Bozcaada

Van egy kis sziget ez Égei-tengeren. Mérete nem sokkal nagyobb, mint Budapest bármelyik nagyobb kerülete (42.63 km2).

Ennek ellenére meglepően régi a története, és meglepően sok látnivaló található rajta.

Bozcaada vár
Bozcaada vár

Bozcaada, leánykori görög nevén Tenedosz az török part közelében található kicsi sziget. A történelem során többször is házasodott, ezért még számtalan néven szerepelt, mint pl. Calydna, Phoenice, Lyrnessus. A török neve a boz szóból ered, ami a szgeten található szőlő (értsd: bor, bor és még több bor) színét jelenti. Vagyis a sziget már évszázadokkal ezelőtt is az esti mulatságairól volt híres… A görög nevét viszont Tenesz hősről kapta, aki volt olyan ügyes, hogy a trójai háborúban sarkon lőtte Akhilleuszt.

Természetesen, ahogy a térségben már megszokhattuk, itt is a múlt igencsak zavaros ködébe vesző hosszú történelemmel találkozhatunk. A legrégebbi embermaradványokat 47000-5000 évesnek gondolják a régészek. Ellentétben a szokásos anatóliai leletekkel az igencsak idős bácsi nem kebab árlistát böngészett, amikor a végzett rátalált, hanem bort iszogatott. Viszont minden jel szerint mosolyog.

Mivel a sziget kb. 6 km-e van a szárazföldtől akár be is lehetett úszni. A történelem során a többség azért ezt az utat inkább hajóval tette meg. Azért is, mert pl. ágyúval nehéz úszni…

Jellemzően Bozcaada a stratégiai helye miatt játszott fontos szerepet. Valószínűleg egyik uralkodó sem a pár száz fős lakostól beszedett adó mértékében látta a birodalom fölvirágoztatását. Helyette a szigeten található két kikötő, és a Dardanellák közelsége volt az ok, amiért érdemes volt vért ontatni. No persze nem az urolkodóét, aki csak a távolból figyelte az eseményeket. Itt nagyon jól el lehetett rejteni a hajókat, miközben a katonákat is el lehetett szállásolni a boros pincékben. Majd pedig meglepetésszerűen lehetett Anatólia keleti partvidékét támadni.

Természetesen már az ókori görögök is helyőrséget hoztak létre (no meg boros pincéket), és itt volt az első hely, ahol a görögök pénzérmét vertek. Meg mást is vertek. Pl. a szomszéd sziget lakóit. Volt is belőle sok sok háború, mígnem a rómaiak megunták, és ők mindenkit megvertek. ez volt i. e. 133-ban. A rómaiak viszont két új, fontosabb kikötőt építettek a szárazföldön, aminek köszönhetően Tenedos (akkori nevén) elvesztette a jelentőséget. Persze a rómaiak hamar rájöttek, hogy egymással küzdeni mulatságosabb, mint a fejletten barbárokkal, Bozcaada pedig jó hely volt a másik fél meglepetésszerű hátbatámadására. És ez még csak i. e. 73-ban volt! Még bőven volt idő a birodalom életéből!

A bizánci időkben viszont már fontos kereskedelmi megállóhely lett. A Egyiptomból Konstantinápolyba a búzát hajón szállították, mert a szárazföld nem volt biztonságos. Így jól jött egy partközeli kis sziget. No és persze a híres bor. A Bozcaadáról részegen kifutott majd eltűnt hajókat mindig ráfogták Poszeidónra, függetlenül, mi is volt éppen az uralkodó vallás.

De a bizánciak valahol mélyen belül, mégiscsak rómaiak voltak, és ők is folytatták a belső harcokat, amelyek szépen lassan kiteljesedtek pár külső játékosra is. Először még csak a velenceiek és a genovaiak szálltak be a harcokba, később viszont már a rodosziak is. Majd 1416-ban megjelent az első török flotta is. Mindezen idő alatt a sziget teljesen elnéptelenedett, viszont a különböző csapatok saját erődöket (és boros pincéket) építettek.

Miután a törökök elfoglalták Isztambult (1453), Bozcaada jó helyszín lett az új török főváros meglepetésszerű rajtaütéseinek. Ezért hamarosan az oszmánok a szigetre is kitelepültek. Ezzel Bozcaada lett a Török birodalom első égei-tengeri tartománya, fontos élelmiszer központja a további tengeri hódításoknak. Persze még mindig állandó lakos nélkül. Ráadásul a sziget többször cserélt még gazdát a következő évszázadokban. 75 év kellett, hogy újra elkezdődjön a betelepülés.

Még az I. Világháború idejében is stratégiai támaszpontnak használták az angolok (akkor éppen a szövetségesek kezén volt) a Dardanellák elleni harcban. Végül 1925-ben Törökországhoz csatlakozott. Azóta már csak a turisták háborgatják.

A sziget érdekessége, hogy a hosszú, állandó gazdacserés évszázadok alatt görögök és törökök is egyaránt megtelepültek. A fővárosban (neve egyszerűség kedvéért Bozcaada) a főúttól balra a törökök, míg a jobb oldalon a görögök élnek. Mindkettőnek van temploma, és dzsámia, ki-ki melyiket szereti…

Bozcaada - görög oldal
Bozcaada – görög oldal

Ma Bozcaada kedvelt látogatóhelye azoknak, akik Isztambul zajától menekülnek. Hiszen csak 450 km, ami török szemmel nézve tényleg a szomszédban van. Idénre (2013) terveztek közvetlen hidroplán járatot is a világ egyik legnagyobb városa és az aprócska sziget között.

Egyetlen várost találunk, ahol folyamatosan zajlik az élet. De főleg este. Főleg a görög oldalon. De azért a törököket sem kell félteni, ha buliról van szó. És a szigetnek megvan az az előnye, hogy bármennyit is ittunk, bármilyen irányba is indulunk el, a tengert előbb-utóbb megtaláljuk.

Vigyázat! Tetoválás! Csak úszóknak!
Vigyázat! Tetoválás! Csak úszóknak!

Bár a legjobb strand a déli oldalon van, míg a város az észak-keletin. Igaz, a távolság nem nagy, csak 7 km. Persze a GPS tud egy rövidebb utat.

Éjszaka a rövidebb úton
Éjszaka a rövidebb úton

Tehát van egy város, és néhány strand. Ezen kívül a sziget belsejében több farm található, ahol olívabogyót vagy szőlőt termesztenek. Nyáron pedig a turistákat fogadják.

Bozcaada farm hotel
Bozcaada farm hotel

Ezek nagyon hangulatos helyek, ahol reggelire valódi, házi termesztésű és készítésű (modern nevén: bió) zöldségeket és lekvárokat kaphatunk. És még abban a szerencsés megtiszteltetésben is részesülhetünk, hogy pár emberen kívül az ég világ senkivel sem futunk össze.

Paradicsom lekvár
Paradicsom lekvár

A nagy nyugalom és csend annak is köszönhető, hogy Bozcaadán nagyon kemény törvények vannak a sziget hangulatának megőrzésére. Egyik ilyen, hogy a teleknek csak a 10% (tíz) építhető be.  Ez azért elég rendesen elijeszti azokat, akik többszintes betondzsungellé szeretnék változtatni az üdülő helyet. Másik ilyen a műanyagok használatát szabályozza. Nem lehet pl. műanyag zacskót adni a vásárlónak (pedig Törökországban még a zacskó mellé is kapunk kettőt, ami azért elég hasznos otthon).

Sőt! A sziget híres a szélerőműveiről, ami az egész Bozcaadát ellátja energiával. És itt nem zavarja sem a madarakat, sem a halakat, de még a nagytestű patás állatokat sem. Nem is beszélve az elefántokról… Így a környezetvédők nem tiltakoznak.

Bozcaada szélerőmű farm
Bozcaada szélerőmű farm

Bozcaadán tehát van látnivaló bőven (vár, város, szélerőmű, régi templom, régi kő, kilátó, múzeum), ennivaló, strandolnivaló, pihennivaló, no és persze innivaló. A híres bozcaadai bor! 🙂

Bozcaada boltocska
Bozcaada boltocska

Néhány dolog, amivel érdemes számolni:

 • A hely szűke miatt a hotelek hamar betelnek, és nem is olcsóak.
 • A tenger nem túl meleg, de nem is rossz. Azért decemberben ne próbálkozzunk vele.
 • Jellemző a szél (nem véletlen, hogy ide kerültek a szélerőművek). Azért főleg a nyári évszak közepén élvezhető az időjárás.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
Bozcaada, 9.0 out of 10 based on 7 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Limnos Airport Hőmérséklet: 30 °C. Páratartalom: 45%. Szél: 20° 16km/hr few clouds
 

9 Replies to “Bozcaada

 1. Ahhh,megnyugodhatok! Kicsit féltem,hogy nem lesz bejegyzés a nyaralásról! Hiszen Bozcaada számomra Gökçeada mellett a “legrejtelmesebb sziget” volt mindig is,ott Yunanistan szájában!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Napi rendszerességgel olvasom az oldalt, mert nagyon-nagyon tetszik, és az utóbbi időkben megnőtt az érdeklődésem Törökország iránt, szóval igazán örülök, hogy létezik egy ilyen egyedi stílusban íródó, rendkívül informatív oldal! 🙂 Nagy köszönet érte! avagy Teşekkür ederim!
  (Azért mertem ma megszólalni végre, hogy töredelmesen bevalljam, a mai bejegyzésre csak 7 cicát adtam (szeretem a cicákat! legközelebb + 1 pont 😀 ). De nem azért, mert gonosz vagyok, hanem mert tegnap írtad, hogy jól jön, ha néha kicsit árnyaltabb a kép, és nem mindig 10-est nyomunk, ahogy tettem eddig. 😀 Szeretem a történelmet, minden információt értékelek, csak picit szárazabb lett, mint a többi. 🙂 ) Zöldülni igyekvőként örülök, ha azt olvasom, hogy valahol a műanyagot igyekeznek háttérbe szorítani, máshol is így kellene. (A szélerőművek amúgy mennyire vannak jelen Törökországban, a szigeten kívül?) Na a paradicsom lekvár lehet az, amivel ki lehetne kergetni a világból! bár még nem ettem, de alapból hadilábon állok a paradicsommal. 😀
  Köszönöm a mai bejegyzést is, várom a holnapit (ahogy eddig is)! 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Coralie!
   Üdv a blogon és köszönjük! 🙂

   És köszönjük a 7 macskát is! 🙂 Az ilyen visszajelzések jól jönnek. 🙂
   (van egy külön Isztambul macskás blogunk is: http://istanbulcatz.blogspot.com/)

   Ez most nagyon is tény, hogy ebben a bejegyzésben a történelmi rész nagyon összecsapott lett. Meg a látnivalók is…

   Itt van egy Égei-tenger egyik pici szigete, és ki gondolná, hogy ennyire jelentős?
   Amikor elkezdtem írni a bejegyzést, utánanéztem a történelmének, és kiderült, hogy csak a prehistory rész akkora és olyan kavargás, hogy 1 óráig tart megérteni… Majd pedig amikor melegedett a helyzett és voltak bizánciak, velenceiek, genovaiak, de még oszmánok is, na ott már ember legyen a talpán, aki tudja követni az eseményeket. Simán lehetne a történelmi tanszéken egy Bozcaada szak (vagy fordítva: a szakon egy tanszék)

   Pedig legjobban tényleg a történelmi kategória szokott sikerülni.
   Néhány a legjobban közül. 🙂

   1453. május 29. – Konstantinápoly eleste – Isztambul elfoglalása
   Május 19.
   Augusztus 30 – A győzelem napja
   Oszmán
   Ankara rövid története
   AyaSofya tervezése
   ANZAC-öböl
   Kastamonu
   Atatürk halála – 71. évforduló
   Han
   Dolmabahçe palota történelme
   Roxelána

   És persze a Wikink, ami tele van történelemmel. 🙂
   http://isztambul.info/Wiki

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
   1. Szia és köszönöm! 😀
    köszi a macskás blogot is! húú, milyen sokan vannak és milyen szépek! amilyen macskamániás vagyok, azt hiszem, ha ott laknék, sosem érnék oda időben sehova, mert mindig megállnék simizni meg etetni. Bár úgy hallottam arrafelé egy kis késés mindig belefér 😀
    Nem lett összecsapott, és tényleg nem könnyű írni ilyenről. Csak inkább kedvelem a személyes élményekről, benyomásokról a beszámolókat, abból többet megtudni egy hely valódi jellemzőiről 😉 (de múlt nélkül meg nincs jövő, szóval végeredményben nem árt ismerni mellette a történelmet is)
    ó, ezeket a régebbi bejegyzéseket még nem láttam! kár, hogy most ilyen rövid ez a hétvége, mert úgy tűnik lesz még mit olvasnom! 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. No igen, a macskák… Annyian vannak, hogy… (ha minden emberre csak 3 jut, akkor is bőven 40.000.000 felett van a létszámuk).
     Régebben még a blog része volt, és akkor foglalkoztunk vele, hogy az utcai macskák vannak a közösben, és mindenki eteti őket.

     Történelem nélkül nem szabad Törökországban turistáskodni, mert nem fogunk érteni semmit.
     Csak az a baj, hogy minél jobban belemélyedünk Anatólia történelmébe, annál kevésbé fogjuk érteni, mert egyre csak kuszálódik minden összefele. Meg szétfele.

     Jó olvasgatást! 😉

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 3. “… A Bozcaadáról részegen kifutott majd eltűnt hajókat mindig ráfogták Poszeidónra, függetlenül, mi is volt éppen az uralkodó vallás. …”

  :):):) … jaaaajjjjj… :):):):):)

  Hát ha én ezt tudtam volna, hogy itt ilyen remek bor van, istenbizony nem úszta volna meg életem párja, hogy át ne mentünk volna ide is 🙂 … na de ugye egy utazásba sajnos nem fér bele minden 🙁
  https://picasaweb.google.com/pamag0716/20123RodostoEsTrojaATortenelemOrszagutjan#5752918577423092018
  Mi Alexandria Troas romjait kerestük arrafelé…

  De!
  Történelem!
  Utána kéne olvasnom, most csak úgy mondom, úgy emlékszem : a trójai háború történetében már szerepel a sziget !!! Mikor Trója ostromának végén Odüsszeusz javaslatára odateszik a falovat csalinak, a görög hajóhad cselből elhajózik, és Tenedosz mögött bújik meg. Aztán mikor a trójaiak bekapták a csalit, akkor előjönnek…
  Hááát igaz, azon lehet vitatkozni, hogy a mitológia történelem-e…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Attól még, hogy híres, semmi garancia nincs rá, hogy jó. Óvatosan az ilyen kijelentésekkel. És ne feledjük, hogy az “óhazában” (Magyarországon) nagyon jó borok készülnek. Nehéz velük versenybe szállni. Ami más nemzetnek lehet, hogy kiváló minőségű, nekünk csak közepes..

   Egyébként azt mondják, hogy Izmír környékén vannak telepek, amelyek megúszták a nagy szőlővírust, és ott még készül “eredeti” bor.

   Történelem:
   A szigetet már bőven a Trójai háború előtt is ismerték. A mitológia szerint a nevét kapta a trójai hősről.
   De most, hogy mondod, egy olyan verziót is el tudok képzelni, hogy már akkor is Tenedosznak nevezték, és ez volt a Tenedosz hadművelet (mint a D-day), ami legyőzte az Akhilleusz nevű (vagy általa emelt) védelmet.

   Köszi a képet!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Tőlem járt a 10 macsek. Szellemes a stílusod és volt pár vicces szójáték a cikkben. Szép munka. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .