Még egy légitársaság Isztambulba?

Ha ez így megy tovább, Isztambul légterét ellepik a magyar repülőgépek! 🙂

Hétvégén több helyen is felröppent a hír, hogy lesz új magyar (nemzeti) légitársaság. A neve pedig Sólyom Hungarian Airways Kft. A Malév azért jobban tetszett, mert annak a neve is magyar volt.

A hírt nem érdemes másolgatni. Az eredetit megtaláljátok itt, néhány másolatot pedig itt és itt.

Nem ez az első hír az idén, ahol magyar repülők lesznek a levegőben, és azok közül sem az első, amelyik Isztambulba is ellátogat. Csak még eddig egyet sem láttunk.

A mostani hír különlegessége, hogy állítólag a cég valós, tényleg szeretne légi járatokat indítani. Akár már augusztusban.

Ők biztosan jobban értik ezt a szakmát, mint én. És remélem, hogy én emlékszem rosszul, hogy az idei menetrendeket már lefixálták nemzetközi szinten. De végül is repülni sok helyre lehet, tehát még meg is oldható, hogy augusztusban gép legyen a levegőben.

A mi részünkről viszont az az izgalmasabb, hogy tényleg jön-e Törökországba, és esetleg még Isztambulba is. Erről sajnos nincs hír. És még nem találtuk meg a weboldalt sem, hogy esetleg lehessen jegyet venni, mint a Wizz Air esetében. Bár náluk továbbra is Az „útvonal a hatóságok hivatalos jóváhagyására vár” felirattal találkozunk az oldalon. Augusztus pedig már nagyon közel van.

Amiről azért a hírek is szólnak néha, néha pedig nem, hogy a repülés nem olyan, mint amikor autóval átugrunk a szomszéd országba. Nem úgy megy, hogy felhős időben belopakodik egy pár tonnás gép az országba, leszáll, felszedi az utasokat, és elszelel még mielőtt valaki észreveszi. Ehhez megfelelő engedélyek szükségesek, menetrendek, stb… Különben olyan káosz lenne a levegőben, mint Isztambul hátsó utcáin egy egészséges hétfő délelőttön.

Ráadásul Törökország nem tagja az EU-nak, így csak azt enged be, akit akar. A török-magyar útvonalakat pedig mind a magyar és mind a török félnek el kell fogadnia. Ráadásul olyan feltételek vannak, amiket ha jól értem, mindkét ország csak 1-1 gépet társaságot küldhet. Vagyis a török oldalon ott van a THY (Türk Hava Yolları – Török Légitársaság), míg a magyar oldalon lehet egy kiválasztott. Ez vagy a Wizz Air, vagy pedig a Sólyom lehet csak. Mindkettő nem. Vagyis nemcsak a törököknek kell most udvarolniuk, hanem a magyar oldalnak is. No meg persze lehet a másik oldalt is befeketíteni, ebben meg már jók vagyunk. 🙂

A Wizz Air egyszer már befürdött Isztambulban. A Sólyom meg egyenesen keringőre hívja a törököket, mikor azt mondja, hogy a THY vetélytársa akar lenni. Mindenképpen érdekesen alakul.

Árak.

Erről még nem tudunk semmit. A Wizz Air még nem röppent ide, így onnan sincsenek tapasztalatok, vajon tényleg mennyire lesz olcsó. A Sólyom azt mondja, nem akar olcsó lenni. Mi több prémium kategóriában akar versenyezni! 2017-re pedig 50 gépet szeretnének a levegőben látni.

Addig is várjuk az augusztust, és meglátjuk, mi fog iderepülni! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Még egy légitársaság Isztambulba?, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Még egy légitársaság Isztambulba?

 1. Kedves István! Sajnos csak mostanában találtam rá a blogodra, így be akarom hozni a restanciát és a kezdetektől olvasom. (Nagyon élvezem a stílusodat, a humorodat és nagyra értékelem az igen sokrétű érdeklődésedet, tájékozottságodat. És persze magát a témát, mert hiszen ezért kezdtem el olvasni!) Nagyon érdekes egy olyan bejegyzésedet olvasni, aminek már tudjuk a végeredményét …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönöm! 🙂

   A mai napig nem értem, mire ment ki a játék… Utólag visszanézve már tudjuk, hogy az elejétől látszott, nem lesz belőle semmi. Ennek ellenére elég komoly pénzek mentek bele.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .