Kiülök ide a sarokba

Isztambul egy olyan város, ahol semmi sem veszik kárba. Még rövid távon sem.


Isztambulban, meg úgy Törökországban nincs olyan hulladékfeldolgozás, mint amit Nyugaton ismerünk. És bár létezik a modern szelektív hulladékgyüjtés, mégis egy sokkal régebbi, és bevált szokás uralkodik.

Itt az utcára került hulladék nagyon nagy többsége nem lesz szemét. Valaki biztosan elviszi. A szerves hulladék leginkább a macskák zsákmánya lesz. A papírokat erre specializálódott emberek szedik össze. Míg az értésebb dolgokat az eskici gyüjti be. Egyenlőre leginkább a műanyag az, amivel a hagyományos gyűjtök nem tudnak mint kezdeni. De talán hamarosan ez is megváltozik.

Rengeteg olyan hulladék kerül ki a lakásból, ami még jó. Vagy nem 100%-ban jó. Vagy csak elavult.

Ugyebár Magyarországon is ismerős a lomtalanítás. Ez itt, Isztambulban nem évi 1-2 alkalmat jelent, hanem egész éves programot, Hiszen bármikor bármit ki lehet rakni az utcára, hamarosan jön az eskici, és elviszi. Megpróbálja belőle kiszedni a még hasznos részeket. Pl. egy TV esetében a még működő alkatrészeket. Aztán jönnek a drótok. Majd pedig a maradék fém is elkerül valahova,ahol valami új lesz belőle.

Ugyan ilyen a bútor is. Nem lesz belőle mindjárt tüzelő, ha egyszer sok része még újra használható. Sőt! Nem is csak egyszer lehet újra használni!

A képen látható kanapé nemrég, frissen került ki az utcára. De máris a sarki büfé részét képzi. Az erre járó vendégek akár ide is beülhetnek egy teára, míg a bútort el nem veszik.

Just relax

Egy másik helyen pedig olyan boltot találunk, amelyik használt bútorokat forgalmaz. Eléggé jól mehet az üzlete, mert minden nap más az “iroda” berendezése. Itt most az iroda alatt azt kell érteni, hogy a sarkon van kint egy asztal (a munka asztal), mellette pedig van néhány fotel. Ide ülhetnek be a vevők. Ha kényelmesen ülnek, mindjárt el is vihetik az árut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Kiülök ide a sarokba, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .