Isztambuli faházak

Amikor Isztambulban turista részében jártunk, mindenfele magas meccseteket, és kőházakat láthatunk. Ha pedig messzebb megyünk a központtól, akkor beton épületekkel és üveg felhőkarcolókkal találkozhatunk.

Pedig a legtöbb helyen régen faházak álltak. De ezek sajnos mára eltűnnek.

BüyükAda faház
BüyükAda faház

Törökország területén (főleg az északi részeken) hatalmas erdők találhatóak. Így természetesen országszerte elterjedt építkezési alapanyag volt.

Régebben, a történelmi Isztambul is tele volt faházakkal. Ráadásul ezek nemcsak összetákolt bódék voltak, hanem csodásan elkészített remekművek. Hiszen a fát jól lehetett munkálni.

Sajnos viszont a fának egy másik tulajdonsága is van is: jól éghető (lásd Gyalog galopp). Pedig Széchényi Ödön önkéntes tűzoltói nagy lelkesen oltogatták a tüzeket, de szépen lassan mégiscsak fogyatkoztak a régi fa épületek. Még az 1950-es években is közismert hétvégi program volt, hogy a család kiment egy közeli égő házat nézni.
A helyükbe pedig leggyakrabban betonból építettek házat. Ennek legfőbb oka, hogy betonból gyorsabban lehet építkezni. Ráadásul az épületek sokkal magasabbak is lehetnek. Bár aki ad magára, az ma inkább faházat választ a beton helyett.

Tradicionális faház - Moda (Kadıköy)
Tradicionális faház – Moda (Kadıköy)

Az isztambuli faházak nagyon szépek. És nagyon jó fotóalanyok a turistáknak. Azért is, mert nem szoktak pislogni.

Érdemes ránagyítani a részletekre, hogy lássuk a finom megmunkálást is! Főleg az olyan részekre, mint a kiugró erkély, a tető, az eresz alatt végighúzódó szegélyléc, és a fő bejárati kapu.

Tradicionális faház - Moda (Kadıköy)
Tradicionális faház – Moda (Kadıköy)

Az útikönyvek leggyakrabban az AyaSofya mögötti kis utcát (Soğukçeşme sokağı) ajánlják, mint faház lelő hely. Háááát… ha nincs időnk, akkor az is megfelel. Bár szomorú, hogy pont ez az utca van ilyen ügyetlenül felújítva. Sajnos a faházakból teljesen kiölték az egyéniséget. Az egyetlen előny, hogy sokat láthatunk egymás mellett. Még ha mindegyik egyforma is.

Mű tradicionális faház - Soğukçeşme sokağı
Mű tradicionális faház – Soğukçeşme sokağı

Pedig elég lenne csak a másik irányba, a Kék Mecset mögé menni. És mindjárt találunk pár faházat. Igaz, nem annyira szépen kidolgozottak, de cserébe mindenféle színűek. 🙂

Faházak a Kék Mecset mögött
Faházak a Kék Mecset mögött

Ha viszont időnk engedi, akkor érdemes elmerülni Isztambul történelmi negyedeiben.

Sajnos olyan, mint faház lelőhely, nincs már. A legtöbb házat a többi sima épület között kell megtalálnunk. De vannak olyan városrészek, ahol jó eséllyel találkozhatunk velük. Ilyen Üsküdar, Kuzguncuk, Beylerbey, Moda (Kadıköy), Eyüp. Fatih részben kevésbé, bár ott is sokan vannak, de többségében már beton házakkal találkozhatunk. Ahogyan Beyoğlu-ban is.

Tradicionális faházak - Kuzguncuk
Tradicionális faházak – Kuzguncuk

 

Tradicionális faház - Moda (Kadıköy)
Tradicionális faház – Moda (Kadıköy)

Különleges hely viszont a Szigetek, ahol viszont a villa típusú faházakkal találkozhatunk. Persze ide kimenni már egy egész napos program…

Tradicionális faház - BüyükAda (Szigetek)
Tradicionális faház – BüyükAda (Szigetek)

Egy másik kategória pedig a Boszporusz-parti faház, amit yalı-nak hívank. Őket leginkább a második híd környékén találjuk, mind az európai, mind az ázsiai oldalon.

Boszporusz faházak (yalı)
Boszporusz faházak (yalı)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Isztambuli faházak, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

7 Replies to “Isztambuli faházak

   1. Mega 70-es, 80-as éveket is 🙂 Az Ártatlanság múzeuma tényleg könnyű és hihetetleül informatív olvasmány 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 1. A legszebb,és főleg a leghangulatosabb török építkezési forma! Nekem még a mecseteknél is jobban “bejön”.
  Én a legklasszabbakat a Küçuk Ayasofya és a Sokollu Mehmet Paşa dzsámi között láttam.

  A nyáron,a születésnapomra megkaptam az “Isztambul” c. könyvet. Nemsokára kezdem! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. csodaszépek a roggyantak is.
  egy ilyen házat megvenni, rendbe hozni, és kis szállás szerűt létrehozni buggyant turistáknak. vagy múzeum szerűt, hogy így nézett ki régen belül. ne már csak kívül lehessen nézegetni. alul teázó/sütiző. affene, hogy nem nyertem meg 2 hete a lottó 5-t. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Egy ilyen házat megvenni, és felújítani nem egyszerű munka. Nem véletlen, hogyha csak tehetik, akkor inkább betont öntenek a helyére.
   Szerencsére már jó ideje tiltja az önkormányzat, hogy faház helyett beton tömböt építsenek. Úgyhogy most már jobban meggondolja az, aki faházat vesz.
   Rengeteg az adminisztráció vele, és az engedélyeztetés. De mindez azért van, hogy úgy nézzen ki, amilyen volt. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .