Eurázsiai maraton: 2013. november 17.

A Boszporusz egyik oldaláról a másikra sokféleképpen lehet átjutni:

 • Úszva
 • Hajóval
 • Kocsival/Busszal/Kamionnal a hídon
 • Alatta metróval
 • SMS-ben és FAX-on, vagy e-mailben
 • FedEx-be zárva

Viszont évente egy napon, még futva, és fütyörészve sétálva is megtehetjük a két kontinens közötti távolságot. Útközben lehet fényképezni, integetni, vagy akár piknikezni is.

Eurázsiai maraton
Eurázsiai maraton

A világ egyetlen maratonja, ami az egyik kontinensen kezdődik, és a másikon fejeződik be. Ázsiából indulunk, majd 42 km után Európába érkezünk meg.

Igaz. Csak a cél van 42 km-e. A túloldal mindjárt pár km futás után megtalálható (nehéz eltéveszteni). De a szemfülesek mehetnek metróval is a Boszporusz alatt (ha addigra készen lesz). Bár az igazi látványosság az, amikor a két földrészt összekötő hídon futunk, sétálunk, vagy csak majálisozunk. Éhen halni biztosan nem fogunk.

simit árus" alt="Mobil simit árus" src="http://farm3.staticflickr.com/2678/4021888457_7e1934a6a2.jpg" width="375" height="500" />
Mobil simit árus

A Boszporusz-hídon a gyalogos forgalom tilos. Ennek oka az a globális játék, amiben az életét megunt emberkék megpróbálnak hajókra ugrálni. Viszont minden évben ezen az egy napon lehetőségünk van a hídra felmenni, hogy elkészítsük Isztambul legjobb panoráma fényképét. A kilátás egyértelműen kiváló. És még az a veszély sem érhet minket, hogy egy kamion eltakarja a látnivalókat. Legfeljebb egy-egy török zászló loboghat be a képbe..

Eurázsiai maraton
Eurázsiai maraton

A Boszporusz-híd 1510 m hosszú. És 64 m magasan függ a szoros fölött. Mi a közepén ehhez képest még 50 m sétálunk-sétálunk felfele (majd egy kis dombra lecsücsülünk). Tehát viszonylag magasan leszünk. Itt bizony komoly szélre lehet számítani. E mellett a maraton november 17-én lesz. Ilyenkor pedig vagy esik az eső, vagy nem. Hó azért csak nem lesz, de előfordult már 30 fokos hőség is! Szerencsére 30 mentő várja azokat a hőgutát kapott embereket, akik szőrmekabátban készülnek

Kedves Majom úr! Hol vette ezt a jó kabátot?
Kedves Majom úr! Hol vette ezt a jó kabátot?

Jah, és természetesen lehet futni is!!

42, 15 vagy 10 km-es távokat lehet futni. Erre érdemes regisztrálni, különben nem jár a nyeremény. Sajnos az idő haladtával egyre drágább lesz a jelentkezés, határidő pedig szeptember 30. Aki viszont csak sétálni, kilátózni, integetni, simitet enni, az regisztrálás nélkül is feljöhet a hídra egyet levegőzni.

Eurázsiai maraton
Eurázsiai maraton

A start az ázsiai oldalon történik, mindjárt a híd lábánál (09:00 óra környékén). A regisztrált tagokat ingyen szállítják ide (gyülekező 07:00 Sultanahmed, Taksim tér). Szintén a regisztrált tagok ingyen használhatják a két és fél kilométerenként felállított frissítő standokat. Viszont a futás közben megjelenő kebab és szőnyegárus portékái nincsenek benne a díjban. Azt mindenki saját szebből fizeti. Egyébként is a szervezők nem javasolják a táv repülőszőnyegen való megtételét.
Tilos további a görkorcsolya, bicikli, motor, pótkocsis kamion és kisrepülő használata. A görkorcsolya azért sem ajánlatos, mert a dimbes-dombos terepen ha egyszer megindulunk, akkor a bolgár-görög határig nem állít meg senki… Ott viszont majd vár ránk a egy zászló árus…

Eurázsiai maraton
Eurázsiai maraton

Cél: a 42 és 15 km futás a Kék Mecset előtt ér véget, ahol is a rövid kocogás után még bemehetünk pl. az AyaSofya-ba, vagy a Topkapı palotába. A 10 km táv pedig egy erősebb hegyimenet után a Taksim téren fejeződik be.

Míg a népfutásnak becézett séta résztvevői valahol útközben, az éttermi soroknál pihenhetik ki a nap fáradalmait.

Az elveszett kalóriákat pedig előre eltárolhatjuk. November 14-16-ig az Expo területén lehet a török süteményeket és más tradicionális ételeket fogyasztani. Kebab is lesz.

Aki nem tud eljönni, ezen a linken az élő kamerákkal követheti a nép mozgását.

További infók, regisztráció:

http://www.istanbulmarathon.org/en

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Eurázsiai maraton: 2013. november 17., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Ataturk Hőmérséklet: 27 °C. Páratartalom: 47%. Szél: 10° 15km/hr scattered clouds
 

3 Replies to “Eurázsiai maraton: 2013. november 17.

  1. Első lépésben meg kellene oldani az egyre növekvő dugóproblémát, utána lehet azon dolgozni, hogy még több embert hozzunk a városba.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .