Felvonó a Boszporusz felett

Olyan, hogy két földrészt hajóval kötnek össze, nem nagy kaland.

Isztambulban viszont Európa és Ázsia híddal lett összekötve. Nem is egyel, hanem mindjárt kettővel (egyszer pedig lesz majd egy harmadik híd is). Egy nap pedig elkészül majd a metró is (Marmaray), ami a föld és tenger alatt köti össze a két kontinenst. Ideje hát, hogy a levegőben is meglegyen a kapcsolat. Ezért egy felvonó (vagy inkább átvonó) készül a Boszporusz felett.

Természetesen ez majd a világ első, egyetlen, stb… felvonója amelyikkel egyik kontinensről a másikra utazhatunk.

Isztambul Çamlıca hegye igencsak látványos kilátó pont. Bár a teljes város innen nem látható (hiszen ahhoz 150 km-t kellene ellátni), de ez az a pont, ahonnan a legjobb a panoráma. Nappal is, és este is. Csak ajánlani tudom!

Egyetlen probléma a feljutás. Nem egyszerű a hegyre felmenni, mert nincs direkt tömegközlekedés. Ezért a turistákat inkább buszokkal viszik fel az utazási irodák. A környéklakók sokat is panaszkodnak, a buszforgalom miatt, míg az tetőn levő étteremtulajdonos az alacsony látogatottság miatt morgolódik.

De most mindkét probléma megoldódik! Felvonóval is fel lehet majd jutni a 268 m magas hegyre! Mégpedig az európai oldalról. Így a felvonó a Boszporusz felett is áthalad, a Boszporusz-hídak között. Ezzel garantálják, hogy a leendő turistáknak biztosan lemerüljenek a fényképezőgép akkumulátorai és beteljenek a memóriakártyái. Aki jó üzletet akar, a felvonó végállomásánál nyisson elem és flash-kártya boltot! 😉 Odafent is lesz még mit fényképezni! 🙂

A felvonó európai oldala Etiler-ben lesz. Naponta 100.000 ember szállítását tervezik. Ennek a Çamlıca hegytetői büfé tulajdonos is örülni fog. A lakók viszont aggodalmukat fejezték ki, hogy most a buszok helyett a teát szállító kamionok fognak éjjel-nappal az utcákban dübörögni…

Nem ez lesz az egyetlen új felvonó Isztambulban. A tervek szerint az ázsiai oldalon Paşabahçe városrészben a tengerpartól lehet majd felmenni a Karlıtepe-re piknikezni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Felvonó a Boszporusz felett, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 29 °C. Páratartalom: 42%. Szél: 50° 9km/hr scattered clouds
 

4 Replies to “Felvonó a Boszporusz felett

 1. Çamlıca hegyre feljutás: még lent a városban Beşiktaş szurkolókat kell keresni! Akik ha megtudják rólunk,hogy mi is a fekete-fehéreknek drukkolunk,ingyen felvisznek a saját autójukkal! Komolyan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Várkabin néven nálunk is terveztek hasonló attrakciót Budapestre. Isztambulban viszont túl széles a tenger az ilyen mutatványokhoz. A legszebb rész pedig ott van, nem pedig a két híd között. Szvsz.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A távolság biztos nem probléma (mégha a drótkötélnek minden centimétere súlyos extra tömeget von maga után). Inkább a szél a nehezen megoldható probléma. Nem tudom, hogy más országban van-e folyó feletti lanovka.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .