Atatürk árnyéka

Atatürk szelleme Törökországban van.

És minden évben meg is jelenik. Bár az idén az eső miatt késett.

Damal városka békésen éldegélt a Kaukázus tövében, a Selyem-út mellett. Csak néha járt arra egy-egy hadsereg hettita, perzsa, görög római, tatár, makedón, arab, grúz, örmény, orosz, oszmán vagy más hasonló színű zászlóval. Tehát egy normális Anatóliai városka volt. Mígnem 1954-ben, egy szép napos délelőttön az egyik pásztor szembe nem találkozott Atatürk hatalmas árnyékával. Nem volt sem égő csipkebogyó, sem más utasítás, de Adıgüzel Kırmızıgül (Pirosrósza Szépnév), aki a közeli Yukarı Gündeş (Felső Napos, van ám Alsó Napos is!!) falu lakosát mégis mélyen meghatotta a jelenség.

Akkor még nem volt okostelefon, hogy a mindjárt lefényképezze, és a Facebookra feltöltse, így csak jóval később, 1975-ben készült róla az első fénykép. Bár az Erdoğan Kumru (Homoki Bátor, vagy Természethős, de egyes szótárak szerint Szappan) készítette fotó mindjárt eljutott önkormányzathoz, az első turista csak két évtized múlva, 1995-ben érkezett.

Minden évben júniusban a hegyeket a nap egy olyan speciális szögben éri, hogy az árnyák nagyon hasonlít Atatürk sziluettjére.

Atatürk árnyéka
Atatürk árnyéka – fotó: tolgabingöl

Atatürk hatalmas árnyéka minden évben meglátogatja a falut. Ahogyan rengeteg turista is. Ilyenkor az egyébként békés szántó-vető-birkatenyésztő-twitterező helyiek kénytelenek otthagyni a kedvenc sorozataikat és felállni a karosszékből, hogy néptáncot járjanak, kebabot és teát készítsenek, de még szőnyeget és más helyi textíliákat is áruljanak. Nem is beszélve a különleges damali lekvárról és vajról.

Vannak utazási irodák, akik nem restek, és külön Atatürk árnyéknéző túrát szerveznek erre a helyre (a túra tartalmazza a lehetőséget tea, kebab, helyi textília, és lekvár vásárlására). Bár az időjárás az idén vicces kedvében volt, mert napokig felhő takarta el a napot és így az árnyék nem látszott és így a turisták több napig a faliban rostokoltak (cserébe extra adag tea, kebab, helyi textília, és lekvár fogyott).

Atatürk árnyéka ünnepség
Atatürk árnyéka ünnepség 2012 – Forrás: tam35izmir

Atatürk árnyéka minden évben jön, és megy. Eddig nem suttogott senkinek sem próféciát sem útmutatást, tanácsot.

5 Replies to “Atatürk árnyéka

  1. nagyon jó ez az árnyákos dolog. minden nap pár órát az évben. szerintem idén elbújt, nem mert körül nézni, mert látta a híreket.
    damali kelvár – kevláros lekvár? legközelebb hozzál, megkóstoljuk

    1. Kevlár-mevlár javítva lekvárra…

      Nem tudom, milyen az ottani lekvár, és mennyire híres. Ilyesmi nincs a város adatlapján.
      Azt viszont tudom, hogy minden nagymama híresen finom lekvárt készít, amit szívesen (és persze jó pénzért) megoszt a turistákkal. 🙂

  2. jobb mint a Stonehenge, ott csak egy adott lyukon világít be adott napon a Nap,
    nade Atatürköt rajzolni árnyékból! 🙂
    ezért szeretem ezt a blogot, mert ezt soha nem tudhattam volna meg máshonnan 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük