Ramadán (Ramazan) 2013 – Utolsó napok

Elérkeztünk a Ramadán (Ramazan) utolsó napjaihoz. Itt vagyunk a hajrában.

Nemsokára lehet csobbanni a medencében! 🙂

Szombaton, azaz augusztus 3-án jutottunk el a Ramadán (Ramazán) legfontosabb időszakához, az utolsó napjaihoz. Ugyanis a hónap 27-napján (2013-ban ez augusztus 4.) Kapta meg a Koránt Mohamed próféta.

Így az előző napon (szombat) ismét kandili azaz gyertyás estét tartanak, ami imádkozással és meditálással telik.

Azok, akik nem tartották a Ramadánt (ami nem annyira a meleg, inkább a korai felkelés és a magas páratartalom miatt nehéz), gyakran ezen napok egyikét mégis végigböjtölik.

A különleges napokra való tekintettel sokan különleges helyet választanak a vacsorához, ahova ismerőseiket, barátaikat (néha pedig még az ellenségeiket is) meghívják. Ebből a szempontból az utolsó nap (augusztus 7.) lesz majd fontos, ugyanis az az utolsó böjttel töltött nap. Aznap este igencsak fel lehet majd lélegezni! 🙂

Mások viszont pont fordítva cselekednek. Az utolsó napokban tényleg hajrászerűen még inkább belehúznak a böjtbe. Az esti megszakításokkor nem királyi lakomát rendeznek, hanem még inkább visszafogottabban esznek. Pl. levest és kenyeret. No és természetesen az előírt fügét sajttal. De semmi kebab és hasonló!

Ezekben a napokban a mecsetek is jobban megtelnek. Egyre többen járnak el imádkozni. Bár a Ramadán (Ramazan) végéig már nem lesz pénteki nap (az Iszlám szent napja).

Sokak szerint pedig ezek az utolsó napok varázslatosak. Ilyenkor lehet egy kívánságunk, ami teljesülni fog.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2013 - Utolsó napok, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

7 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2013 – Utolsó napok

 1. Minden tiszteletem a böjtöt tartóké, de ekkora hőségben hogy lehet kibírni vízivás nélkül? Korábban mintha arról lett volna szó, hogy az határesetnek számít. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy tudnak még dolgozni menni és aktívan csinálni is valamit úgy, hogy egy hónapon át dehidratáltak…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Csak napközben nem szabad vizet inni. Este lehet. Akkor kell jól betankolni.
   A szervezet egyébként hamar megtanulja, és akkor takarékoskodik vele.
   Persze nehéz, és az agy is lassabban dolgozik (a taxisofőr pedig agresszívabb), de pont az benne a lényeg, hogy bármikor tudnánk egy pohárral inni, mert csak egy karnyújtásnyira van, de mégse tesszük.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Emelem a virtuális kalapom előttetek! Én teveüzemmódban élek, tehát én tuti nem bírnám ki vízivás nélkül 10-15 órán át. Szép teljesítmény. 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .