Elektromos kukás autó

Előre a zöld irányba!

Isztambul Kadıköy városrészében már 15 elektromos kukás autó van!

Elektromos kukás autó
Elektromos kukás autó

Árpi kedvence a kukás autó mert jó hangos, villog, de leginkább hangos. És még zörög is. A lakás bármelyik pontján meghallja, ha bejutott egy a kerületbe.
Hamarosan a kerület is tudomást szerez róla, mert olyan hangosan kiabálja, hogy kukás tütüt. Ez egy olyan szó, amit Árpi már 4 nyelven tud, és valószínűleg az egyetlen magyar, amit az egész kerület ismer…

Tehát talán a zaj volt az egyik ok, amiért megjelentek az elektromos személyszállító autók. De az is lehet, hogy velük jól lehet tervezni: pontosan tudjuk az útvonalukat, pontosan érkeznek (pontosabban, mint a buszok vagy a repülők, és ezt Árpi nagyon jól tudja, mert már az ablakban állva várja őket). Tehát nagyon sok olyan nehezen leküzdhető problémával nem kell szembenézni, amivel egy elektromos személygépkocsi esetében: csak rövid távolságra jó, nem képes nagy sebességre, stb…

Cserébe pedig nagyon csendes. Ráadásul kicsi is (így akár zsebben is el lehet vinni a helyszínre). És persze nem szennyezi a levegőt.

Mármint a helyszínen nem. Sajnos egyenlőre az elektromos áram igencsak jelentős részét nem környezetbarát módon állítják elő. De a 100 km-e levő erőmű gőzét nem mi lélegezzük be (hisszük mi), így az kit érdekel. De ha egyszer lecserélik az erőművet valami tisztább változatra, akkor mindjárt a belvárosban futkározó kukás autók is tisztábban működhetnek.

Akárhogy is lesz, mindenképpen nagy lépés egy zöldebb jövő irányába. És mindenképpen jó ötlet volt egy olyan sokat használt járművel kezdeni, mint a kukás autó.

Ezen kívül Isztambulban láttunk már elektromos buszt, és elektromos rendőr autót is!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
Elektromos kukás autó, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
 

6 Replies to “Elektromos kukás autó

 1. Most akkor rendőrautó vagy kukás autó? Félrevezető a cím, mert csak a végén említed. 🙂

  Van-e szelektív hulladékgyűjtés Isztambulban? Itt Angliában nem igazán fáradnak vele az emberek… 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szomorú, hogy az a bizonyos nyugat, aminek példaképnek kellene lennie, még őt sem érdekli túlzottan a szelektív gyűjtés. Bár azt mondják, a németek tényleg komolyan veszik.

   Itt is sok helyen van, meg elemgyűjtőket is találni, stb… Bár túl nagy még a kontraszt. Nem is olyan régen még az utcai kukákat szüntették meg (mert az jó hely volt a bombák elrejtésére), közben pedig jön a szelektív gyűjtés.
   Valahol mind-mind megjelenik. Pl. a bolti zacskók hamar lebomlanak (pontosabban csak elporladnak, de amit nem látunk, az már nem gond). Bozcaada (Tenedos) szigetén meg tilos mindenféle műanyag használata. Nincs műanyag zacskó, műanyag strandszék, stb…

   Az igazi szelektív gyűjtést viszont mégiscsak az ócskások (eskici) végzik, akik összeszedik a drótokat, kartonokat, és minden mást, amit még lehet használni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. bizony bizony. nem mindegy, hogy kukatütü vagy jajtütü 🙂
  csent Isztambulban. háááááát…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .