November 3 napfogyatkozás

2013. november 3-án gyűrűs-teljes napfogyatkozás lesz. A Hold árnyéke egy 58 km-es sávban fog áthaladni Közép-Afrikán. A napfogyatkozás sávja 4900 km, azaz Magyarországról nem látható. Viszont Törökországból igen!

Teljes napfogyatkozás Törökországban - 1999
Teljes napfogyatkozás Törökországban – 1999


Az árnyék legészakibb határa a Marseille-Róma-Szófia vonalon fog haladni, így egész Törökországból (kivéve Edirne és Kirklareli) élvezhető lesz a látvány (persze megfelelő védőszámüveggel együtt).

Így választhatunk, hogy egyúttal kipróbálunk egy novemberi tengerpartot. Vagy megnézzük Mardint, amikor nem 40 fok van ott. Vagy síelünk Erzurumba. Esetleg Isztambult nézzük meg, ahol a napfogyatkozás utáni napokban ilyen programokban is részt vehetünk, mint az Atatürkre megemlékezés (november 10.), vagy az eurázsiai maraton (november 17).

Kb. ilyen lesz (kép eredeti: 2003 - Budapest)
Kb. ilyen lesz (kép eredeti: 2003 – Budapest)

A napfogyatkozás a délutáni órákban kezdődik, és kb. fél óráig tart. A városokra lebontott pontos időpontok itt találhatóak. A táblázat különlegessége, hogy ez már a helyi időzónákra van átszámolva (belekalkulálva a téli-nyári időszámítást).

2013. november 3-ai napfogyatkozás animáció
2013. november 3-ai napfogyatkozás animáció

Mint az animációban láthatjuk, egyes helyeken a naplemente lesz érdekes, és jó fotóalany. Mint egy török sütemény, amibe valaki beleharapott. 🙂

Természetesen minél inkább dél-nyugatra megyünk, annál jobb lesz a látvány.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
November 3 napfogyatkozás, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “November 3 napfogyatkozás

  1. Ezt bizony csúnyán elírtam…
   A november 3 a jó időpont.
   Érdemes a linket is megnézni, mert ott ténylegleg pontos dátumok és időpontok vannak. 🙂

   (egyábként ha ilyen van, a címet ritkábban szoktam elírni, mint a szöveget, így abban lehet jobban bízni. Még ha nem is 100%-osan..)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .