 17:30
 • Kadıköy (Szigetekre menő): 18:05
 • Eminönü (Galata híd" >Galata-híd mellett): 18:25
 • Üsküdar: 18:40
 • Beşiktaş: 18:50
 • Rumeli Kavağı: 19:55
 • Anadolu Kavağı (érkezés): 20:05 (majdnem biztos, hogy legalább 20 perc csúszás les)
 • Anadolu Kavağı (érkezés): 22:30 (itt viszont már nem lesz csúszás, és mindenki jó előre elkezd helyezkedni)
 • Rumeli Kavağı: 22:40
 • Beşiktaş: 23:45
 • Üsküdar: 23:55
 • Eminönü: 00:10
 • Bostancı: 01:00
Topkapı palota éjszaka
Topkapı palota éjszaka
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Éjszakai Boszporusz-túra, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
 

One Reply to “Éjszakai Boszporusz-túra”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .