Az új kukánk

Minap bejött az önkormányzat a cégbe, és adott egy új dobozt nekünk.

Éppen csak azt nem mondta, hogy sokasodjunk meg hasonlók, hanem hogy ezt töltsük tele mostantól.

Meg ilyen fényesség sem volt a feje körül…

Az új kukánk
Az új kukánk

Ez pedig egy speciális doboz az újrafelhasználható szemét gyűjtésére. Elég szép méretes. Akár egy embert is bele lehet gyömöszölni, ha úgy érezzük, ő is az újrafelhasználható szemét (pl. adóellenőr) kategóriába tartozik.

Azért eltartott egy darabig, míg rájöttünk, hogyan kell használni. Hiszen mindannyiunkban van már annyi alapvető szelektív hulladékgyűjtési ismeret, hogy ne keverjük a műanyagot a papírral, stb.. Ezen a dobozon viszont mindegyik rajta van.

Aztán valakinek egy olyan fura ötlete támadt (nem is tudom, hogy juthat valakinek ilyen az eszébe egyáltalán), hogy olvassuk el, mi van a dobozra írva! Mindjárt kiderült, ez egy vegyes gyűjtő. Lehet bele dobálni mindent a romlott tejen kívül. Aztán majd az önkormányzat szétválogatja.

Törökországban érdekes helyzet a szemétkérdés. Nem éppen úgy ismerjük, mint a világ legtisztább országa (noha a rengeteg szerves hulladéknak köszönhetően rengeteg állat él az utcákon, és a vizekben). Ezen azért szeretnének változtatni. A probléma pedig nem egyszerű, mert nincs idő azokat a lépéseket egyesével megtenni, amin a nyugati országok (elvben legalábbis) már túl vannak. Hanem direkt a legmodernebb technika irányába ugranak.

Ennek köszönhetően láthatunk sok fele elektromos buszokat, kukás autókat, stb… És egyre több helyen jelenik meg a szelektív gyűjtési lehetőség is.

Itt persze több problémával is meg kell küzdeni, ahol csak az egyik az, hogy az embereket rávegyék a használatra. Nagyobb gond, hogy a robbantgatók kedvelt célpontja lett a bombákat a kukába helyezni. Így először erre kellett megoldást találni. Egyes helyeken a szemetesek átlátszó műanyag zacskókból vannak, míg máshol egy földalatti bunkerba dobjuk le a felesleget.

A másik pedig az, hogy az általunk ismert kuka nem fér már el az egyébként is szűk utcákban (meg elveszi a helyet, ahova egy teázó asztalt lehetne kirakni). Egyes helyekre visszakerültek a konténerek (immár bombabiztosan), és velük együtt a szelektív gyűjtők is megjelentek. Máshol viszont továbbra is mindenki az ajtó elé pakolja ki a szemetet (a macskák legnagyobb örömére). Az utóbbiaknak mondjuk megvan az az előnyük, hogy a hajnali szemétgyűjtéskor az utcát is feltakarítják.

No tehát most már nekünk is lett egy saját szelektív gyűjtőnk. Első nap jól meg is tömtük.

Ez azért egy jó lépés. Talán nemsokára otthonra is küldenek egyet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Az új kukánk, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .