34-es vírus

A 34-es Isztambul száma.  Ennek ellenére az egész országot ellepték a 34-esek. Főleg az ünnepek alatt. Mint valami vírus.

Törökország körzetei közül a 34-edig Isztambul. Érdekesség, hogy a körzetek nem fontosság szerint, hanem abc sorrendben vannak. Így Ankara nem az 1-es, hanem a 6-os. Az 1-es számot Adana viseli.

Magyarországon pl. Budapesté az 1-es irányítószám, míg Bács-Kiskun megye, ami abc szerint az első lenne 6-al kezdődő számokat visel.

Tehát az első Adana, míg az utolsó, 67-es Zonguldak.

Vagyis majdnem, mert a számok kiosztása után pár körzetet átrendeztek, és újabbak kerültek be a listába. A 68-astól kezdve (Aksaray) a jelenlegi 81-esig (Düzce) már összevissza követik egymást a számok.

Ezek a számok körzetszámok. A rendszámtáblán és az irányító számon is ezeket használják. Érdekesség, hogy a telefonon nem. Az valószínűleg ennél régebbi. Tovább, hogy Isztambul európai oldala 212-es, míg az ázsiai 216-os telefon-körzetszámmal rendelkezik. Azaz ha át akarunk telefonálni a Boszporuszra, akkor vidéki hívást kell kérni. Ez is jól mutatja, hogy Isztambul “átlógása” az ázsiai oldalra, még nem olyan régi.

A különböző körzetekben élők egyébként nagyon büszkék arra, hogy milyen számmal rendelkeznek. A trabzoniak pl. legendásan híresek a 61-es számukkal. Feyyaz már többször beszámolt róla, hogy a mérkőzés 61. percében hogyan próbálják meg az egész stadiont egy hangorkánnal lebontani. A külföldön élő törökök pedig komoly küzdelmet folytatnak, hogy a szülőföldjük számát megszerezzék az autó rendszámába. De további érdekesség, hogy İzmir/Karşıyaka tartományban saját körzetszámot készítettek maguknak. Ez a 35,5.

Tehát Isztambul a 34-es. Könnyű megjegyezni, mert Törökországszerte szépen lassan már minden faluban megtaláljuk az ilyen rendszámú autót. Mintha egy vírus próbálná ellepni az országot. Főleg az ünnepi időszakban! Egész Isztambul kitelepedik vidékre?

Pedig a dolog pont fordítva van! Isztambul lakossága alig néhány évtized alatt ugrásszerűen megnőtt. Törökország legnagyobb városában a lakosok igencsak jelentős része első, második vagy harmadik generációs isztambuli. Ők pedig még hazajárnak a vidéken maradt rokonaikhoz. De ők már büszkén viselik a 34-es számot az autóikon. Majd pedig még büszkébben ellepik az egész országot…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
34-es vírus, 10.0 out of 10 based on 7 ratings
 

2 Replies to “34-es vírus

 1. Inkább 20 macskát adtam volna erre a cikkre,mint 10-et,annyira kedvelem ezt a témát! 🙂
  Evet,feltűnően sok 34-es autót láttam júniusban,Ankarában is!

  Bizony ám! 🙂 Tavaly egy hajszál híján a székesfehérvári fogdát is meglátogattam amiatt,hogy a Trabzon szurkolókkal görögtűz-lángba borítottuk a szektort,a 61.percben! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=6qExqqPZqa8

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Át lehetne állítani, hogy 20 macska legyen ott, de akkor meg mindenki állandóan húszast adna. Így is nehéz a visszajelzésekből következtetni, mert alig kapok 10-nél rosszabbat. Így inkább a mennyiségből látom, melyik téma is érdekli jobban a közönséget. AZ viszont függ attól is, hogy az adott cikket hányan olvasták el.
   Furcsán hangzik, de azok a lepontozások is jól jönnek néha, hogy tudjam, az a téma nem számít nagy érdeklődésre (azt azért tudom, mikor volt rossz napon, amikor hülyeségeket írtam össze-vissza).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .