Gyógyszertár éjszaka, hétvégén, ünnepek alatt

Egy nyaralás egyik legkellemetlenebb része, hogyha útközben – főleg éjszaka – derül ki, szükség lenne valamilyen gyógyszerre.

 • Egy sima szaftos fejfájás mindig befigyelhet.
 • Egy sima, de annál élménydúsabb gyomorrontás meg pláne befigyelhet.
 • De az is lehet, hogy az ezeregyéjszaka eseményei ragadtak magával, és most esemény utáni tablettára lenne szükség…

De akárhogy is, ilyenkor általában az történik, amit már a Jurassic Park c. filmben is elmondtak: jön a pánik, meg a sikoltozás, és a futkosás.

Szerencsére Isztambulban ha valamiből nincs hiány, akkor az a kebab és a gyógyszertár. Úgy nőnek, mint a gombák.

Ezeket törökül Eczane-nak hívják (régiesen patika-nak). És könnyű őket megtalálni, mert egy hatalmas piros E betű van az kapu felett.

Amennyiben ez az E betű nem világít, akkor 99%, hogy a gyógyszertár zárva van. 1%, hogy kiégett az égő.

Gyógyszertár (zárva)
Gyógyszertár (zárva)

Ha viszont világít, akkor azt jelenti, hogy nyitva van. De csak jelenti. Előfordulhat, hogy elfelejtették lekapcsolni a lámpát, amikor hazamentek. De az is lehet, hogy valaki rátolta a szekrényt a kapcsolóra, így még pár évig folyamatosan fog égni…

Gyógyszertár (nyitva)
Gyógyszertár (nyitva)

Ezek az úgynevezett „normális” állapotok.

Csakhogy gyógyszerre nemcsak nappal van szükség. Előfordul, hogy a szomszéd éjjel énekel, így altató kell. A szomszédnak pedig fejfájás-csillapító. A nagymamának pedig új sodrófa, mert hirtelen eltört, amikor valaki fejjel nekiment.

Éppen ezért Törökországban már nagyon régóta létezik a gyógyszertár ügyelet. Törökül: Nöbetçi Ezcane. Ez az a patika, ami éjjel, és hétvégén is nyitva van.

Természetesen nem ugyan az az üzlet, hiszen akkor ott zombiknak kellene dolgozni, hanem mindig más. Az aktuálisan nyitva levő gyógyszertárat megtaláljuk a zártnak az ajtajára felfüggesztve. Ennek előnye, hogy a legközelebbit szokták megjelölni.

Persze ha éppen a török egzotikus ételeknek vannak tolmácsolási nehézségei a gyomrunkban, akkor nem jó megoldás ha az utcát járjuk, és keressük az ügyeletes gyógyszertárat. Még jó, hogy a mobiltelefon segítségével a porcelánbuszos helyiségbe az internetet is magunkkal vihetjük!

Szóval vagy felrakunk egy Nöbetçi Ezcane nevű programot, vagy elmegyünk erre a weboldalra. Itt mindjárt az elején kiválasztjuk, melyik városban (megyében) is vagyunk.

A következő oldalon találunk egy naptárat. Itt válasszuk ki, melyik napon is szeretnénk rosszul lenni. Majd pedig az oldalon válasszuk ki a kerületet, ahol tartózkodunk. Amennyiben ez Isztambul történelmi városrésze, akkor az Fatih lesz.

Vegyük viszont figyelembe, hogy ez a kerület félmilliós lakosával együtt 13 km², és a két legtávolabbi pontja 6 km-e van egymástól. Ez a Google szerint 1 óra 20 perc alatt tehető meg. Így mielőtt nekivágunk az éjszakának, igencsak alaposan nézzük meg a térképet, hova is szeretnénk eljutni. Egyébként is Fatih az a városrész, ahol könnyebb eltévedni, mint nem.

Természetesen a jó kis éjszakai kaland azért könnyen megúszható, ha még az utazás előtt összeállítunk egy amolyan pánik csomagot, benne olyan gyógyszerekkel, amikre szükségünk lehet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Gyógyszertár éjszaka, hétvégén, ünnepek alatt, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Gyógyszertár éjszaka, hétvégén, ünnepek alatt

 1. Nem gondoltam volna, hogy egy „hol találunk patikát” cikken ennyit lehet röhögni. 🙂
  Köszi!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Hááááá…t, ha már sorstársunk úgyis a hotel legkisebb szobájába kényszerült, és az interneten keres patikát, legalább legyen benne valami szórakoztató is. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .