Nyár Isztambulban

Itt van a nyár, megjött a nyár. A január pedig messze van.

Meleg van
Meleg van

Akárhogy is nézzük meleg van. De hát a nyár erről szól. Ahogy télen hó szokott lenni, úgy nyáron meleg szokott lenni. Bármennyire is a média azt sugallja, hogy ez rendkívüli dolog, már nagyon régóta minden évben ez történik.

Isztambulban ébresztőnek mindjárt kapunk egy kellemes 33 fokot. Ez most szó szerint csak bemelegítés. És nem is olyan sok ez a 33 fok, ha azt nézzük, hogy Törökország délkeleti felében már hetekkel ezelőtt túllépték a 40 fokot (Mardin). A cikk íráskakor éppen ott is hűvös van, mert 35 fokot mutat a digitális hőmérő. De még Şanlıurfa (leánykori nevén Urfa) és csak 39 fokkal büszkélkedhet.

Isztambulban viszont szerencsére 2.5 oldalról tenger veszi körül: Fekete-tenger, Márvány-tenger és a Boszporusz. Ami télen fűt, nyáron pedig hűt.

Igaz, van még több száz négyzetkilométer beton. Ott viszont pont fordítva van: nyáron még jobban fűt. De a tengereknek köszönhetően állandóan fúj a szél. Úgyhogy elvileg kellemes időnek kellene lennie.

Csakhogy a szél a tenger felől fúj! Így pedig igencsak magas a páratartalom! Ilyen nyári időkben nem is minden nap lehet látni a Szigeteket.

Bár az a kisebbik probléma, hogy zavarja a kilátást. Sokkal kellemetlenebb az, hogyha már a levegő ennyire tele van vízzel, már nem igazán lehet tovább izzadni. Persze azért ne adjuk fel! Próbálkozzunk lelkesen! 😉

Viszont egy jó kis egészséges izzadáshoz nélkülözhetetlen a víz. Szerencsére ebből Isztambul eléggé jól el van látva, itt nem jellemző a vízhiány. A városban járkálva pedig tényleg szinte minden sarkon lehet venni.

A víz törökül su (szú), ha hideget szeretnénk, akkor soğuk su-t (szóúk szú) kérünk, ha viszont nem szeretnénk a torkunkat mindjárt lefagyasztani, akkor langyosat (napon érleltet): sıcak su (szdzsak szú).

Ennek ellenére víz mindig legyen nálunk! Érdemes a sarki közértekben is körbenézni, mert nagyobb adagokat is találhatunk az utcán árultaknál. Gyakori a másfél literes. De nem ritka az 5, 10, 12, 15 literes sem. Sőt! Ha ügyesek vagyunk még a 20 literessel is összefuthatunk! Na, őt már szokás társnak is nevezni, amennyiben őt szeretnénk mindenhova magunkkal cipelni. Legfőbb előnye, hogy egészen biztosan kitart estig. És mi is jól megizmosodunk, mire felmászunk vele a legközelebbi toronyba.

Mint már feljebb említettük, igencsak magas a páratartalom. A levegőben nincs már hely az izzadságnak, így az rajtunk fog lecsapódni. Érdemes erre felkészülni, és vinni mondjuk egy kisebb törölközőt, meg esetleg pár pótalkatrészt az alsóneműből is. Sőt! Nem árt, ha az éjjelineműből is viszünk tartalékot, mert számíthatunk éjszakánként átlagosan egy cserére.

És persze legyen nálunk napvédő krém is!

4 Replies to “Nyár Isztambulban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük