A szultán parkja

A Szultán parkja, pontosabban a Szultán másik parkja (mert az első a Gülhane – Rózsavár park) a Yıldız Parkı. Ami csillag parkot jelent, és a közeli Yıldız Palotáról kapta a nevét.

Ma Isztambul legnagyobb zöld területe, ami a város belsejében található.

Yıldız Parkı
Yıldız Parkı

A Yıldız Palota az oszmán szultánok hivatalos téli (vagy nyári?) palotája volt. Mindjárt ott találjuk a Dolmabahçe palota mellett.

Na ja, egy szultánnak nem volt egyszerű a téli-nyári vándorlása…az a sok cókmók, meg a hárem, meg az ő cuccaik… Így viszont ha valaki valamit (vagy valakit) otthon felejtett, akkor könnyen érte tudott küldetni. Nem kellett napokat várni, míg megérkezett a kedvenc hajszárító.

A Yıldız Palota, ellentétben a Dolmabahçe Palotával, a hegyoldalon található, ahova már nehezebben tudtak fellőni az ágyúval azok a lázadók, akik a Boszporusz felől próbálkoztak. E mellett pedig ott volt az erdő, ahol a szultán játszadozhatott a saját kis ágyújával, más néven a puskájával. Meg amivel még tudott.

Yıldız Parkı
Yıldız Parkı

A Yıldız Park nem büszkélkedik dicső múlttal. Itt csak álltak, álldogáltak a fák, és békésen fotoszintetizáltak. Nem választottak királyt maguknak, és nem is akarták azt lefejezni. Nem indítottak hadjáratokat, és nem is pakolták zsákba a feleségeiket, barátaikat, ellenségeiket, hogy utána a Boszporuszba úsztassák. De még Fák-Book profilt sem készítettek, ahol egymás leveleit lájkolhatják. Itt meglepően mozgalmasmentesen teltek az évszázadok.

Mint ahogy ma is.

Így ha valaki kicsit szeretne kikapcsolódni, kilépni Isztambul rohanásából, akkor a Yıldız Park remek hely erre. Megvan pl. az az előnye, hogy egy iszonyatos emelkedőn kell felmásznunk, és felcipelnünk magunkkal mindent. Ami miatt sokan inkább más helyet keresnek, ha ki akarnak menni a zöldbe.

Már többször megmértem a bucka/domb/hegy magasságát, de aztán a végén a sok lihegés közepette elfelejtettem felírni. Le kéne fotózni… de akkor pedig kellene írni egy emlékeztetőt. Meg egy emlékeztetőt, hogy nézzem meg az emlékeztetőt. És ahhoz is kell egy emlékeztető…

Yıldız Parkı
Yıldız Parkı

Szóval magas. És a tetején van egy tó. Benne hattyú, meg mindenféle más vizimadár. És természetesen egy teázó is áll a tó partján, ahogy az a törököknél illik.

Tehát itt van egy hatalmas (magasságban és szélességben) park Isztambul kellős közepén. Kicsit erdő, kicsit rendezett park. Középen folyik egy patak. Tőle balra igazi erdőbe mehetünk be, ahol a mókusok is vannak, míg jobbra a parkot találjuk, ahol a varjak vannak. Néha persze a mókusok átmennek a varjak oldalára, hogy párat megegyenek a tollasokból, néha pedig a varjak repülnek át, hogy a szőrösekből falatozzanak egyet. De egyébként nem történik semmi.

Mókus
Mókus

A varjakkal egyébként jól tesszük, ha mi is vigyázunk. A sok török teán, chipsen, pattogatott kukoricán és egyéb picknick termékeket roppant nagyra meg tudnak nőnek! Úgyhogy két jó tanács, amivel megúszhatjuk, hogy mi legyünk a vacsorájuk:

  • Veszély esetén sürgősen hagyjuk el az asztalt!
  • Vigyünk csúzlit!
A varjak bekerítették az elhagyott asztalt
A varjak bekerítették az elhagyott asztalt

De egyébként ezeket az apró (de annál élesebb csőrrel ellátott) incidenseket leszámítva egy nagyon kellemes zöld környezetben tengethetjük a szabadidőnket.

És még csúszda is van! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
A szultán parkja, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 28 °C. Páratartalom: 61%. Szél: 240° 7km/hr clouds and visibility OK
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .