Turistaként az Áldozati Ünnep alatt

Az Áldozati Ünnep (Kurban bayramı) hivatalosan 2013. október 15-18-ig tart. Ilyenkor kb. 10 millió ember elhagyja Isztambult.

Ha megnézzük a naptárban, akkor láthatjuk, hogy október 15-e keddre, míg 18-a péntekre esik. Azaz csak 1 napot kell kivenni szabinak, hogy egy egész hetet kapjunk!

És erre bizony nagyon sokan rájöttek. Ha nem is Isztambul teljes lakossága, de igencsak nagy része egészen biztosan útnak indul. Mégpedig péntek este. Csak a macskák és az őket etető nénikék maradnak a városban. Úgyhogy pénteken lesznek nagy torlódások az utakon és a reptereken…

Én valószínűleg egy hangulatos kávézóban fogok kivárni, míg egy egész országnyi ember elrobog…

Másrészről a turistáknak egy igencsak érdekes hangulatú városban lehet majd részük. Ami majdnem teljesen kihalt és bezárt…

Azt még nem tudni, mi lesz hétfőn. A múzeumok persze zárva lesznek, mint minden hétfőn (kivéve a Chora-Chora, Kariye) dzsámi és múzeum" >Kariye camii, ami szerdán van zárva). Még az sem dőlt el, hogy hivatalosan is munkaszüneti nap lesz, vagy csak a nép tér haza vidékre.

A bankok valószínűleg zárva lesznek, és az állami intézmények is (ezen a napon ne akarjunk házasodni!!). Talán a buszok és a hajók is hétvégi menetrend szerint fognak járni. De ez még nem biztos.

Az igazi ünnep kedden, 15-én kezdődik. No ilyenkor aztán tényleg minden zárva lesz. Nem egész nap azért. A legtöbb szolgáltató azért délután (vagy délre) kinyit, hogy ellássa kebabbal azt a néhány embert, aki a városban maradt. Viszont a múzeumok weboldalain nincs figyelmeztetés, hogy zárva lennének. Azok már amúgy is olyan nemzetköziek lettek. A Fedett bazár viszont már jó kérdés. Ott tényleg kétesélyes, hogy vajon a turisták kedvéért nyitva lesznek-e ezen a napon. Még az is lehet, hogy az összes árus kínai lesz…

Szerdán viszont már minden kezd visszatérni a megszokott mederbe. Lassacskán Isztambul lakossága is visszaszivárog. Így ilyenkor már az üzletek is inkább lesznek nyitva, mint zárva. Kivéve természetesen a bankokat és állami intézeteket (úgyhogy ezen a napon se akarjunk házasodni!!). És persze a buszok és hajók is vasárnapi menetrend szerint fognak közeledni.

Csütörtökre és péntekre pedig szinte teljes egészébe feléled a város. A nagy részre természetesen még mindig a rokonokat fogja látogatni, de a szolgáltatások már működni fognak. Kivéve persze a bankokat és állami intézeteket (még mindig ne akarjunk házasodni!!). No és a hajók és buszok is továbbra az ünnepi menetrend szerint közlekednek.

Szombatra véget ér az ünnep. A bankok kinyithatnának, de ugye szombaton ők mégsem dolgoznak. Ki kell pihenni a heti fáradalmakat… Viszont az állami intézmények már szombati nyitvatartás szerint lesznek zárnak (ezen a napon már lehet házasodni).

Majd pedig jön a vasárnap, amikor minden zárva lesz. Még a bazár is.
Kivéve a múzeumokat. Ők hétfőn csuknak.

De hogy ez a nap se legyen unalmas, visszajön Isztambul teljes lakossága (kivéve a macskák is az őket etető nénikék, hiszen ők el se mentek). Ismét megtelnek az utak, repülőterek. Jó kis sorban-, és dugóbanállás lesz aznap!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Turistaként az Áldozati Ünnep alatt, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

5 Replies to “Turistaként az Áldozati Ünnep alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .