130 éve indult el az első Orient Expressz

1883 június 5-én indult el az első Orient Expressz Párizsból. Majd pedig 3186 km és 83 óra 30 perc után megérkezzen Isztambulba.

Igaz, ekkor még nem volt készen az utolsó szakasz, így az utasok Várnából 15 órán keresztül hajóztak az Oszmán fővárosig. De mivel volt kebab és szőnyeg bőven, így ez nem zavart senkit sem.

Az Orient Expressz útvonalai
Az Orient Expressz útvonalai – Forrás: Wikipédia

Az I. Világháború előtt tartott a Nagy Vasútépítő Időszak. Utána is volt igény a vonatokra, csak éppen már senki nem ért rá. Viszont előtte…

A vasútnak számos előnye van. Ilyenek minthogy számtalan vagon köthető egyetlen mozdony után, a vagonokban pedig rengeteg hely marad táncolni. És a mozdonyvezetőnek is bőven elég csak dudálni, így ő is tud táncolni. E mellett a nyersanyagok szállítása, és nem mellékesen katonai szerepe is kiemelkedő. Ennek jó példáját láttuk az I. Világháborúban, miután Bulgária és csatlakozott a Központi hatalmakhoz, a németek az Orient Expressz vonalán tudták a fegyvereket a törököknek szállítani.

Tehát a XIX. században rengeteg vasutat építettek. És fokozatosan haladtak keletre, az egzotikum és a kebab illat irányába. Mígnem elértek Isztambulba. Itt viszont véget ért a kontinens. Ami nem baj, mert nemsokára (1906.) elkészült a isztambul.info/wiki/haydarpasa-palyaudvar/" class="wiki" target="_blank" rel="external" title="Haydarpaşa pályaudvar" >Haydarpaşa pályaudvar az ázsiai oldalon, így egy rövid hajókázás után (vagy úszás, ki melyiket preferálja) lehetett tovább menni. Az elején természetesen még még csak rövid távú vonatok közlekedtek, mígnem 1872-ben egy belga bankár (Georges Nagelmackers) háló-, és étkező kocsikból luxus vonatot állított össze. Akkoriban viszont még nem volt internet, de Európában országból is kevesebb volt, így a szükséges engedélyek megszerzése szimplán csak lassan haladtak. Amiket végül sikerült is megszerezni, és az első luxusexpressz elindulhatott Párizsból Isztambul felé.

Az első Orient Expressz járatok („Roi des Trains, Trains des Rois” – vonatok királya, királyok vonata) 5 vagonból álltak: középen az étkezőkocsival, hogy mindenki könnyen elérje, mellette pedig 1-1 hálókocsi, így nem kell messzire menni az evés utáni sziesztához. Majd pedig 1-1 poggyászkocsi a két végén.

Gondoljunk csak bele! 1-1 poggyászkocsi! Hol van ez a mai repülőgépes 23+10 kg-s csomagokhoz képest??

Természetesen a vonat minden olyasmivel el volt látva, amire csak a luxusutasoknak szükségük lehetett. Nem, nem Wifi, 3D-s plazmaTV és úszómedence, hanem teljes igényeket kielégítő személyzet.

Az első vonat, ami megállás (és hajó) nélkül Párizsból egészen Isztambulig elment, 1889. június 1-én indult el, és 67 óra 35 perc múlva érkezett meg.

Innentől kezdve az I. Világháború kitöréséig rendszeresen járt az Orient Expressz. Persze történtek különféle fennakadások (kisiklások, kisiklatások, rablótámadások), természeti katasztrófák (árvíz, földcsuszamlás, lavina), de gyilkosság nem. Azt Agatha Christie írta az isztambuli Pera hotel 411-es szobájában. Valószínűleg ennek köszönheti a vonat a világhírét.

Pera Hotel 411-es szobája, ahol Agatha Christie írta a  Gyilkosság az Orient expresszen című regényét.
Pera Hotel 411-es szobája, ahol Agatha Christie írta a Gyilkosság az Orient expresszen című regényét.
Forrás: Steve Hopson – Wikipédia

Az I. Világháború, mint annyi minden mást is, az Orient Expresszt is jócskán megváltoztatta. Európa térképe átrendeződött, és furcsa, új országok jelentek meg. Az embereknek pedig kevésbé volt idejük utazni, mert éppen lövöldöztek. Mire pedig úgy nézett ki, hogy rendeződnek a dolgok, megjelent a Világháború 2.0

Így az expressz eleinte nem tudott a megszokott útvonalán közlekedni, sokszor pedig a célállomásba sem ért el, így szépen-lassan elvesztette a régi hangulatát. Amikor pedig másodosztályú kocsikkal együtt kezdett közlekedni, teljesen eltűnt a luxusvonat jellege.

Ez viszont nem mondható el a mai nosztalgiajáratról, ami évente egyszer közlekedik! Egy Párizs-Budapest-Isztambul útvonal ugyanis 7400 euró fejenként. Ebben 6 nap és 5 éjszaka van. És persze csomó minden más, mint pl. éjszakázás egy luxushotelban Budapesten. Indulás: 2013. augusztus 30-án. (Gyülekező a Moszkva-téren az óra alatt).
De ez még csak az odaút. Visszafele is 7400 Euró az ár. Nem számítva bele azt, amit Isztambulban költünk. No meg visszafelé a vonat Velencébe érkezik meg 6 nap után, ahol tovább folytathatjuk a vásárlást.
Online jegyrendelés itt.

Természetesen ma már gyorsabban (és olcsóbban) is el lehet jutni Isztambulba. De ennek ellenére, ha valaki megteheti, szerintem mindenképpen érdemes rajta utazni egyet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
130 éve indult el az első Orient Expressz, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “130 éve indult el az első Orient Expressz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .