Iskolabusz

Elkezdődött a szeptember (mindjárt vége), elkezdődött az esős időszak. És elkezdődött az iskola.
Így elkezdődött az Isztambul téli közlekedési dugó időszaka is.


Egyik állandó témánk, hogy Isztambul hatalmas. Órákat lehet benne kocsikázni. Ha pedig dugó van, akkor abban órákat lehet álldogálni.
Alapesetben Isztambulban is az van, hogy a gyerekek abba az iskolába járnak, amelyik a legközelebb esik hozzájuk (valójában a körzetük iskolájába, ami egyáltalán nem jelenti a legközelebbit). Középiskolától kezdve pedig mindenki oda megy, ahova tud.
Viszont Törökországban nagyon elterjedtek a magán iskolák. Sajnos mostanra ez is egy üzleti befektetés lett, hogy valaki nem kebab sütődét, hanem magán iskolát nyit. Így igencsak bőséges a választék belőlük. Mindenhol találhatunk belőlük. Miközben a nevesebb iskolák egyre nagyobb „lakótelepeket” építenek a város határában.

Tehát a diákok és az iskolák között hatalmas távolságok állnak elő. Itt apucinak biztosa nem lesz ideje, hogy elvigye a gyerkőcöket a kocsival az iskolába (megmutatni az új mercédeszt), mert addigra lemegy a nap. Helyette kialakultak az iskolabuszok. Azaz a diákszállító szervizek.

Iskolabusz
Iskolabusz

Jellemzően a fenti képen látható kisbuszok járják a várost, és szedik össze a gyerekeket. Tiszta Amerika! Csak itt beérik néhány sárga csíkkal az ajtókon.

Az iskoláknak úgymint saját buszuk van. Egy-egy céggel állnak szerződésben, amelyek a buszokat üzemeltetik.

Belül pedig eléggé jó a biztonság, hiszen négypontos biztonsági öve van a gyerekeknek. A kisebbekhez pedig még csinos stewardess is jár (nem értem, a nagyoknak miért nem…nagyobb lenne a lelkesedés az iskolába menetkor).

A sofőrök is eléggé jók. Ismerik az összes rövidebb utat, nagyon jól lavíroznak a szűk kis utcákban, és bárki kidudálnak, aki szembe jön velük az egyirányú utcán. Ez most hihetetlenül hangzik, de nem tudtok rávenni a sofőrt, hogy szembe menjen az egyirányú utcán, holott mindenki úgy jár. Úgyhogy szabályosan mentünk a másik utcán, ahol persze mindenki szembe jött…

Tehát elkezdődött az iskola időszak. Isztambult pedig ellepték a fehér (csíkos) iskolabuszok.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Iskolabusz, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Iskolabusz

 1. Ez mit jelent? „Miközben a nevesebb iskolák egyre nagyobb “lakótelepeket” építenek a város határában.” Kollégium?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Azt, hogy a város szélén egy egész városok növekszenek az egyetem kerítései mögött. Kollégium, és minden, amire csak szükség van. Hasonló, mint a Pázmány.
   Arról nincs hír, hogy saját kocsmájuk is lenne…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .