Ramadán (Ramazán) és a szegények

Elérkeztünk a Ramadán (Ramazán) 2. hetéhez. Most járunk a közepén. Sőt! Már csak 2 hét van vissza!

Milyen jó dolog is a matematika. 😉

És hol tartunk mi?

Mostanra már teljesen átálltunk a takarékosabb életmódra. Már nincs nagy különbség a napok között. Bár sajnos a hétvégék is ugyan úgy hajlani kelésből állnak, mint a hétköznapok. És nem is lehet délig aludni, mert Árpi úgyis felébreszt mindenkit. 6:30-kor persze..

Ideje átnéznünk, miről is szól a Ramadán (Ramazán), a böjt:

A középpontban a szegények, a szegénység, a megtartóztatás áll (persze azoknak, akiknek van miből). Legalább az évnek ez az 1 hónapja azzal telik, hogy egy kicsit elgondolkodjunk, körbe nézzünk.

Ilyenkor azok is, akik egyébként tartják a böjtöt (akik nem, azok meg pláne) megpróbálnak a maguk módján segíteni a rászorulóknak. Leggyakoribb módja az élelmiszer csomag ajándékozás.

Bereket paketi
Bereket paketi

A csomagot Bereket paketin-nek hívják. Ez egy amolyan túlélő csomag. Jó lehet annak is, aki úgy dönt, pár napra bemegy a zöldbe.

Ebben a legalapvetőbb dolgokat találjuk meg, mint 1 kg liszt, tészta (több fajta), egy zacskó leves, étolaj, stb… Mellékesen, hogy azért valamivel mégiscsak több legyen, mint egy átlagos szegény étel, tettek mellé egy üveg kólát, és fél kg teát és 750 g cukrot is.

Migros bereket paketi
Migros bereket paketi

Mindez 20 TL, ami igazán belefér mindenkinek a pénztárcájába, akinek van munkája.

A nagyobb méretű a Lezzet paketi, amiben már belekerültek olyan luxus dolgok is, mint a kávé, keksz, lekvár és a csokikrém. És megtaláljuk a nagy adagot is a Ziyafet paketit, ami már egy igazi ünnepség, hiszen már pudingot, többféle márkás üdítőt, mézet és sót is tartalmaz.

Egy-egy ilyen csomagot (ki-ki ízlése szerint) odaadhatja a szegényeknek, vagy ismerősöknek.

Egy másik megoldás, roppant szimpatikus megoldás az, amit a pékek tesznek ilyenkor. A Ramadán (Ramazán) egyik fontos eleme a finom frissen sült pide.

Ramazan pidesi
Ramazan pidesi

A naplemente előtti utolsó percekben óriási sor szokott állni a kemencék előtt, ahol teljes gőzzel sütik a különleges kenyeret. Vásárláskor pedig megtehetjük, hogy mi csak 1 darabot viszünk el, de 3-4-et fizetünk. A „felesleg” pedig este a rászorulóknál fog kikötni. És tényleg ott fog kikötni, nemcsak úgy mondják.

Ezzel a módszerrel roppant egyszerűen lehet nagyon sok embernek segíteni, így ez nagyon népszerű Törökországban.

Természetesen a hagyományos módszerek is megélénkülnek, mint az SMS-küldés a különféle szervezeteknek és a hasonlók. Velük tele van a metró. Már hol nem éppen Ramadán (Ramazán) ételt reklámoznak. Így oda is lehet pénzt küldözgetni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazán) és a szegények, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .