Útfelbontás? Na és…?

Nemsokára kezdődnek az önkormányzati választások Törökországban. De egyébként is Isztambul akkora, hogy valahol mindig kell aszfaltozni.

Ez persze még nem ok, hogy élet egy pillanatra is megálljon.

Az aszfaltozásnál már régóta megvannak a technikák, miként lehet pár pillanat alatt odébb hajtani a forgalmat, ledobni az új réteget, majd visszaterelni a járműveket.

A járdánál viszont már más a szituáció. Egyik részről a gyalogosok amúgy is terepjárók, másik részről pedig nem hordanak magukkal dudát, amivel felébreszthetnék megzavarhatnák a felújításon dolgozókat. Így velük kevésbé szoktak foglalkozni.

Isztambulban pedig a járda egyébként is egy olyan dolog, ami csak akkor kerül számításba, ha marad hely, pénz, idő, stb… mivel a lakosság nagy része minden probléma és infarktus mellőzése nélkül is képes a forgalmas úttest közepén haladni (bizonyos esetekben még kebab-árusító bódét is felállítani).

Az utóbbi időkben viszont egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyalogospályák kiépítésére is. Így egyre több helyen kezdenek a járdák felújításába, vagy még inkább építésébe.

Csakhogy Isztambulban egyáltalán nem igaz, hogy a járda a gyalogosoké. Sokkal inkább egy közös terület. És mint közös, alkalmas arra, hogy kapcsolatba kerüljön az evéssel. Pl. kebabot lehet árulni rakta. De még inkább praktikus, ha mindjárt asztalt teszünk a járda közepére. Terítővel, székekkel, és persze étlappal együtt.

Ha viszont jön a járdafelújítás, akkor mit lehet kezdeni ezekkel az asztalokkal? Bent már nincs hely, az útra pedig mégse lehet kitenni (de, ki lehet, csak akkor sűrűn kell a vendégeket megkérni, hogy álljanak fel addig, míg a kamion elhalad).

De hát nem is kell nagy kalandot csinálni az ügyből. Attól még, hogy nincs kő, beton, aszfalt, stb…, attól még az asztal maradhat a helyén.

A "járda" közepén
A “járda” közepén

Aztán amikor öntik a betont, mindenki húzza fel a lábát!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Útfelbontás? Na és...?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Útfelbontás? Na és…?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .