Ramadán (Ramazán) 2013 – Első nap

02:20 – Reggel van, felkeltünk. El sem hiszem, hogy előbb felkeltünk, minthogy lefeküdtünk aludni! Olyan korán van, hogy még nem volt idő álmosnak lenni.

02:30 – Elővesszük a reggelit, vagy vacsorát? Ha szerencsénk van, találunk olyat, ami még meleg. Jó, hogy kenyér van, mert a pék majd csak órák múlva fog kinyitni.
Persze ez az első reggeli, a Ramadán (Ramazan) első reggelije, a legfontosabb. Ezt még azok is megtartják, akik egyébként nem böjtölnek.

02:40 – Az roskadásig meg van rakva. Lehetőleg olyasmivel, ami tele van kalóriával, hogy estig bírjuk. Hol van még az este!…? Tehát semmi saláta. És persze a végére dinnye, tele cukorral és vízzel.
Ideje enni, mert már nem sok idő maradt. A reggel ezért nehezebb, mint az este, mert be kell fejezni az ezanig. Nem lehet ráérősen eszegetni.

03:00 – Uh! Ennyit régen nem ettem! Futás fogat mosni! Azt még most kell, mielőtt a böjt kezdődik. Nem ér ám a fogak között morzsákat raktározni és napközben onnan csipegetni! A fogmosás után pedig egy pohár víz nagyon jól tud esni. Ha kimarad, akkor 17 órát kell várni.

03:10 – A vízivás időszaka. Minden maradék percet kihasználunk. És persze minden maradék helyett a testben. Iszunk és iszunk, meg iszunk.

03:15 – Megszólal az ezan! Egyik verzió szerint ilyenkor le kell tenni a poharakat és evőeszközöket. Másik szerint viszont amíg a müezzin énekel, lehet inni. Meg enni is, de az után illik fogat mosni, így azt jobb áttenni inkább estére. Szóval ivászat!

03:18 – Szép hosszú ezan, szép hosszú vízivászat (nem keverendő más ivászattal). Ennyi. Véget ért a reggeli. Elintegetjük a kenyeret, sajtot és a vizet. Majd este találkozunk. Irány az ágy! Megyünk aludni! Végre!

03:19 – Persze nem! Ki fog mosogatni? hmm? Előbb eltakarítjuk a romokat. Mosogatáskor még vidám a hangulat. Egymás fröcsköljük a drága vízzel. Pár óra múlva már bánni fogjuk!

06:30 – Árpi persze felébredt. Mondtam neki, hogy ő is aludhat tovább, de őt ez nem érdekli. Persze mindjárt vizet kért. Az nekem is jó lenne, hiszen kiszáradt a szám. E helyett csak a depóból engedek le egy keveset. Milyen kár… ott megy el a drága víz! Integetek neki egyet.

07:00 – Ez is olyan reggel, mint a többi: 28 fok, 62% páratartalom, stb… Csak éppen nem reggelizik senki, Árpit leszámítva. De még csak reggel van. Kibírjuk!!

07:49 – Már csak 13 óra!

08:00 – Így, hogy nem sorakoznak poharak az asztalon, egészen sok helyem van. Bár egy szép pohár, benne egy csinos, átlátszóan tiszta víz azért jól esne…

10:18 – Csúnya dolog a modern technológiát használni, de olyan világban élünk, ahol mindent betű szerint veszünk. NINCS leírva sehol, hogy tilos légkondit használni! Úgyhogy megy teljes erővel. Most nem lehet könnyű a pékeknek..

10:19 – És persze egy pohár víz azért jól esne.

10:20 – és víz, mielőtt elfejeltem.

11:32 – ideje lenne másra is gondolni, mint a vízre.

12:00 – Ó igen! Eljött az ebédidő!

12:01 – Ebédidő vége! Eddig tartott a hamburgeres reklámokat kidobálni a kukába. Pedig mindegyiken volt ajándék kóla. 😛

12:02 – Víz!

13:49 – Már csak 7 óra!

14:20 – Ó víz, te drága! – óda a vízhez.

14:21 – Persze a légkondi bedöglött… győztek az égiek..

15:00 – Van abban valami jó, hogy most nincs árvíz a magyarországi hírekben. Csak ilyen apróságok, mint zivatar közeledik. Ott jön a víz!! Csak nem ide. Holnap talán kapunk egy kis esőt..

16:36 – Mégis írok egy verset a vízről.

17:00 -Mivel ebéd nem volt, ebédidő sem. Ennyivel hamarabb mehetünk haza. Több idő jut a vacsorakészítésre, amiben az izgalmas, hogy nem lehet megkóstolni az ételt. Sokak szerint így nehezebb főzni. Pedig egyszerű: ami fekete és füstöl, az már biztosan nem lesz jó.

17:20 -Oké, otthon vagyunk, vettünk finom pidét is. De jó az illata! Nyam-nyam. Már nincs is olyan messze az a 9 óra!

17:21 – Messze van az még, és nincs víz. A Napnak pedig esze ágában sincs lemenni.

17:40 – Ilyenkor menne most a nagy főzőcskézés, de ez az első nap. Elmegyünk abba az étterembe, ahova minden évben. Ahol van a szökőkút is. A csobogós-vizes. A vizes.

18:30 – Víz-víz-víz!

18:49 -Már csak 2 óra!

19:00 – Ideje elindulni az étterembe. Még jó, hogy kint már nem tűz a nap. Simán csak dög meleg van.

20:30 – Ah, igen. Itt van az a helyes vízesés az étterem mellett. A csobogás elnyom minden más zajt. Na most már tényleg jó lenne egy pohár víz!

20:39 -Már csak 10 perc!

20:44 – Már csak 5 perc!

20:48 – Már csak egy perc! Kezembe veszem a poharat, ami itt vár előttem.

20:49 -Persze az ezan megint késik.

20:50 -És megszólalt a müezin! Mindenkinek jó étvágyat! Én most felhajtom ezt a rengeteg vizet! Mind a 100 ml-t!

20:51 -Akkor most ezt a vízivási procedúrát ismételjük csak meg párszor. De ügyelve, mert nem lenne jó, ha ennyi várakozás után mindegyik visszajönne!

21:00 -Kezdődik az evés! Finom vajas pide, olívabogyó és füge. A Ramadán (Ramazan alap ételei). Utána jöhet a kebab is. 🙂

22:30 – Ez a vacsora csak nem akar véget érni. Jön a desszert! 🙂

22:44 -Megint ezan. Ez az utolsó. Míg az előző, a naplementés rövid, hogy mindenki tudjon gyorsan vacsorázni, ez hosszabb. A jóllakott hívőket hívja a mecsetbe. Már aki el tud odáig ballagni.

23:30 -Véget ért Ramadán (Ramazan) első napja. Még van idő egy gyors alvásra, mielőtt belekezdünk a reggelibe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazán) 2013 – Első nap, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

5 Replies to “Ramadán (Ramazán) 2013 – Első nap

 1. „Ami fekete es füstöl, az mar biztosan nem lesz jo…” Hilarious…Persze, amikor tegnap en föztem, hiaba nem lett fekete es nem füstölt megsem lett annyira jo. Erdekes, hogy a paradicsomlevest mar ezerszer megföztem es allitom, hogy kostolgatas nelkül is megföztem mar; valahogy megsem lett olyan. 🙂 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ezért találták ki az erős paprikát! 😉
   Ha nem sikerül, abból kell beleönteni egy kilóval, és az majd megreformálja az ízét.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .