Az isztambuli biciklibazár

Isztambul tele van bazárral. Sőt! Mondhatjuk, hogy az egész város egy hatalmas bazár.

Találhatunk „sima” (de fedett) bazárt, fűszer bazárt, papír bazárt, de még traktor bazárt is. Most pedig benéztünk a bicikli bazárba.

Bicikli bazár
Bicikli bazár

Isztambul közepén, nem messze a történelmi és turista központtól, a Valens vízvezeték mellett találjuk a bicikli bazárt. Vagy más néven a bicikli gödröt.

Bicikli bazár bejárat
Bicikli bazár bejárat

A bazár hivatalos neve Haşim İşcan Geçidi, azaz Haşim İşcan Aluljáró. Isztambulban gyakori, hogy az aluljárók nem üresen állnak, hanem tele vannak boltokkal. Ezek a mini üzletek változóak, mert lehet nagyon olcsóakat (amolyan minőségmentes termékeket árulókat) is találni, de pl. Sony márkabolt is felelhető az egyik villamosmegálló alatt.

Így annak ellenére, hogy a bicikli bazár is egy aluljáróban (pontosabban egy földalatti buszmegállóban) van, még nem kell lebecsülni. Komoly, minőségi termékeket is lehet találni.

Bicikli bazár
Bicikli bazár

Az viszont jó kérdés, hogy hogyan és miért itt alakult ki a biciklibazár. Az interneten erről nem találunk sokat, de elég csak egyszer is péntek délután lejönni ide, és buszra várni, hogy egy lehetséges verzió fogalmazódjon meg bennünk.

Könnyen elképzelhető, hogy valaki megunta azt, hogy túl sokat kell a buszra várnia minden nap, és amikor megérkezik, akkor is mindig tele van. Úgyhogy inkább biciklivel kezdett munkába járni. De aztán gondolt embertársaira és a pénztárcájára is, úgyhogy belefogott egy nagy üzletbe: kerékpárt fog árulni a buszra várakozóknak. Ez ugyebár sokkal jobb ötlet, mint amit más megállóban a taxisok próbálnak, hogy elcsábítják az utasokat. Elég csak eladni a biciklit, nem kell még a kuncsaftot is cipelni…

Haşim İşcanról viszont találtunk pár érdekes adatot, akiről az aluljáró kapta a nevét. Ő egy tanár volt Edirne, akiből később Isztambul főpolgármestere lett. Mégpedig az első olyan, akit a nép választott meg (1963-1968).

Bicikli bazár
Bicikli bazár

No tehát itt van a gumiillatú kerékpár bazár, ahol tényleg mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet biciklizéskor. És még több olyat is tudunk venni, amire egészen biztosan sose lesz szükségünk. De legalább szőnyeget nem próbál senki eladni nekünk (kebabárus viszont van!).

A készlet roppant színes. Biciklit mindenféle színben találhatunk. Viszont van kifejezetten rózsaszín sarok is minden boltban, ha esetleg pont ilyenre lenne otthon szükség.

Bicikli bazár
Bicikli bazár

Valójában a kerékpár bazárban nemcsak bicikliket találunk, hanem mindenféle kerekes dolgot (kivéve traktort, mert ahhoz ott a traktor bazár). Ilyenek az elektromos autók, amivel a kisebbek a galambokat kergethetik a téren (és gyakorolhatják a dudálást). De ugyanitt babakocsikat és nagy autóba való gyerekülést is kaphatunk.

Bicikli bazár
Bicikli bazár
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Az isztambuli biciklibazár, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 23 °C. Páratartalom: 49%. Szél: 260° 12km/hr scattered clouds
 

8 Replies to “Az isztambuli biciklibazár

  1. Ott lehet venni bukósisakot is! 🙂

   Igazándiból nem a közlekedés a probléma (bár az se egyszerű), hanem amikor fel kell menni a dombra. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel. Majd le. Majd megint fel.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 1. Én 1991-ben jártam itt,és már akkor így nézett ki az egész. De talán ilyen eszméletlen nagy választék azért nem volt…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Elsőre úgy tűnik, mintha csak pár száz bicikli lenne kirakva a megállóba. De ha jobban körbenézünk, kiderül, hogy kétszintes a bazár!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .